Kris- och samhällsberedskap

Vilken krisberedskap har kommunen inför större händelser i samhället? Vi arbetar för att tillgodose viktiga funktioner och behov vid krishändelser. Men du som privatperson behöver också vara förberedd och veta var du ska vända dig för information.

Vid kriser som stormar, bränder, översvämningar, förorenat dricksvatten, stora elavbrott och störningar i datakommunikationer ska vi vara förberedd att fortsatt kunna utföra våra viktigaste uppdrag gentemot dig som invånare. Om det blir en störning eller kris i samhället behöver du dock själv vara beredd på att kunna ordna tillgång till mat, vatten, värme och kommunikationskanaler.

I vår krisberedskap ingår färdiga krisplaner, bland annat för hur kommunen ska samarbeta med räddningstjänst, polis, grannkommuner, länsstyrelsen och Trafikverket. Men vi har också samarbeten med flera lokala frivilligorganisationer och är som kommun medlem i Storstockholms brandförsvar, en förening med tio medlemskommuner. Storstockholms brandförsvar arbetar både i det akuta läget och med långsiktigt olycksförebyggande arbete.

Trygghetspunkter

Kommunen kan vid behov ställa i ordning ett antal trygghetspunkter utifrån händelsens karaktär. Detta gäller både ute i skärsgården och på fastlandet tillsammans med trosamfund och frivilligorganisationer. Det gäller våra huvudorter och huvudöar i skärgården.

Skyddsrum

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum. På MSB:s öppna verktyg Skyddsrumskartan ser du var skyddsrummen finns.

Skyddsrumskarta - msb.se Länk till annan webbplats.

Kommunens kanaler

Värmdö kommun informerar främst här på varmdo.se och genom Facebook vid händelse av kris. Dessa kanaler kompletteras vid behov för att, i den mån det går, säkerställa att de berörda får behövlig information. Det finns också en sida med driftinformation för lite mindre allvarliga händelser som vattenläckor och kortare elavbrott.

Nyhetsflöde - Värmdö kommun Länk till annan webbplats.

Värmdö kommun på Facebook Länk till annan webbplats.

Driftinformation - Värmdö kommun Länk till annan webbplats.

SMS vid samhällsstörningar

Vid samhällsstörningar skickar kommunen SMS till drabbade abonnenter. Anmäl dig för att få information i händelse av en samhällsstörning som berör dig.

Kommunens SMS-tjänst levereras av företaget Everbridge och registrering görs via deras webbsida. Efter att du registrerat ditt nummer får du en pinkod för att bekräfta din registrering. Tjänsten används inte för någon form av försäljning eller marknadsföring.

Registrera ditt nummer här! Länk till annan webbplats.

Alla som har en mobiltelefon registrerad på en hemadress får våra meddelanden automatiskt. Om du inte fått ett SMS så beror det oftast på något av följande:

  • Ditt nummer är registrerat på ett företag på en annan adress.
  • Du har flera nummer registrerade på dig och hos samma mobilleverantör. Då får det nummer som används mest SMS.
  • Du har registrerat ditt nummer mot telefonförsäljning.

Systemet hämtar data från olika källor. Om din adress dyker upp direkt efter att du skrivit in koden som kommer med sms behöver du inte göra något mer. I annat fall skriver du in dina personuppgifter och din adress i nästa steg. Glöm inte att klicka på "matcha adressen" om det alternativet kommer fram. Markera adressen och skicka iväg. Det är viktigt att skriva adressen exakt och om det ändå inte fungerar så kan postnumret skrivas in med enbart de tre första siffrorna och 00 efter, ex 134 00.

Myndigheternas krisinformation

Utöver Värmdö kommuns webb och sociala medier kan du besök myndigheternas gemensamma webbplats för Krisinformation där du alltid kan få relevant information:

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Krisinformation.se finns också på Twitter och Facebook.

113 13 - Sveriges nationella informationsnummer

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer som du kan ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

All information som lämnas på 113 13 är verifierad information. Det betyder att den är avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Det kan exempelvis handla om en större storm, en influensaepidemi eller en översvämning.

Varnings- och informationssystemet – Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) används för att varna och informera allmänheten vid stora olyckor och allvarliga händelser. Lär dig vad utomhussignalen betyder.

Varning utomhus kan i princip ske i alla tätorter med mer än 1 000 invånare samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. För detta system finns cirka 4 500 ljudsändare installerade. De kan användas för varning vid alla typer av faror och då sänds signalen ”Viktigt Meddelande” som följs av information i radio och TV. Utomhusvarningssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om Sverige skulle råka i krig.

Utrustningen i utomhusvarningssystemet ägs av staten och kommunerna är användare och ansvarar också för drift och underhåll. I Värmdö kommun sköts detta av räddningstjänsten. Utrustningen sitter ofta på hustak.

Sedan den 1 september 2014 kan du bli automatiskt uppringd och få ett inspelat talmeddelande på din fasta telefon, ifall ett VMA är utfärdat i området. Från och med 1 juli 2017 är det möjligt att skicka VMA via sms till mobiltelefoner i ett visst område. Riksdagen godkände i maj 2017 de lagändringar som krävs för att göra detta. Tidigare kunde varningsmeddelande bara skickas till fasta telefoner och till mobiltelefoner som var registrerade i det aktuella området.

Förändringen innebär att mobiloperatörer blir skyldiga att förmedla varningsmeddelande till allmänheten. För att detta ska vara möjligt får operatörerna rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position. Uppgifterna får endast behandlas i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för att sända varningsmeddelande och ska därefter genast utplånas.

Hur låter larmet?

Signalen hörs i sju sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan. När faran är över hörs en annan längre signal. Signalerna provas kl. 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.

Hur gör jag när larmet går?

När du hör signalen ska du:

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster ventiler och fläktar
  • Lyssna på radio eller se på TV, där du får mer information

När används larmet?

Det är den ansvarige räddningsledaren inom räddningstjänsten som bestämmer om och när allmänheten ska varnas. Det kan vara exempelvis vid gasutsläpp, extremt väder, stor brand eller annan allvarlig olycka. Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

I särskilda områden runt kärnkraftverken ska, utöver utomhusvarning, de boende inom dessa områden också kunna få varning inomhus. Detta sker genom RDS-systemet och innebär att hushållen tilldelas särskilda radiomottagare avsedda för varning. Närmast ansvariga för varningen runt kärnkraftverken är respektive länsstyrelse.

Kanaler för VMA

I de här radio- och TV-kanalerna kan du få information i en VMA-situation:

  • Sveriges Radios FM-kanaler
  • Sveriges Television
  • Sveriges Utbildningsradio
  • TV4
  • Kanal 5
  • Kanal 9

På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

Krisinformation - krisinformation.setrygghetspunkter o Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid en kris aktiveras behövliga delar av kommunens ledningsorganisation för att så effektivt som det är möjligt koordinera arbetet med händelsen. Målsättningen med arbetet är att minimera konsekvenserna för de som befinner sig i kommunen.

En viktig del av krishanteringen är att kommunens POSOM-grupp sammankallas för att stötta drabbade och deras anhöriga i en krissituation. POSOM står för Psykiskt och Socialt Omhändertagande och är en grupp bestående av kommun och samverkande aktörer. POSOM initieras vid händelser där det upplevs finnas ett stort behov av psykosocialt omhändertagande av bland annat vittnen och anhöriga.

Om det blir en kris i samhället måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta. Packa en krislåda med saker som är bra att ha hemma. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information om det aktuella läget.

Checklista inför längre strömavbrott

  • Konserver och annat ätbart som klarar sig utan kyl och frys
  • Ljus och tändstickor
  • Ficklampa och extra batterier
  • Radio med batteri
  • Vattendunkar
  • Första hjälpen-kit, hygienartiklar och extra medicin
  • Kontanter och en lapp med viktiga telefonnummer
  • Filtar och varma kläder
  • Campingkök eller utomhusgrill
  • Alternativ värmekälla

Gratis kurser

Som en del i vårt krisberedskapsarbete bjuder vi tillsammans med Försvarsutbildarna in alla Värmdöbor över 16 år till kursen För din säkerhet! vid några tillfällen per år. Du får grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kris och hur du kan ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället. När kursen finns tillgänglig dyker den upp i listan över kurstillfällen på länken nedan.

För din säkerhet! - Försvarsutbildarna (forsvarsutbildarna.se) Länk till annan webbplats.

 

Webbutbildningen "Medveten, redo, trygg"vänder sig till dig från 18 år som är nyfiken på civilt försvar och krisberedskap. Utbildningen är uppdelad i fyra avsnitt, som tar cirka 45 minuter vardera. Hela utbildningen tar cirka tre till fyra timmar att genomföra och består av texter, korta filmer, reflektionsfrågor, övningar och quiz. Du behöver inte ha några förkunskaper.

Medveten, redo, trygg Länk till annan webbplats.

Utbildningen "Medveten, redo, trygg" är framtagen av Nacka kommun i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen i Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar och Svenska Röda Korset.

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjuder också flera webbkurser på sin hemsida där du kan lära dig mer om beredskap och säkerhet inom olika områden. I kursen Sju dagar nedan får du öva på att vara utan el i en hel vecka.

Webbutbildning: Hemberedskap - sju dagar (msb.se) Länk till annan webbplats.

 

Fördjupa dig via MSB

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har bra tips till dig som privatperson på hur du kan förbereda dig i ditt eget hem för olika scenarier.

Råd till privatpersoner - msb.se Länk till annan webbplats.

Hos MSB kan du också beställa hem eller ladda ner broschyren Om krisen eller kriget kommer, som tagits fram av MSB för att hjälpa dig att vara förberedd på följderna av exempelvis extremväder, it-attacker eller militära konflikter. Den innehåller också en checklista med tips för att ordna mat, vatten, värme och kommunikation om samhället inte fungerar som du är van vid.

Om krisen eller kriget kommer (msb.se) Länk till annan webbplats.

I kommunens krishanteringsplan ingår beredskap för allmän tillgång till rent dricksvatten i katastroflägen. Även i andra situationer kan du behöva hämta dricksvatten i dunk.

Här hittar du samtliga ställen där du kan hämta dricksvatten i Värmdö kommun. Du behöver själv ha med dig dunk eller annan behållare att ha vattnet i.

Tappställen för dricksvatten - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.

Hjärtstartare är små EKG-apparater som kan läsa av hjärtrytm och ge en strömstöt till ett hjärta som behöver startas om vid ett plötsligt hjärtstopp. Vi har placerat ut ett flertal hjärtstartare på flera av kommunens fastigheter. Exempelvis på idrottsplatser, bibliotek, Gustavsbergsbadet, kommunhuset och Värmdö hamnar. På Hjärtstartarregistrets hemsida kan du hitta alla registrerade hjärtstartare på Värmdö och se vilken som finns närmast dig.

Hjärtstartarregistret (hjartstartarregistret.se) Länk till annan webbplats.

 

Vem som helst kan använda en hjärtstartare när det krävs. När du sätter i gång den spelas det upp en röst som förklarar för dig hur du ska göra. På Hjärtstartarregistrets hemsida kan du hitta alla registrerade hjärtstartare på Värmdö och se vilken som finns närmast dig.

Du som kan hjärt- och lungräddning kan också ladda ner appen SMS-livräddare som larmar när ett bevittnat hjärtstopp ringts in via 112. Är du i närheten kan du ha möjlighet att börja med HLR innan räddningspersonal har hunnit fram till platsen.

Vecka 39 varje år hålls Beredskapsveckan, som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet med veckan är att Sveriges invånare ska bli mer förberedda inför eventuella krishändelser i samhället. Vi på kommunen brukar delta i eller erbjuda olika aktiviteter som vi informerar om någon vecka innan och under vecka 39 här på hemsidan och på Facebook.