Talande webbLyssna

Vad är psykisk ohälsa?

Psykisk ohälsa är ett stort begrepp och det innebär allt från större eller mindre besvär som påverkar ens vardagsliv till allvarligare psykiska sjukdomar.

Förslag till definitioner

* Psykisk hälsa är mer än frånvaron av psykisk ohälsa. Det handlar bland annat om att människor upplever sin tillvaro meningsfull, att de kan använda sina resurser, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets normala motgångar.

* Psykisk ohälsa används i dag ofta som en övergripande term som täcker både psykiska besvär och psykisk sjukdom.

* Psykiska besvär beskriver olika tillstånd då människor visar tecken på psykisk obalans eller symtom som oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter. De psykiska besvären kan beroende på typ och omfattning i olika grad påverka funktionsförmågan. Symtomen behöver inte vara så omfattande att diagnos kan sättas och är ofta normala reaktioner på en påfrestande livssituation.

* Psykiska sjukdomar och psykiskt funktionshinder är när symtom eller funktionsnedsättning är av den typ eller grad att det kvalificerar till en diagnos. Det är vanligt med psykiska besvär bland barn och ungdomar och det är oftast övergående. Det är viktigt att inte sjukdomsförklara det som är normala reaktioner i livet samtidigt som tidig identifiering av allvarliga tillstånd kan påverka prognosen positivt. Socialt utanförskap, arbetslöshet, långtidssjukskrivningar, psykisk sjukdom och missbruk kostar samhället betydande summor och de enskilda individerna och deras närstående stort lidande.

Källa Psynklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Länktips

1177 Vårdguiden länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

1177 Vårdguiden erbjuder råd om vård dygnet runt på webb och telefon, dygnet runt över hela Sverige. Bakom 1177 står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.

Barnens Hjälptelefon (BRIS)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till BRIS  kan alla under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och numret syns inte på BRIS telefoner. Inget problem är för stort eller för litet. Till exempel om man är ensam, rädd, ledsen eller bara behöver prata med någon vuxen. Bris betalar samtalet och det syns inte heller på telefonräkningen att man har ringt.

Telefon: 116 111

UMO – ungdomsmottagningen på nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Här kan du hitta information om sex, hälsa och relationer och mera.

Tjejzonen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tjejzonen arbetar med att förebygga psykisk ohälsa hos flickor mellan 12 och 25 år genom enskilda stödsamtal via våra chatter – Chatten och Ätstörningszonen samt Storasysterverksamheter.

Jourhavande kompis (Röda Korset)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jourhavande kompis är en verksamhet inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Personer under 25 år kan ringa dit eller chatta om vad som helst, det kan handla om kärlek, mobbing, ensamhet eller familjesituationen.

Telefon: 020-222 444

Max18länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barnombudsmannen har samlat ihop spännande information och statistik om barns levnadsvillkor i Sverige.