Gifta sig, vigsel

I Värmdö kommun kan ni gifta er borgerligt på valfri plats. Kommunen tillhandahåller borgerliga vigselförrättare som utses av länsstyrelsen.

Om ni vill viga er borgerligt finns det ett formellt regelverk som måste uppfyllas innan ni kan gå vidare med bokningar av datum.

1. Hindersprövning och vigselbevis

I god tid före vigseln måste ni som vill gifta er skaffa ett hindersprövningsbevis. Fyll i Skatteverkets blankett SKV 7880 och lämna den till Skatteverket. När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Utländsk medborgare ska kontakta sin ambassad för att få nödvändiga handlingar.

Mer om intyg på Skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Boka tid med en vigselförrättare

Innan ni bokar lokal för borgerlig vigsel är det bäst om ni gör en överenskommelse med en vigselförrättare om dag och tid. De träffas säkrast på kvällen, eftersom de i allmänhet har andra jobb på dagen.

När ni har bokat en tid för vigsel ska ni skicka hindersprövningsbeviset, intyget om vigsel och namn på två vittnen till vigselförrättaren. Vid vigseln ska vittnena kunna legitimera sig.

Vigselförrättare i Värmdö

Nedan finns kontaktuppgifter till de vigselförrättare som är godkända i Värmdö kommun. Vigselförrättarna träffas säkrast på kvällen, eftersom de i allmänhet har andra jobb på dagen.

Christer Hedberg: hedberg75@telia.com
Amie Kronblad (L): amie.kronblad@varmdo.se
Cecilia Lindberg (M): cecilia.lindberg@varmdo.se
Malin Bellander (M): malin.bellander@varmdo.se
Hillevi Engström (M): hillevi.engstrom@tsn.se
Björn Holmberg (M): bjorn.holmberg@varmdo.se
Kim Ivarsson (M): kim.ivarsson@varmdo.se
Thomas Taylor (MP): thomas.lindell.taylor@gmail.com
Johnny Tedenfors (S): johnny.tedenfors46@gmail.com
Magnus Annerskog (S): magnus.annerskog@varmdo.se

3. Bestäm plats

Valet av plats för giftermål kan vara var som helst och görs tillsammans med vigselförrättaren. Hemma, på stranden eller i en luftballong är alla platser som fungerar, så länge vigselförrättaren först går med på det.

Vill ni förrätta vigseln i kommunhuset går det att ordna. Även andra kommunala lokaler kan tillhandahållas. Om ni bestämt er för en av kommunens lokaler bokar förrättaren den.