Din säkerhet i vardagen
Vad kan du själv göra för att känna dig mer trygg och säker? Här kan du bland annat läsa om hur du brandsäkrar ditt hem, hur du förhindrar inbrott, vad du gör som först på plats vid en olycka och hur du felanmäler skadegörelse i våra vackra omgivningar.
Tipsen på den här sidan kan hjälpa dig att vara mer förberedd och undvika otrevliga situationer i din vardag. Skulle olyckan ändå vara framme så har vi samlat viktiga telefonnummer och kontaktvägar under Viktiga kontaktuppgifter. Länk till annan webbplats.
Vill du anmäla dig till vår SMS-tjänst gör du det under Kris- och samhällsberedskap. Länk till annan webbplats.
Brandsäkerhet i hemmet
Brandvarnare och annan utrustning
Det är viktigt att du skaffar bra brandskyddsutrustning till ditt hem. Ett bra brandskydd räddar liv! Med brandvarnare, handbrandsläckare och en brandfilt är du väl utrustad. Brandvarnaren ger dig tidig varning och med handbrandsläckare och brandfilt ökar dina möjligheter att släcka eller begränsa branden. Brandvarnare ska sitta i taket och kontrolleras ofta. Vi rekommenderar en pulversläckare på minst sex kilo.
Hos Storstockholms Brandförsvar kan du läsa mer om placering och testning av din brandvarnare.
Allt om brandvarnare - Storstockholms brandförsvar Länk till annan webbplats.
Storstockholms brandförsvar har också mycket bra information om andra åtgärder att göra hemma för att öka din brandsäkerhet.
Brandskydd i hemmet - Storstockholms brandförsvar Länk till annan webbplats.
Om det börjar brinna
Gör i förväg upp en plan för hur du ska agera om det skulle börja brinna i din bostad. Att handla på rätt sätt kan vara avgörande för om det blir en fullt utvecklad brand eller inte.
- Rädda först de som är i livsfara, utan att utsätta dig själv för fara. Tänk på att den giftiga röken stiger uppåt!
- Varna alla som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet
- Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer
- Släck branden om du bedömer att du klarar det. Stäng in branden
- OBS! Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!
Fler bra säkerhetstips
- Elda rätt i öppen spis och braskamin - Se till att spisen eller kaminen är rätt installerad och att den är godkänd vid sotarens brandskyddskontroll.
- Var försiktig med elektriska produkter och elfel - Laddare, TV-spel och datorer är exempel på elektriska prylar som blir varma. Täck inte över dem och dra ur kontakten när du har använt dem färdigt. Använd inte trasiga apparater och sladdar. Se till att glödlampor och spotlights inte kommer för nära något brännbart eller kan trilla ner. Byt blinkande lysrör, de kan överhettas och orsaka en brand. Anlita alltid en elektriker för att utföra elarbeten hemma.
- Rök aldrig i sängen - Sängrökning är den vanligaste orsaken till dödsbränder.
- Var noga med spisen - Stäng alltid av spisplattan när maten är klar och lägg aldrig brännbart material på spisen. Om det börjar brinna i en kastrull, lägg på ett lock, släck aldrig med vatten.
- Passa de levande ljusen - Blås ut ljusen innan du lämnar rummet och håll dem borta från gardiner och annat brännbart. Ställ aldrig värmeljus i större grupper, direkt på brännbart underlag eller i vattenbad.
Här kan du läsa mer om brandskydd i hemmet:
Eldning utomhus
Här finns information om kommunens eldningsveckor. Under dessa får du, med försiktighet, elda trädgårdsavfall på din egen tomt. Här hittar du också ansökan för att få tillstånd att anordna en valborgseld, som från och med 2024 kräver dispens.
Eldning av trädgårdsavfall - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
Tänk alltid på detta när du ska elda utomhus:
- Att det inte råder eldningsförbud eller avrådan!
- Elda inte om det blåser mycket, då kan glödande partiklar spridas till omgivningen
- Elda inte när det är mörkt ute
- Hitta en bra plats att elda på
- Bygga upp eldstaden med stenar och sand så att branden inte sprider sig
- Ha tillgång till vatten
- Lämna inte eldstaden obevakad. Det kan leda till bränder eller till falsklarm
- Glöm inte att släcka elden ordentligt när du lämnar platsen
Brandsäkerhet i skog och mark (msb.se) Länk till annan webbplats.
Brandskydd på fritiden - Storstockholms brandförsvar Länk till annan webbplats.
Brandriskprognos
Är du osäker på brandrisken och vilka förbud som gäller kan du hålla dig uppdaterad hos Storstockholms brandförsvar eller krisinformation.se. SMHI uppdaterar också kontinuerligt sin brandriskkarta under våren och sommaren.
Brandriskprognoser | SMHI Länk till annan webbplats.
Storstockholms brandförsvar Länk till annan webbplats.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Gräsbrand: Vid torka ökar brandrisken i skog och mark. Gräsbränder kan sprida sig mycket snabbt och vara svåra att släcka. Under våren ökar brandrisken i gammalt torrt fjolårsgräs. Risken för gräsbrand är särskilt stor på eftermiddagen när gräset har torkat. När det blåser kan elden spridas snabbt. Hastiga väderomslag kan göra att risken snabbt kan ändras och lokala variationer i brandrisk kan vara stora.
Skogsbrand: Skogsbränder kan uppstå på grund av eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka, då även djupare markskikt är uttorkade, kan en antändning leda till att en svår brand utvecklas. Även om brandriskprognosen visar ett lågt värde kan det vara olämpligt att elda om det har varit torrt i markerna länge. Det kan vara mycket farligt att gå ut i skogen efter en skogsbrand.
Vad innebär eldningsförbud?
Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden, men det kan vara tillåtet att grilla på iordningställda grillplatser eller hemmagrillar. Här förklarar MSB närmare vad som gäller vid eldningsförbud:
Eldningsförbud (msb.se) Länk till annan webbplats.
Vi på kommunen eller länsstyrelsen beslutar när ett eldningsförbud krävs, hur länge det gäller och i vilket område. Vi meddelar allmänheten på varmdo.se samt vår Facebook-sida när eldningsförbud gäller. Eldningsförbud i vårt närområde brukar också meddelas i Sveriges Radio P4 och på Länsstyrelsen Stockholms och Storstockholms brandförsvars hemsidor.
På krisinformation.se finns en bra karta där du kan se var det råder eldningsförbud i din närhet:
Eldningsförbud - Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Appen Brandrisk Ute hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark direkt i din mobiltelefon. Den lär också ut mer om säker eldning utomhus för att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Läs mer om appen och hur du kan ladda ner den hos MSB:
Brandrisk Ute (msb.se) Länk till annan webbplats.
Informationen kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SMHI.
Inbrott och stölder
Inbrott i bostad
Till stöld genom inbrott i bostad räknas när okänd gärningsperson brutit sig in, eller på annat sätt tagit sig in i bostaden eller fritidshuset, i källaren, på vinden eller i garaget. Bostadsinbrott skapar stort obehag för den som drabbas. Förlusten av personliga tillhörigheter kan vara oersättlig och skadegörelse på bostaden kan bli kostsamt och tidskrävande.
Under semester och ledighet passar många tjuvar på och inbrotten skjuter i höjden, speciellt i villaområden. Genom att hålla goda säkerhetsrutiner i hemmet, lära dig att tänka som tjuven och samarbeta med dina grannar kan du minska risken att bli drabbad.
Samarbeta med dina grannar
Grannsamverkan är en metod där du och dina grannar förebygger inbrott och stölder genom att se över både den egna bostaden och de andra bostäderna och gemensamma ytorna i ditt område. Exempelvis genom att hjälpa varandra att tömma brevlådor och brevinkast eller skotta bort snö från uppfarter när en granne är bortrest en längre tid. På länken nedan hittar du många bra tips och säkerhetsrutiner som du kan göra för att minska risken för inbrott.
Brottsförebyggande tips och åtgärder - Samverkan mot brott Länk till annan webbplats.
Är du intresserad av att starta upp eller se om det redan finns grannsamverkan i ditt bostadsområde? På länken nedan kan du läsa mer om kommunens arbete kring grannsamverkan och båtsamverkan och anmäla ditt intresse.
*länk till ankare på sidan om brottsförebyggande arbete*
Inbrott i bil
Att bli utsatt för bilinbrott kostar både tid och pengar. Förutom självrisken blir det krångel och arbete i form av kontakter med försäkringsbolag och verkstäder. Och så står du dessutom utan bil. Men det går att skydda sig. Nedan finner du tips på hur du kan förebygga bilbrott.
- Lämna inget i bilen - töm bilen själv! Detta gäller inte bara traditionella stöldbegärliga varor som kamera, dator och liknande. Även ett cigarettpaket kan vara motiv för inbrott om tjuven tror att risken för upptäckt är låg.
- Kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Hörs det att bilen går i lås har du inte blivit utsatt för störningssändare.
- Tänk på hur du hanterar och förvarar bilnyckeln. Särskilt bilnycklar till nyare årsmodeller är stöldbegärliga och det är dessutom dyrt att koda om och införskaffa en ny bilnyckel.
- Stöldbegärliga delar som exempelvis fälgar, backspeglar och stereo kan med fördel märkas med SSF DNA-märkning. Märkningen fungerar avskräckande och kan binda en brottsling till en stöld. Mer information om sådan typ av märkning hittar du hos Stöldskyddsföreningen (SFF).
Stöldskyddsföreningens hemsida Länk till annan webbplats.
Om du blivit utsatt för inbrott
Det kan kännas kränkande och obehagligt att bli utsatt för inbrott och att veta att en okänd person har gått igenom dina tillhörigheter. Det är dock viktigt du snabbt anmäler enligt punkterna nedan.
- Det är viktigt att du anmäler brottet så fort du kan så att spåren inte försvinner från brottsplatsen.
- Har du blivit utsatt för bostadsinbrott gör du en anmälan genom att ringa 114 14. Om du misstänker att det finns personer kvar i din bostad ska du däremot ringa 112.
- Är fler personer drabbade ska alla göra var sin polisanmälan.
- Om du blir av med egendom som du inte har försäkrat är det ändå viktigt att du anmäler.
- Städa inte på brottsplatsen innan polisen varit där. Vid en teknisk undersökning finns möjlighet att insamla spår från gärningspersonen, såsom dna. Det innebär att brottet kan bli löst längre fram om gärningspersonen till exempel grips för ett annat brott.
Anmäl brott - Polismyndigheten Länk till annan webbplats.
Beskriv så utförligt som möjligt vad som har hänt när du anmäler brottet:
- Hur har gärningspersonen tagit sig in i bostaden? Krossad fönsterruta? Uppbruten dörr?
- Vad har gärningspersonen orsakat för skador?
- Har någon annan person i din närhet gjort några iakttagelser? Berätta det när du gör din anmälan.
- Uppge redan när du gör din anmälan om stulna föremål är märkta med märkdna. Om föremålen är märkta med märkdna ökar det möjligheterna för polisen att återföra föremålen till sina rättmätiga ägare. Om du i efterhand kommer på fler föremål som försvunnit, gör då en komplettering på telefon 114 14 eller via internet. Ju bättre du kan beskriva föremålen desto större är möjligheten att du återfår dina tillhörigheter.
Anmälan av stöld (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Tänk även på detta:
- Är du försäkrad? Ring och anmäl inbrottet till ditt försäkringsbolag.
- Är dörren uppbruten? Kontakta en låssmed eller en leverantör av dörrar.
Undvik bedrägerier
Bedrägerier, när någon lurar dig för ekonomisk vinning, kan utföras på många olika sätt. Det sker både över internet, telefon eller ansikte mot ansikte. Äldre och unga personer är ofta extra utsatta så prata gärna med äldre anhöriga och barn i din närhet om hur de ska agera för att undvika att bli lurade.
- Betala inte en faktura om du inte är säker på att den är rätt och riktig.
- Signera aldrig något med Bank-ID på någons uppmaning, om du inte själv har ringt för att få hjälp från exempelvis din bank.
- Lämna aldrig ut koder till kort eller konton. Förvara heller inte pinkod och bankomatkort på samma plats.
- Skicka aldrig pengar till en person som du inte har träffat i verkligheten.
- Kontrollera att avsändaren i mejl och SMS stämmer överens med mejladressen eller telefonnumret. Klicka inte på några länkar och svara inte om du är osäker.
- Okända personer som vill komma in i ditt hem ska ha avtalat en tid och kunna styrka vilka de är innan de släpps in.
- Dölj din pinkod och var uppmärksam när du tar ut pengar i bankomat.
- Får du en osäker och dålig känsla under ett okänt telefonsamtal så avsluta det.
- Om en vän skriver till dig från ett nytt nummer eller sociala kanaler, men uttrycker sig annorlunda mot vad den brukar, ring upp din vän och dubbelkolla.
- Använd starka lösenord för digitala konton och använd inte samma lösenord till alla digitala konton.
- Använd antivirusprogram på din dator och andra enheter.
På Polisens hemida finns mycket bra information om hur du skyddar dig mot olika typer av brott. I listan på länken finns bland annat ett avsnitt om bedrägerier.
Skydda dig mot brott | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Är du beredd om krisen kommer?
På länken nedan har vi samlat information om kommunens krisberedskap och saker som det är bra att du har kunskap om. Exempelvis vad du ska packa i din krislåda, hur du får information vid krishändelser, hur VMA-systemet fungerar samt var du hittar trygghetspunkter, skyddsrum, hjärtstartare och tappställen för dricksvatten. Här finns också information om kursen För din säkerhet! som vi erbjuder tillsammans med Försvarsutbildarna.
Kris- & samhällsberedskap - Värmdö kommun Länk till annan webbplats.
Felanmäl vägar och utemiljö
Problem på eller vid väg
Den stora majoriteten av Värmdös vägar ägs och förvaltas av Trafikverket, privata vägföreningar eller samfälligheter. På denna sida finns en karta där du kan ta reda på vem som äger vägen i fråga så att du vet vem du bör kontakta.
Kommunens vägar och belysning - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.
På Trafikverkets hemsida anmäls skador, fel och brister på eller invid vägar.
Anmäl skador, fel och brister via Trafikverket Länk till annan webbplats.
Kollektivtrafiken på Värmdö bedrivs av regionens trafikhuvudman, SL. Kontakta SL:s trygghetscentral om du ser eller upplever något som känns otryggt i SL-trafiken.
SL:s trygghetscentral Länk till annan webbplats.
På Värmdö är det Keolis som ansvarar för drift av busslinjer och underhåll av till exempel
busshållplatser. På Keolis hemsida kan du bland annat anmäla skadegörelse på busshållplatser.
Skadeanmälan för busshållplats (Keolis) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Felanmäl klotter
Du anmäler klotter du upptäckt i kommunen genom att göra en felanmälan till Vattenfall via länken nedan. Kommunen kan efter det sanera på våra egna fastigheter eller förmedla informationen vidare till aktuell fastighetsägare eller förvaltare.
Felanmäl via vattenfall.se Länk till annan webbplats.
Trygghetskartan
I Trygghetskartan kan du helt anonymt ange platser där du anser att det behövs göras insatser som höjer tryggheten, exempel vid skymmande växtlighet eller brist på belysning.
Trygghetskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Observera att inga felanmälningar, vid exempelvis klotter och skadegörelse, ska göras i Trygghetskartan.
Hej tonårsförälder!
Vet du vad din tonåring gör på kvällar, helger och lov? Just du som förälder är den bästa brottsförebyggaren och en viktig person i ditt barns liv.
Undersökningar har visat att ungdomar vill att vuxna lägger sig i på ett sjyst sätt vid tydliga missförhållanden eller bråk. Och att den största faktorn till att unga inte tar droger eller nyttjar alkohol är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna.
Grattis - du har en tonåring!
Tillsammans med olika samhällsaktörer erbjuder vi kursen Grattis - du har en tonåring, som består av seminariekvällar med stöd och information kring olika teman. Det är till för dig som är vårdnadshavare eller har kontakt med tonåringar i arbets- eller föreningslivet. När det blir dags för nya seminriekvällar kommunicerar vi detta i nyhetsflödet på varmdo.se och på kommunens Facebook.
Prata och visa intresse
Var nyfiken, visa intresse för den unges situation och ställ frågor. Prata med din tonåring om risker och konsekvenser. Vid hemmafester är riskerna särskilt stora att det förekommer stora mängder alkohol och/eller andra droger. Det i sin tur innebär ökad risk att ungdomar kan drabbas av akut alkoholförgiftning, skadar sig eller någon annan eller utsätts för sexuella övergrepp.
- Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år.
- Säg nej till att köpa ut alkohol.
- Prata om vilka konsekvenser det kan få att använda och att köpa narkotika men gå inte in i en konflikt kring sakfrågor då det sällan blir konstruktivt.
- Plocka bort frestelser, bjud inte din tonåring på alkohol och köp inte heller ut.
- Ha koll på vad din tonåring gör, och vilka din tonåring umgås med.
- Prata med din ungdom innan. Kom överens om vad ungdomarna ska göra och vem de ska kontakta om något börjar spåra ur.
- Gör upp tydliga planer tillsammans (förhållningssätt, tider, hämtning).
- Prata ihop dig med andra vuxna, skapa nätverk runt ungdomarna.
- Din närvaro på plats där det händer är mycket bra (anslut exempelvis till nattvandrarna eller andra vuxna om du inte vill närvara ensam).
- Håll kontakt med din ungdom löpande.
Några tider på året vi flaggar extra för:
- Övergången till och från längre skollov
- Valborg
- Skolbaler
- Skolavslutning
- Halloween
Bra läsning:
tonarsparloren.se Länk till annan webbplats.
drugsmart.se Länk till annan webbplats.
cannabishjälpen.se Länk till annan webbplats.
iq.se Länk till annan webbplats.
Bris.se Länk till annan webbplats.
Samarbeta – ni är många som kan hjälpas åt att ha koll
Ska era tonåringar gå på fest? Ta kontakt och samarbeta med andra föräldrar. Ett tips är att tillsammans gå dit och kolla läget. Om du är bortrest, se till att det finns någon vuxen som tar ansvar för ditt barn. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Det är inte hela världen om alla föräldrar inte är överens. Det är alltid du som förälder som bestämmer vad som gäller för ditt barn. Det viktiga är att ni pratat och att du och din tonåring vet vad som gäller i andra familjer.
Det finns också möjlighet att gå med i nattvandringar med vår verksamhet Polarna Värmdö eller de ideella Nattvandrarna.
Om olyckan ändå är framme
Om du ändå kommer hem till kaos eller om du blir orolig för något som händer eller har hänt, prata med din ungdom om vad som hänt och kontakta de ungdomar som varit där och deras föräldrar. Prata om det som hänt, berätta om din oro och be dem hjälpa till att röja upp.
Tips till dig som är tonåring
- Bjud inte hem för många om du är ensam hemma. Bjud bara de du verkligen känner och litar på.
- Tänk på att det går fort att få ”vänner” på nätet men att tillit tar längre tid. Håll det inom en mindre vänkrets och ring helst eller prata i slutna chattrum. Be vännerna tydligt att inte sprida vidare.
- Håll dig nykter från alla former av droger/substanser.
- Stäng och lås dörren och öppna inte om det dyker upp objudna gäster.
- Ring föräldrar eller någon annan kontakt, ungdomsarbetare eller polisen (112) om det börjar spåra ur eller om det blir hotfullt. Ring hellre en gång för mycket än för lite.
Innan du hoppar i vattnet
Det är vikigt att ha respekt för vatten och simkunnighet, särskilt i en skärgårdskommun som vår. Om du vill lära dig simma finns det kurser med utbildad personal på de flesta simhallar.
Tänk på detta innan du tar ett dopp i havet, poolen eller sjön:
- Bada och simma aldrig helt ensam
- Simma alltid längs med stranden och inte för långt ifrån land
- Överskatta inte din egen förmåga i och vid vattnet
- Var uppmärksam på barnen hela tiden, drunkningar sker snabbt och i tysthet
- Lek inte med livräddningsmateriel –utrustningen behövs vid en nödsituation
- Lämna alltid fri väg för räddningsfordon och respektera skyltning som förbjuder hindrande parkering.
- Dyk inte i okänt vatten där du inte vet djupet eller hur botten ser ut.
- Många besöker badplatserna, var ute i god tid och visa hänsyn till dina medtrafikanter
- Lämna aldrig barn eller husdjur i parkerade bilar, de blir mycket varma i solen
På länken nedan har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samlat information kring livsviktig vattensäkerhet. Bland publikationerna kan du exempelvis läsa om säkerhet vid bad med barngrupp och om kraven på barnsäkra pooler och trädgårdsdammar:
Innan du går ut på isen
Allmän information om isar och säkerhet
Isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att man ska ge sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka, dessutom är det svårt att ta sig upp om du går igenom långt ut på tunn is. Du ska kunna slå hårt med en ispik två gånger på samma ställe för att veta att isen är stark.
Bär alltid isdubbar högt runt halsen och ha mobiltelefonen i vattentätt fodral. Barn på isen ska ha sällskap av minst en vuxen person!
Om isen brister
Ring 112! Du kan ringa igen och blåsa av en räddning som inte behövs.
Om du själv går igenom isen
- Vänd dig tillbaka från där du kom! Där finns is som bär.
- Ta fram isdubbarna och behåll handskarna på. Arbeta metodisk tillbaka till stabil is.
- Är hjälp på väg, ligg still för att spara krafter och värme.
Om du ser någon gå igenom isen
- Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som bär.
- Ha alltid något mellan dig och den nödställde, t.ex. en lina, ispik, livboj eller trädgren.
- Ta det lugnt. Om personen är vid medvetande och inte har ansiktet under vattnet har du tid att planera räddningen ordentligt. Med vinterkläder dröjer det i regel cirka 10–15 minuter innan personen blir så påverkad av kylan att gripförmågan och reaktionsförmågan blivit allvarligt nedsatt.
Livräddningssällskapets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FILM: Säkerhet på isen - innan du ger dig ut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.FILM: Säkerhet på isen - om olyckan är framme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Olyckor i trafiken
I Värmdö gäller samma allmänna trafikregler som i landet i övrigt. Det finns också lokala trafikföreskrifter, till exempel parkeringsregleringar och hastighetsbegränsningar på olika gator och vägar. På sidan nedan hittar du information om hastighetsbestämmelser och information om allas vårat samlade ansvar att:
- undvika och hantera viltolyckor
- hålla sikten fri vid tomtgräns
- forsla bort stående skrotbilar
- bidra till säkra skolvägar
Trafik och säkerhet - varmdo.se Länk till annan webbplats.
Om du är först på plats vid olycka
Att komma först fram till en trafikolycka kan vara stressigt och omtumlande. Du kan möta människor med panik, människor som är apatiska, upprörda eller till synes helt oberörda. Ingen situation är den andra lik. Men att ha lite förkunskaper för hur du bör agera kan göra upplevelsen mycket tryggare och säkrare.
OBS! Genomgående för alla trafikolyckor är att du ska vara noggrann med din egen och andras säkerhet på olycksplatsen.
Nedan punkter kan i grova drag kan hjälpa dig att göra en bra insats för inblandade personer:
- Sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel för att varna bakomvarande
- Om du upptäcker drivmedelsläckage så var mycket uppmärksam! En gnista kan räcka för att brand ska uppstå. Har någon brandsläckare i bilen bör den finnas nära till hands.
- Var försiktig vid kontakt med blod. Fråga skadade personer om de har sjukdomar som du bör veta om. Har de hepatit, HIV och liknande sjukdomar har de skyldighet att berätta det vid en trafikolycka
- När du har säkrat olycksplatsen så gott det går, ringt 112.
Lär dig L-ABC!
När du kommer fram till till en person som är skadad finns det en minnesramsa som underlättar, kallad L-ABC. Kan du den har du stor chans att göra en bra insats för den skadade, och inte missa något viktigt. Denna officiella minnesramsa används av all räddningspersonal i Sverige och berättar hur du ska prioritera olika skador.
Gör åtgärderna i varje bokstav en efter en, och gå inte vidare till nästa bokstav förrän du gjort klart den tidigare. Bokstäverna är i ordning efter hur livshotande är.
L = LIVSFARLIGT LÄGE:
Denna bokstav beskrevs i punkterna här ovan. Brinner bilen? Ligger personen mitt på vägen? Ligger bilen i ett vattendrag? Allt som är direkt livsfarligt för den skadade måste elimineras (eller att den skadade tas därifrån).
A = AIRWAYS (Fria luftvägar):
Se till att den skadade får fria luftvägar. Att personen har andning är livsviktigt och ska alltid kontrolleras så snabbt som möjligt. Ett snarkande eller pipande ljud är bland annat ett tecken på ofri luftväg. Håll upp huvud och nacke utan att göra några vridningar på kotpelaren. Om personen redan andas går du vidare till bokstaven B.
Om den skadade INTE börjar andas, får du lämna L-ABC och börja göra hjärt- och lungräddning. Om personen endast får fri luftväg med din hjälp, måste du vara kvar på bokstaven A tills du får hjälp att fortsätta med din kontroll.
B = BREATHING (Hur är andningen?):
Om personen har andning bör du se, lyssna och känna efter hur andningen är. Andas tillsammans med den skadade för att se ifall andningen är normal. Det märker du ganska snabbt. En mycket snabb andning, eller en mycket långsam andning kan vara tecken på att personens skador är kritiska. Detta är dock inte något du kan göra något åt mer än att invänta räddningspersonal. I stället bör du försöka lugna ner personen så att denne får så god mängd luft som möjligt. Lätta på åtsittande kläder, säkerhetsbälte och andra saker som kan hindra en andningen.
C = Circulation (Hur är pulsen? Större blödningar?):
Kontrollera pulsen och ser efter så att den skadade inte har några större blödningar. Pulsen kontrollerar du genom att känna med två fingrar på halsen alldeles intill luftstrupen. En mycket hög, eller mycket låg puls kan vara tecken på att skadorna är kritiska. Även här kan du inte göra annat än att försöka lugna personen så mycket som möjligt.
Om personen blöder kraftigt från sår på kroppen bör blödningen stoppas snabbt. Har du inget första förband går kläder, handduk eller liknande saker alldeles utmärkt. För att lättare få stopp på en blödning kan du lägga något under förbandet för att skapa ett tryck på såret. Om någon kroppsdel är helt av måste den skadade änden snöras av med ett bälte, rem eller liknande för att inte den skadade ska förblöda.
SOS-operatörens frågor
Du kan förbereda på SOS-operatörens frågor genom en koll runt dig. Här är några av de frågor SOS kommer att ställa:
- Vad har hänt?
- Var någonstans har olyckan hänt?
- Vilket telefonnummer ringer du från?
- Vilken typ av skador har de skadade?
- Sitter någon fastklämd?
- Vilken typ av fordon är inblandade?
- Om det är en lastbil, finns orange "farligt gods skylt"?
- Om motorväg, i vilken körbana: riktning mot...?
När du ser blåljus i trafiken
Vad gör du om du är ute och kör och ser blåljus i backspegeln? Som bilist gäller det att vara uppmärksam på både medtrafikanter och omgivning. Om du hör sirener eller ser blåljus närma sig är det viktigt att agera lugnt och tydligt så att du inte utsätter dig själv eller någon annan för fara. Det är vid rusningstid som det händer flest olyckor ute i trafiken. Det är också den tid på dygnet då det är som svårast för räddningsfordon att ta sig fram.
Om du är i vägen för en utryckning:
- Agera lugnt och tänk efter hur du kan lämna fri väg på ett säkert sätt. Panikbromsa inte!
- Visa tydligt var du ska - blinka, titta och kör åt sidan. Stanna inte mitt i körfältet!
- Tänk på att det ofta kommer flera utryckningsfordon efter varandra
Om du kör på motorväg:
- Lämna plats för utryckningsfordon i mitten av vägbanan. Tänk på att det ofta kommer flera fordon efter varandra
Avspärrningar vid en olycksplats:
- Rött fast ljus på vägskyltar betyder att vägen är helt avstängd
- Gult blinkande ljus betyder att vägen är delvis öppen. Iakttag mycket stor försiktighet när du passerar. Var rädd om personalen som arbetar på vägen
Räddningstjänsten arbetar så fort de kan för att kunna öppna upp vägen igen. De måste dock måste se till att arbetsplatsen är så säker som möjligt för räddningspersonal, ambulansen, polisen, bärgarna samt övriga organisationer som kan vara inblandade i räddnings- och återställningsarbetet. Vi ber dig att respektera detta.
För dig som bevittnat en olycka
Alla människor reagerar olika på att vara vittne till en olycka eller en allvarlig händelse. Reaktioner kan uppstå direkt, en tid efter eller inte alls.
Akuta reaktioner
Under de första timmarna eller dagarna efter en olycka kan du uppleva;
- en stark känsla av overklighet och förändrad tidsuppfattning. Det du har varit med om kan kännas som en dröm och du kan ha svårt att tro att det har hänt.
- frånvaro av starka känslor, vilket kan leda till självförebråelser för att du under händelsen eller tiden efter inte känner mer än du gör.
- problem att somna och sova hela nätter. Även mardrömmar förekommer.
- känslor av otrygghet och ha svårt att vara ensam. Med tiden kan bilder och känslor av återupplevande av händelsen tränga sig på.
- skakningar, svettningar, huvudvärk, illamående, trötthet och spänningar. Att känna ökad irritation och ilska är också vanligt.
Dessa reaktioner är normala under och efter en olycka eller extrem händelse. Det är vanligt att du upplever ett förändrat medvetandetillstånd som innebär att du tar in, bearbetar och lagra information annorlunda än vanligt.
Efterreaktioner
Efterreaktioner kan komma efter olika lång tid, och ibland inte alls. Den vanligaste reaktionen är ofta påträngande synintryck eller minnen, som kan uppkomma både när du är vaken och när du sover. Andra efterreaktioner kan vara:
- Ångest och rädsla
- Minnes- och koncentrationssvårigheter
- Sömnstörningar och trötthet
- Skuld och självförebråelser
- Nedstämdhet och sorg
- Irritabilitet och ilska
- Minnen och känslor från tidigare svåra händelser återkommer och återupplevs
- Störningar i relationer till andra
Vad kan du göra själv?
- Tala med arbetskamrater, familj och vänner om det du varit med om.
- Undvik alkohol och lugnande mediciner
- Var gärna fysiskt aktiv
- Återgå till ditt arbete och rutiner så fort som möjligt
När behöver du hjälp?
Om du uppvisar något av följande bör du eller ni överväga att söka professionell hjälp:
- Om efterreaktionerna efter en längre tid inte avtar utan är oförändrade eller blir starkare
- Om du inte fungerar i arbetet eller i privatlivet
- Om du inte är dig lik, eller genomgår en personlighetsförändring
Kontakta din vårdcentral eller företagshälsovård.
Försäkrade grupper i kommunen
Värmdö kommun har genom Stockholmsregionens Försäkring AB (SRF) tecknat en kollektiv olycksfallsförsäkring för elever, barn, ungdomar och andra personer som är inskrivna i någon verksamhet inom kommunen.
Ungdomar som är skrivna i Värmdö kommun omfattas av försäkringen dygnet runt. Det är alltid de fullständiga försäkringsvillkoren som tillämpas vid skadereglering.
En olycksfallsskada är den kroppsskada som den försäkrade ofrivilligt drabbats av genom en plötslig yttre händelse (ett utifrån kommande våld mot kroppen). Den försäkring som kommunen tecknat gäller inte för sjukdom.
För ytterligare information om försäkringen och vad den täcker, se försäkringsbeskedet nedan.
Försäkringsbrev 2023 Olycksfall Länk till annan webbplats.
Försäkringsbrev Olycksfall 2024 Länk till annan webbplats.
Så anmäler du en skada
En skadeanmälan görs direkt till försäkringsbolaget Stockholmsregionens Försäkring AB.
Anmäl skada hos Stockholmsregionens Försäkring AB (SRF) Länk till annan webbplats.
Fyrverkerier
Fyrverkerier hör ihop med festligheter och den som ansvarar för att tända fyrverkerier bör ta uppgiften på stort allvar. Viktigast är att vara nykter, visar statistik. Ibland behöver du söka tillstånd för att använda fyrverkerier.
Fyrverkerier innehåller explosiva material och får inte köpas, innehas eller hanteras av personer under 18 år. Det är viktigt att känna till de säkerhetsråd och regler som finns kring fyrverkerier och läsa bruksanvisningar i förväg.
Lokala regler
Det är enligt kommunens ordningsföreskrifter inte tillåtet att använda pyrotekniska varor närmare än 150 meter från de särskilda boendena vid Farsta Slottsvik och Ljung, samt vid servicehusen i Gustavsberg, Hemmesta och på Djurö.
Kommunens ordningsföreskrifter , 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Tillstånd från polisen
Det kan krävas tillstånd från polisen om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. För fyrverkerier inomhus, vid till exempel en konsert, krävs alltid tillstånd.
Tillstånd från polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smällare
Även smällare definieras som fyrverkeriprodukter trots att den huvudsakliga effekten är en knall. Smällare är förbjudna i Sverige.
Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Langning av fyrverkerier
Tyvärr är langning av fyrverkerier till ungdomar under 18 år mycket vanlig, och dessvärre är det ofta barn och ungdomar som skadas i fyrverkeriolyckor. Det enda sättet att få stopp på detta är att vuxna tar sitt ansvar för uppskjutningarna och inte lämnar fyrverkeripjäser fritt till ungdomar.