Talande webbLyssna

Prövning av betyg

Du kan ansöka om särskild prövning om du vill få chans att höja ett betyg som du redan fått, eller vill få betyg i ett ämne som du behärskar men inte har ett betyg i.

En prövning är en bedömning av en persons kunskaper i en kurs på gymnasial eller grundläggande nivå. Du läser in kursen helt och hållet på egen hand, och visar sedan dina kunskaper för en lärare under en begränsad provperiod eller ett specifikt provtillfälle.

Regler för prövning

En prövning omfattar en hel kurs, enligt den nationella kursplanen. Det går inte att göra en prövning för en del av en kurs.

Hos Komvux Värmdö kan du göra prövning under vissa perioder. Du ser när dessa är under "Prövningsperioder" nedan. Vi erbjuder endast prövning i de ämnen som vi har i vårt kursutbud den aktuella studieperioden.

Tänk på att det kan vara svårt att göra flera prövningar under samma prövningsperiod, eftersom kurserna kan krocka med varandra. Vi rekommenderar därför att du prövar en kurs i taget.

Viktigt att veta är också att en prövning inte ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Anmälan

Anmälan till prövning ska göras och vara oss tillhanda senast det datum som du ser under "Prövningsperioder". Du anmäler dig genom att fylla i blanketten som du hittar via länken Blankett Anmälan till prövning , 189.1 kB.,

Om prövningens mål är att höja ett tidigare betyg måste du även bifoga en kopia av betyget.

När du har fyllt i blanketten lämnar du den till oss på Komvux Värmdö på något av följande sätt:

  1. Mejla till komvux@varmdo.se
  2. Lämna den till expeditionen på Komvux Värmdö. Om expeditionen är stängd finns en brevlåda som du kan lägga ansökan i.
  3. Skicka blanketten per post till:
    Komvux Värmdö
    134 81 Gustavsberg

Kostnad

Prövningsavgiften är 500 kronor per kurs, och ska betalas i förväg. När din anmälan har kommit in får du en faktura på avgiften. När du har betalat kommer ansvarig ämneslärare kontakta dig för planering av din prövning.

Prövningsavgiften återbetalas inte om du inte fullföljer prövningen.

F-prövning

Om du har fått F/IG på en kurs som du har läst på Komvux Värmdö kan du göra en så kallad F-prövning. F-prövningen är kostnadsfri under ett år efter det att du fick betyg i kursen. Under det året kan du inte gå om kursen.

Hur går prövningen till?

När din prövningsansökan är godkänd och när vi ser att eventuell prövningsfaktura är betald, kontaktar ansvarig ämneslärare dig för mer information om prövningens upplägg. Hur just din prövning läggs upp och genomförs sker i samråd och överenskommelse med den lärare som ansvarar för din prövning.

Prövningen består vanligtvis av en skriftlig del och en muntlig del. Dessa genomförs oftast på plats i våra kurslokaler i Gustavsberg.

Efter cirka två veckor får du besked om resultatet på prövningen av din lärare. Det formella betygsdokumentet måste du dock beställa med hjälp av ditt Bank ID via webbsidan https://varmdo.alvis.se/ Länk till annan webbplats.

Värmdö kommun är även kopplad till Beda betygsdatabasen och rapporterar betyg till exempelvis www.antagning.se Länk till annan webbplats..

Prövningsperioder våren 2023

Vecka 13 ( 27–31 mars ). Anmälan senast 31 januari 2023

Vecka 22 ( 29 maj - 2 juni ) Anmälan senast 31 mars 2023

Observera!

Vi erbjuder prövningar endast i de kurser som finns i vårt kursutbud den aktuella terminen.

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarSenast publicerad:

Kontakt

Kontaktinfo basinfo


​Öppettider basinfo

Mer kontaktinformation