Kommunens integrationsarbete och ansvar
Värmdö är en kommun för alla, med lika rättigheter för alla invånare oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Målet är att de nyanlända som kommer till Värmdö ska få en god integration, och att de snabbt ska kunna etablera sig - både i samhället och på arbetsmarknaden.
Kommunen har ett viktigt ansvar för att underlätta etablering i arbets- och samhällslivet för nyanlända personer. Nedan finns information om Värmdö kommuns arbete med nyanlända invandrare.
Ersättningar och service
Kommunen erhåller statlig ersättning för att ta emot flyktingar. Vissa kostnader ersätts enligt fastställd schablon. För andra kostnader söker kommunen ersättning hos Migrationsverket för de faktiska kostnader som kommunen har haft.
Försäkringskassan hanterar den etableringsersättning som nyanlända får. Läs mer på Migrationsverkets hemsida och hos Försäkringskassan.
I övrigt har nyanlända rätt att ta del del av samma service som övriga invånare i Värmdö kommun.
- Om statlig ersättning på Migrationsverket.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Om etableringsersättning på Försäkringskassan.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Jobb och försörjning för nyanlända - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
- Service för nyanlända - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
Bosättning
Från och med den 1 mars 2016 är kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning enligt en lag som heter bosättningslagen. Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd och deras anhöriga. Syftet med lagen är att förbättra nyanländas möjligheter att komma in i samhället och på arbetsmarknaden. Nyanlända som väljer att bosätta sig i Värmdö utan att ha blivit anvisade hit av Migrationsverket omfattas inte av bosättningslagen.
- Om nyanlända med uppehållstillstånd - Migrationsverket
Länk till annan webbplats.
- Bostad för nyanlända - Värmdö kommun
Länk till annan webbplats.
Annan service
Vanliga frågor
Varför måste Värmdö erbjuda bostäder åt nyanlända?
Sedan den 1 mars 2016 finns en ny lag, Lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Lagen innebär att alla kommuner i Sverige ska ta emot nyanlända för bosättning. Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens befolkningsstorlek, arbetsmarknad, hur många nyanlända och ensamkommande barn som kommunen redan tagit emot samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen. Det är Migrationsverket som anvisar nyanlända till kommunen. Läs mer om Lagen om mottagande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kan kommunen säga nej till att ordna bostäder åt nyanlända?
Enligt Bosättningslagen kan kommunen inte underlåta eller avstå från att ordna boende till de personer som anvisas från Migrationsverket. Kommunen kan inte heller neka någon som själv hittar boende att flytta till kommunen.
Hur arbetar kommunen med att anordna bostäder för nyanlända?
Kommunen har utrett och identifierat olika möjliga områden för placering av tillfälliga bostäder, utspridda över kommunen. Detta har gjorts utifrån olika kriterier; integration, kollektivtrafik, miljöaspekter och områden som inte står i konflikt med andra exploateringsområden och projekt. Vi har även valt områden utifrån tidsperspektivet. Så långt det är möjligt ska modulhusen anpassas till närmiljön. Den närmaste omgivningen kring modulhusen ska göras trivsam och trygg för både boende, besökare och passerande.
Kommunen hyr även lägenheter från Värmdö Bostäder samt lägenheter och hus från privata bostadsbolag och fastighetsägare.
Vad kostar boendena?
Under etableringstiden erbjuds ett boende för den nyanlände antingen i nyproducerade modulbostäder eller i bostäder inom Värmdö kommuns ordinarie bostadsbestånd.
Kostnad för nyproduktion av modulbostäder varierar beroende på var boendet är placerat samt utformning på boendet. Värmdö kommun verkar för att hyran ska kunna betalas, utan att den nyanlände behöver ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunen. Därför är hyressättningen densamma oberoende i vilken modulbostad den nyanlända bor, även om produktionskostnaden i vissa fall överstiger hyresbeloppet. I hyran ingår vatten, sophämtning, el, uppvärmning, grundmöblemang, larm etc.
I de fall där en bostad hyrs genom andra hyresvärdar, betalar den nyanlände det belopp som hyresvärden tar ut.
Får kommunen ersättning för de nyanlända?
Kommunen erhåller statlig ersättning för flyktingmottagande, dels genom schablonersättningar, dels med faktiska kostnader för de kostnader som är återsökningsbara.
Försäkringskassan hanterar den etableringsersättning som nyanlända får.
Vilket ansvar har kommunen för nyanlända vuxna och barn?
Kommunen har ansvar för:
- mottagande och bostadsförsörjning
- praktisk hjälp vid bosättning
- undervisning i Svenska för invandrare, SFI
- samhällsorientering och annan vuxenutbildning
- förskola, barnomsorg, skola och andra insatser för barn och ungdomar
- försörjning för de personer som inte har rätt till en etableringsplan
Nyanlända ska ha tillgång till övrig kommunal verksamhet och service, på samma villkor som andra kommuninvånare.
Hur länge är man nyanländ?
Arbetsförmedlingen, som har det samordnade ansvaret, tar fram en etableringsplan som sträcker sig ca 24 månader. Det är under den tiden som nyanlända har ett etableringsprogram genom Arbetsförmedlingen. Under den tiden lär de sig svenska, går kurs i samhällsorientering, och får hjälp att komma i arbete.
Hur integreras nyanlända?
Under en tvåårig etableringsperiod läser nyanlända Svenska för invandrare, samhällsorientering och deltar på arbetsförberedande aktiviteter.
Arbetsförmedlingen samordnar etableringen i samverkan med kommunen och andra myndigheter. Genom aktiviteter och samverkan med civilsamhället, kyrkan och föreningslivet arbetar Värmdö kommun för den sociala integrationen och inkluderingen i samhället.
Vad är målet med kommunens mottagning av nyanlända?
Kommunen arbetar tillsammans med Arbetsförmedlingen och den nyanlända för att förbereda den nyanlända för ett liv i Sverige genom att den nyanlända kommer ut i jobb och finner egen bostad vid etableringens slut.