Avveckling av kopparnätet

Telefonoperatörerna genomför löpande förändringar och moderniseringar i sina tele- och bredbandsnät. Trenden är att traditionell fast telefoni och bredband via telejacket (ADSL) ersätts med tjänster via fiber eller mobilnäten.

Delar av det gamla, fasta telefonnätet, som till stora delar ägs av Telia, kommer att läggas ned löpande. Information om nedläggning skickas till berörda och kommunen cirka 1 år innan nedläggningen. Den 31 maj 2020, 31 mars 2021 samt 31 maj 2021 kommer ADSL läggas ner i områden i Värmdö kommun. De områden som berörs av nedläggningen under 2020 är Gällnöby och Fågelbro, totalt berörs cirka 200 kunder i dessa områden. Under 2021 är det Nämdö, Skälvik och Älvsala som berörs av nedläggningen den 31 mars 2021 och Pilhamn, Klacknäset samt Strömma som berörs 31 maj 2021. Det innebär att kopparnätet i dessa områden kommer behöva ersättas med lösningar som fiber, radiolänk eller mobilt bredband. Telias förändringar påverkar även operatörer som hyr in sig i deras nät, såsom ComHem, Bredbandsbolaget med flera.

Vad händer mig när kopparnätet läggs ner?

  1. Telia kommer att kontakta dig som berörs av nedläggningen av kopparnätet, såväl företag som privatpersoner
  2. Telia informerar även andra leverantörer som erbjuder tjänster via kopparnätet. Dessa leverantörer kommer därefter informera sina kunder.
  3. Telia kommer erbjuda en lösning som ungefär motsvarar den de tidigare erbjöd.

Operatörsneutral kundtjänst

Om du inte erbjuds alternativ av din nuvarande operatör ska du kontakta den operatörsneutrala kundtjänsten, Telekomguiden, för att få hjälp att hitta de alternativ som passar ditt behov bäst.

Telekomguiden har följande kontaktuppgifter:
Telefon: 010 -130 79 00
Mejl: info@telekomguiden.se
Hemsida: telekomguiden.se Länk till annan webbplats.

Om du är berörd kommer Telia, eller annat ansvarigt telebolag som använder deras nät, att kontakta dig så att du kan få information om alternativen. Telia kommer att ha erbjudanden för de kunder som berörs av förändringen. På telia.se/framtidensnat Länk till annan webbplats. finns mer information om Telias ersättningserbjudanden.

Post- och telestyrelsen (PTS) har samlat frågor och svar på sin hemsida gällande förändringarna och vilka rättigheter du som påverkas av avvecklingen har.
Till frågor och svar på PTS hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kartbild Värmdö bredband

Områden som berörs i maj 2020 i vitt.

Kartbild bredband 2021

Områden som berörs i mars 2021 i blått, områden som berörs i maj 2021 i lila.