Talande webbLyssna

Viktiga telefonnummer och webbadresser

Ring 112 i en akut nödsituation om du behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.

Larm 112

Ring larmnumret i en akut nödsituation om du behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.

Polisen 114 14 

Polisens telefonnummer för ärenden som inte är akuta, till exempel en polisanmälan. Man kan ringa hit var man än är i landet och när som helst på dygnet.

Vårdguiden 1177

Om du inte upplever att ditt problem är så akut att du behöver ringa 112 utan i första steget behöver upplysningar kring sjukvård kan du ringa Vårdguiden på telefon 1177, eller besöka Vårdguidens webbplats.

Vårdguiden svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning om det behövs. Vårdguiden är öppen dygnet runt.

Vårdguiden i Stockholms länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Socialjour 08-570 307 20

När socialkontoret är stängt och du behöver hjälp med akuta sociala frågor kan du vända dig till socialjouren. Socialjouren ger dig akut hjälp på kvällar, nätter och helger.

Det kan gälla till exempel:

  • barn och ungdomar som far illa
  • insatser för våldsutsatta kvinnor med råd och stöd, skyddat boende 
  • akut behov av logi 
  • insatser för missbrukare, rådgivning till både missbrukare och anhöriga 
  • råd och stöd vid oro kring barn och ungdomar

Barnens hjälptelefon, BRIS 116 111

Till BRIS barnens hjälptelefon kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och det syns inte på telefonräkningen. BRIS kan inte heller se vilket nummer du ringer ifrån. Du behöver inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill prata om. Du kan också ta kontakt med BRIS genom chatten. Telefonen och chatten är öppen vardagar kl. 10:00–21:00 (utom onsdagar kl. 13:00–16:00) och helger kl. 14:00–21:00.

BRIS hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

BRIS vuxentelefon om barn 077-150 50 50

BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn.

RKUF - Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour som barn och ungdomar upp till 25 år kan vända sig till för att prata om precis vad som helst. Chatten är öppen vardagar kl. 18:00–22:00 och helger kl. 14:00–18:00.

Jourhavande kompis chattjourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

UMO - ungdomsmottagning på nätet

UMO är som en vanlig ungdomsmottagning, fast på nätet. På UMO kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla, och mycket annat. Du kan få svar på dina frågor eller få nya idéer om hur man kan tänka kring sitt liv.

UMO - din ungdomsmottagning på nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Man kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Akut psykiatrisk hjälp för barn och unga

Du som är 18 år eller yngre kan under dagtid vända dig till BUP:s öppenvårdsmottagning Ektorp. Under kvällar och helger finns en akutmottagning på Sachsgatan 10 i Stockholm.

BUP Ektorp, telefon 08-514 528 00 (Öppet vardagar kl. 08:00–16:45)

BUP Ektorps hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

BUP Akutmottagning, telefon 08-616 69 00 (Öppet vardagar 08:00–16:00, samt dygnet runt på helger)

Akut psykiatrisk hjälp för vuxna

Capio hjärnhälsan har en öppenvårdsmottagning i Gustavsberg och tillgång till ett mobilt team som kan komma hem till dig om du behöver det.

Capio hjärnhälsan, telefon 08-518 019 00 (öppen dygnet runt)

I en akut situation kan du också vända dig till Stockholms läns psykiatriska akutmottagning som finns på S:t Görans sjukhus. Mottagningen är öppen dygnet runt.

Psykiatrisk akutmottagning, telefon 08-123 492 00 (öppen dygnet runt)

Mer information om Stockholms läns psykiatriska akutmottagninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brottsofferjouren 0200-21 20 19

Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan man ringa och vara anonym om man vill och få stöd och information.

Nationella hjälplinjen 020-22 00 60

Hit kan man ringa om man har en psykisk kris eller befinner sig i en annan svår livssituation, för att få rådgivning och stöd.