• Brunt vatten kan förekomma i Gustavsberg och på Ingarö
    Just nu håller en omläggning av vattenledningar på att utföras mellan Ingarö och Gustavsberg. Detta kan göra att kranvattnet blir tillfälligt brunt för vissa boende i området. Om du upplever att vattnet är missfärgat, se till att spola vattnet tills det är klart. Vattnet är drickbart och missfärgningen är inte farlig, men undvik att använda tvättmaskinen om vattnet är missfärgat.
    Mer information

Coronaviruset - stöd till dig som är barn eller ungdom

Är du orolig eller tänker mycket på Corona? Det är i så fall inte så konstigt. Även om du inte är sjuk eller känner någon som är sjuk så pratas det ju mycket om Corona just nu.

Uppdaterat 3 september

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning till stöd för regionerna i deras arbete med att påvisa pågående covid-19-infektion hos barn och unga.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern testas om de har symtom som kan tyda på covid-19. På så vis kan barnen snabbare återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det.

När det gäller de yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. Även förskolebarn kan återgå till förskolan efter två dygn utan symtom, eller vid kvarstående milda symtom när det har gått sju dagar efter insjuknandet och barnets allmäntillstånd i övrigt är sådant att barnet orkar delta i förskolans ordinarie verksamhet. I en situation där man lokalt eller regionalt ser ett ökat antal fall kan det dock vara aktuellt med testning även av barn i förskolan.

Barn och unga har vanligtvis samma symtom som vuxna vid covid-19 men de blir oftast lindrigare sjuka. Omfattningen av testning av barn och unga varierar mellan olika regioner. Målsättningen med vägledningen är att provtagning och testning för pågående covid-19 för barn och unga sker på ett likartat sätt i alla regioner.

Vägledningen påvisning av covid-19 hos barn och unga vänder sig till smittskyddsenheter, vårdgivare, kliniska mikrobiologiska laboratorier samt beslutsfattare i regionerna.


Läs mer på folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Om du klickat in på den här sidan tänker vi att du kanske är nyfiken på att få veta mer om hur kommunen hanterar situationen med Corona. Eller så behöver du kanske tips på vad du själv kan göra för att må lite bättre. Du har rätt till information och du har rätt till stöd och hjälp, det har alla barn och unga. Därför har vi skapat en sida med information om Corona och vad du kan göra för att hantera den situation du är i just nu.

Tips på sidor där du kan få stöd och hjälp

Tycker du att det är jobbigt hemma? Blir det extra jobbigt nu när du måste vara hemma mer med din familj? Så ska det inte behöva vara. Du har rätt att känna dig trygg och må bra hemma. Det kan kännas som att vuxna i samhället bara fokuserar på Corona. Din hälsa och ditt mående måste ändå alltid tas på allvar. Du har rätt att få hjälp om du inte har det bra hemma, även om det är stort fokus på Corona just nu. Här har vi samlat några länkar till mer stöd och hjälp:

Information om vad kommunen gör för att hantera Corona

Det här gör kommunen just nu:

  • Det finns en grupp på kommunhuset som kallas krisledningsgruppen. De som är med i den gruppen är chefer och sådana personer som kan mycket om krishantering. De träffas varje dag för att ha koll på läget i hela kommunen och bestämmer vad som behöver göras varje dag för att hantera Coronasmittan i kommunen.
  • En annan grupp vuxna jobbar med att göra det som bestäms av krisledningsgruppen.
  • Kommunen fokuserar på att skola, förskola, sjukvården och vården av de äldre ska fungera. Dessa områden prioriteras högst just nu. Det betyder exempelvis att kommunen jobbar hårt för att du och dina kompisar ska få den undervisning och den sjukvård som ni har rätt till.
  • Personer som jobbar i kommunen kan få andra arbetsuppgifter under en tid eftersom exempelvis vården kan behöva extra personal. Kommunen organiserar detta redan nu så att dessa personer är förberedda om det skulle behövas.
  • Kommunen samarbetar med andra kommuner för att minska smittspridningen.

Tips på vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra

Det är inte farligt att vara orolig eller ledsen. Det är alla människor ibland och särskilt när något nytt och allvarligt händer. Fast oro och ledsamhet ska du inte behöva hantera på egen hand. Det finns saker du kan göra för att den där oron ska bli lite lättare att bära. För en del blir det lättare att hantera situationen om de känner att de själva kan bidra och hjälpa till. Här kommer några tips:

Prata med en vuxen som du känner. Berätta vad som oroar dig, vad du tänker på och ställ frågor. Den du pratar med kanske inte kan svara på allt men ofta så känns det lite bättre av att bara få dela med sig av det som känns svårt.

Du kanske kan fokusera extra mycket på att det finns väldigt många vuxna i Sverige och i världen som jobbar hårt för att hantera situationen. Till och med politiker som annars tycker så olika om saker och ting jobbar nu tillsammans för att det här ska lösas så bra som möjligt. Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta blir friska och att forskare håller på att ta fram ett vaccin.

Känner du någon som smittats av Corona? Sitt inte ensam med din oro och dina frågor. Dela dem med någon du litar på. Ring den som är sjuk och berätta att du tänker på hen. Det betyder mycket att få fina samtal och sms när man är sjuk. Ofta känns det lite bättre för en själv också.

Det är okej att inte läsa mer om Corona och säga till vuxna att du just nu behöver en paus från all information som kommer varje dag.

Gör sådant som du gillar och blir glad av. Det är extra viktigt att göra det när saker känns jobbiga och vardagen osäker.

Du kan bidra i kampen mot Corona. Du kan göra skillnad genom att: tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nys i armvecket, stanna hemma om du är förkyld eller sjuk. Detta är exempel på saker du kan göra varje dag för att hjälpa till och det betyder jättemycket.

Facetimea eller ring någon äldre person du känner som inte får träffa folk just nu. Det betyder nog mer än du kan kanske tror att du hör av dig och pratar en stund. Skriv ett brev och posta med vanlig post till en som kanske inte kan facetimea eller prata i telefon.

Kanske finns det någon äldre person där du bor som skulle uppskatta att det plötsligt satt ett litet fint meddelande på ytterdörren?

Kanske har du en kompis som inte mår så bra hemma? Hör av dig lite extra nu när alla måste vara hemma mer än vanligt. Misstänker du att din kompis behöver hjälp från andra vuxna? Då ska du inte hantera situationen själv. Berätta för en vuxen du litar på. Det finns bra hjälp att få för de som inte har det bra hemma.