Kollolivet på Ängsholmen

Kollektivet Livet Ängsholmens kollo är till för dig mellan 10-14 år med autism utan intellektuell funktionsnedsättning.

Mer information

Drivs av Kollektivet Livet AB.

För drygt femton år sedan träffades vi tre assistenter och tre brukare på Ängsholmen. Där fann vi varandra och blev vänner, en vänskap som idag utvecklats till en ny typ av läger och verksamhet på Ängsholmen som vi kallar Kollo livet.

KFUM Ängsholmen har haft lägerverksamhet på ön Ängsholmen i Stockholms mellersta skärgård sedan 1963, efter att först ha bedrivit läger på Ingarö sedan 1923. Under sommarlovet anordnas skärgårdsläger för barn och ungdomar i åldrarna ca 8-16 och varje lägerperiod har ca 90-100st deltagare och I över 10 år har vi på Kollektivet Livet AB erbjudit bl a Värmdö kommuns LSS enhets brukare plats och assistans på Ängsholmens läger i en verksamhet som vi kallar kollo livet.

Idén med kollo livet bygger på en inkluderande inställning. Oavsett vilken typ av funktionsnedsättning så arbetar vi för att våra deltagare ska ingå i det existerande lägret i så stor utsträckning som över huvudtaget är möjligt. Genom att erbjuda och att ge det personalstöd som behövs, kan vi se till att alla får chansen att hänga med och utnyttja Ängsholmens hela kapacitet maximalt både aktivitetsmässigt samt socialt.

Aktiviteter

Våra aktiviteter är huvudsakligen segling, paddling, kamratbana, höghöjdsbana, sport, pyssel och skapande. Under P2, P4 och Konfa kan det bli övernattningshajk och eventuell dagpaddling/dagssegling. Förutom lekar, skoj och tävlingar har vi förstås en massa annat för oss, bland annat bad, naturspår, disco, lägerbål, temadag, hyddmys, ljusspår, framträdanden och annat roligt.

Segling

Vi erbjuder segling i varierad svårighetsgrad och seglingspassen anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Har du aldrig seglat förut eller är nybörjare kan våra enmansjollar Laser Bug vara bra att börja med. Laser Bahia finns för dem som är lite mer vana seglare, som vill ha mer utmaning och kanske kappsegla. På våra spännande långseglingar ger vi oss av i Avanti-båtar, som är våra kölbåtar.

Kamratbana ”Äventyret”

Vi har under flera år arbetat med och utvecklat våra kamrat- och samarbetsövningar. Målet med övningarna är att stärka gruppen och utveckla samarbetsförmågan i denna. Övningarna syftar även till att stärka den enskilde individen så att var och en ska kunna känna sig trygg med sin ledare och sin grupp. Vår aktivitet Äventyret bygger på tillits- och samarbetsövningar. Alla i gruppen hjälps åt och uppgifterna kan vara kluriga och kräver att man ställer upp för varandra och samarbetar.

Höghöjdsbana

För att testa nya gränser har vi en höghöjdsbana som är byggd 3-6 meter upp i träden och avslutas med att hoppa i en gunga. Den består av olika moment som i sig inte är så svåra, till exempel balansgång, lianer och klätternät. Höjden över marken gör dock varje moment spännande. Ledare finns alltid med på marken och följer och instruerar den som går banan. Vi vill att det ska vara spännande att gå höghöjdsbanan! Den pedagogiska idén bygger på att självförtroendet ökar när man klarat något svårt. Samtidigt är det väldigt roligt! Höghöjdsbanan används på P2, P4 och Konfa.

Stolpbana

Vår stolpbana bjuder på flera spännande utmaningar på hög höjd. I backklättringen gäller det att stapla så många läskbackar som möjligt på höjden, samtidigt som du kommer högre och högre upp i luften. Testa Jacobs Stege där du klättrar med dina kamrater på en STOR repstege. Aktiviteten Tryggve är en balansgång på hög höjd som utförs i par, och som garanterat ger pirr i magen!

Paddling

Förutom segling har vi kanoter av typ kanadensare. I vår skyddade vik – Lagunen – lär vi ut grunderna för paddling innan vi ger oss i väg på lite längre strapatser. En övernattningshajk med kanot eller segelbåt ingår i våra längre lägerperioder.

Temadagar

En eller flera dagar varje period ser programmet annorlunda ut och temana skiftar från period till period, år till år. Den ena temadagen är inte den andra lik! Med lite fantasi och all samlad kreativitet hos ledare och barn, vattenfärger, säckar och annat som går att hitta förvandlas ön för en dag till allt från sjörövartillhåll, Astrid Lindgrens sagovärld , December eller musik- och dansstudio till campingen från Sunes Sommar…

Pyssel och Skapande verksamhet

På Ängsholmen finns det gott om plats för skapande och kreativitet. I vårt pysselhus finns massor med material för att skapa både stora och små saker. I musikhuset kan du testa gitarr, piano eller trummor och på flera av våra hus finns möjlighet att dekorera fasaden. Vi vill att alla deltagare ska få utlopp för sin fantasi och skaparglädje!

…och mycket mer

Idrott och lek, bad och fiske, dans, musik och lägerbål är andra aktiviteter som vi har på programmet. På Ängsholmen finns enklare bollplaner för fotboll, basket och volleyboll. Dessutom har vi ofta ett par grisar och några höns som gärna vill bli klappade och äter våra matrester.

Geografiskt läge

Ängsholmen är en friliggande lagunö i Stockholms mellanskärgård nära Gällnö och Puttisholmen. På sjökortet hittar man ön i stora farleden vid Magarnas fyr position: N 59° 22’8, E 18° 39’2.

Inriktning – målgrupp

Kollo livets verksamhet på Ängsholmen riktar sig till brukare som kan ta sig fram för egen maskin. Då en hel del av de aktiviteter och faciliteter på Ängsholmen har har karaktär av friluftsliv. Ängsholmen har inte asfalterade vägar och är inte fullt anpassat för t ex rullstolar. Men vi har haft deltagare med en stor variation av funktionsnedsättning och vi försöker alltid att anpassa vistelsen och assistansen i den utsträckningen det går för att dess kollovistelse ska bli så bra som möjligt!

Vi tillsammans med vårdnadshavare försöker hitta rätt period som passar både för individens behov och för den praktiska planeringen kring datum m.m.

Kost

Varje dag serverar köket tre hemlagade mål mat och ett kvällsfika om dagen. Alla måltider serveras nästan alltid i vår matsal som heter Loggian. På Ängsholmen serverar vårt kök vällagad mat. Det finns alltid möjlighet att tllgå mellanmål m.m. Vi anpassar självfallet maten kring specialla behov så som allergier m.m.

Boende

Ängsholmen erbjuder boende i form av enklare fritidshus. Dessa är möblerade med våningssängar. Beroende på behov och individ kan man få dela rum med antingen Kollo ledare eller andra deltagre.

Antal platser

5 st per period.

Period – vilka veckor kan verksamheten ta emot deltagare

P1 11/6 - 16/6

P2A 19/6 - 25/6

P2B 25/6 - 30/6

P3 3/7 - 8/7

P4A 11/7 - 16-7

P4B 16/7 - 22/7

Resa till kollo – så kommer du dit

Kommunalt: buss nr 438 från Slussen till Boda Brygga.

Bil: Slussen – väg nr 222 förbi Gustavsberg till Grisslinge havsbadrondell – vänster mot Kalvsvik – följ väg 274 Hemmesta centrum – vägskäl vänster Kalvsvik – förbi Värmdö kyrka – genom Ängsvik skylt Boda/Kalvsvik höger – ca 5 km skylt vänster Boda – Fortsätt till vägs ände det vill säga Boda brygga ca 2 km!

Från Boda åker man taxibåt till Ängsholmen, om egen båt kan ordnas går detta bra.

Kontakt

Alexander Culafic
073 720 08 43
alex@kollektivetlivet.se

Hemsida

För mer info kring vår assistans och vår specifika verksamhet:

www.kollolivet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer info kring lägergården och Föreningen Kfum Ängsholmen:

www.angsholmen.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.