Detaljplan Brunn 1:286 Vidsjötun
Detaljplaneförslaget innebär en utveckling av området med cirka 300 nya bostäder i olika former och en förskola med plats för 160 barn, belägen söder om Brunn centrum. Bebyggelsen kommer att utformas med stor respekt för den befintliga naturen och landskapsbilden. Byggaktör är RO properties.
Kontakt
Projektledare: Matilda Arvidsson
Planarkitekt: Charlotte Rydahl
Exploateringsingenjör: Hanna Hallbäck
Servicecenter: 08-570 470 00
Status och tidplan
Uppdaterad 2024-11-27
Nu pågår arbetet med att sammanställa de synpunkter som inkommit från samrådet. Förslaget kommer att justeras och förberedas inför nästa steg i processen, granskningen. Detta är ett viktigt steg mot att skapa en hållbar och välavvägd utveckling, där både behovet av nya bostäder och bevarandet av naturen vägs samman.
Startskede: Start-PM godkändes 2020-09-08 § 17 i kommunstyrelsens planutskott, KSPU.
Samråd: Samråd skedde under perioden 2024-06-18 till 2024-09-13.
Granskning: Q2 2025
Antagande: Q3 2025
Planområdet
Planområdet ligger på Ingarö drygt 500 meter från Brunn centrum och är cirka 17,5 hektar stort. Bebyggelsen ska anpassas efter den befintliga topografin med stor hänsyn till naturen och landskapsbilden. Planområdet angränsar till villabebyggelse i öster och till ett planerat naturreservat i väster och norr.
Planområdet ligger på Ingarö drygt 500 meter från Brunn centrum och är cirka 17,5 hektar stort.
Om planarbetet
Bakgrund
Ansökan om planbesked för Brunn 1:286 godkändes av kommunstyrelsens planutskott 24 januari 2019 §7, dnr: 2018KS/1104. I beslutet fastställdes att kommunen är beredd att i en detaljplaneprocess pröva detaljplaneläggning för bostadsändamål på fastigheten Brunn 1:286. Det beslutades även att detaljplanen ska föregås av ett planprogram för Brunn. Ett planprogram för Ingarö Brunn har tagits fram och godkändes av kommunstyrelsens planutskott 19 november 2019 §49, dnr: 2018KS/0745. I planprogrammet rekommenderas det att detaljplanen för Brunn 1:286 ska planeras för bostäder med blandade upplåtelseformer i småhus och lägenheter samt att mark ska reserveras för en förskola för cirka 120 barn.
Syfte
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för cirka 300 nya bostäder med en variation av storlekar och bostadstyper samt en förskola med möjlighet till 160 platser. Detaljplanen syftar också till att utforma bebyggelse av hög arkitektonisk kvalitet förenlig med områdets naturvärden och kommunens arkitekturprogram.
Planförslaget
Detaljplaneförslaget möjliggör olika typer av boendeformer såsom flerbostadshus, parhus och radhus. Bebyggelsens skala, placering och utformning har tagit stor hänsyn till platsens förutsättningar som till exempel den kuperade terrängen, de höga naturvärdena samt vattenskyddsområdet (sekundär zon). Planförslaget är förenligt med riktlinjerna i gällande översiktsplan med hänvisning till att bebyggelseutvecklingen bör ske där det finns tillgång till utbyggd samhällsservice, med möjlighet till kollektivtrafik och kommunalt vatten och avlopp. Söder om den aktuella detaljplanen pågår bildandet av ett naturreservat, vilket syftar till att bevara biologisk mångfald samt att vårda och bevara värdefulla naturmiljöer. Det behövs som skyddsåtgärd för arter skyddade enligt Artskyddsförordningen samt som ekologisk kompensation för exploateringen av jungfrulig skogsmark.
Mark som enligt planförslaget föreslås tas i anspråk för allmän plats utgörs av GATA och NATUR. Kommunalt huvudmannaskap föreslås för allmän plats.
Planarbetet
Söder om detaljplanen pågår arbetet med att bilda ett naturreservat, vilket har som mål att skydda och bevara den biologiska mångfalden och värdefulla naturmiljöer. Detta är också en viktig åtgärd för att skydda arter enligt Artskyddsförordningen och fungera som ekologisk kompensation för den mark som tas i anspråk.
Samråd har pågått under perioden 2024-06-18 till 2024-09-13
Under samrådet fanns flera möjligheter att lämna synpunkter. För den som ville delta digitalt hölls ett informationsmöte den 27 juni 2024, där deltagarna hade chans att ställa frågor och få svar. Dessutom anordnades ett öppet hus i Värmdösalen på kommunhuset den 27 augusti 2024, där representanter från kommunen var på plats för att diskutera och ge information. Planförslaget och alla tillhörande handlingar fanns tillgängliga både på servicecenter vid Skogsbovägen 9–11 och på kommunens hemsida för den som ville ta del av materialet.
Inkomna yttranden
Under samrådstiden mottogs totalt 80 yttranden. Av dessa kom 64 från privatpersoner, varav 10 från berörda fastighetsägare och sakägare. De övriga yttrandena kom från olika remissinstanser. Ett av yttrandena var en namninsamling som samlade 6031 underskrifter, varav 1987 var digitala och 4044 fysiska.
Fortsatt arbete inom detaljplanen
Inför granskningen kommer kommunen att noggrant gå igenom de synpunkter som inkommit under samrådet och sammanställa dessa i en samrådsredogörelse. Det kommer även att genomföras uppdaterade utredningar inom områden som trafik, buller, geoteknik och dagvattenhantering.
Bebyggelsens struktur kommer att revideras med hänsyn till de synpunkter som har kommit in och de resultat som framkommer från utredningarna. Även plankarta och planbeskrivning kommer att justeras vid behov.
Eftersom detaljplanens genomförande kan ha betydande miljöpåverkan har kommunen påbörjat arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning för att kunna göra en helhetsbedömning. Skyddsåtgärder och kompensationsåtgärder kommer att vidtas för att ta hänsyn till den påverkan som uppstår på naturen. Ett exempel på en sådan åtgärd är det naturreservat som planeras för att skydda den biologiska mångfalden.
För framtagandet av detaljplaneförslaget har utredningar tagits fram avseende bland annat naturvärden, geotekniska förutsättningar, dagvattenhantering, trafik och buller.
Planförfarande
Planarbetet utförs enligt plan- och bygglagen (PBL) 2010:900 och sker med utökat förfarande.
Planhandlingar och dokument
Samrådshandlingar
Utredningar
Uppstart av planarbete
Vanliga frågor och svar
Här är vanliga frågor om detaljplanearbetet för Brunn 1:286. Om du inte får svar på din fråga nedan kan du mejla kontaktpersonen längst upp på sidan. Vi publicerar frågor som kan intressera fler, fortlöpande.
Varför måste det byggas i Brunn?
I kommunens översiktsplan är Brunn utpekat som ett av fem centrumområden. Översiktsplanen är ett politiskt beslutat dokument som visar inriktningen för kommunens markanvändning. Enligt översiktsplanen ska Brunn utvecklas till ett sammanhållet och levande centrum med en blandning av service, handel, bostäder och skola. Trafikfrågor, grundvattenskydd och kuperad terräng gör att det är svårt att förtäta de mest centrala delarna av Brunn. Planområdet ligger i anslutning till befintlig bebyggelse och nära kollektivtrafik. Förslaget till detaljplan är i enlighet med planprogrammet för Ingarö Brunn, som togs fram 2019. I planprogrammet rekommenderas att området planeras för bostäder med blandade upplåtelseformer i småhus och lägenheter, samt att mark reserveras för en förskola. Projektet kommer att bidra med varierande bostäder i ett centrumnära läge med god kollektivtrafik och samtidigt ge bättre förutsättningar för service och handel. Detaljplanen för Brunn främjar en hållbar samhällsplanering genom att området ligger nära skola, fritidsområde, service och kollektivtrafik. Detaljplanen ger också möjlighet att gå vidare med det planerade naturreservatet för Brunn för att bevara den gröna kilen för framtiden.
Hur tar detaljplanen hänsyn till naturvärden och skyddade arter?
Byggnationen innebär ett intrång på naturmark, vilket påverkar naturmiljön och skyddade eller rödlistade arter negativt. I planarbetet görs en avvägning mellan olika intressen där effekterna på naturen vägs mot nyttan av nya bostäder i ett centrum- och kollektivtrafiknära läge. Kommunen har påbörjat arbetet med en miljökonsekvensbeskrivning för att göra en helhetsbedömning av miljöpåverkan. Husen kommer att placeras så att man undviker sprängning i så stor utsträckning som möjligt. Skyddsåtgärder och kompensationsåtgärder kommer att vidtas på grund av påverkan på naturmiljön och arterna.
För att kompensera för de negativa effekterna av bebyggelsen kommer ett större naturreservat att bildas i den gröna kilen. Reservatet innebär ett långsiktigt skydd mot exploatering och skogsbruk. De områden som idag inte har höga naturvärden på grund av tidigare skogsbruk kommer att restaureras för att påskynda återväxten och skapa livsmiljöer av hög kvalitet för skyddade och rödlistade arter. Vi ser till att det finns död ved i olika former, vilket hjälper insekter som i sin tur är viktig mat för fåglar. Vi arbetar också för att förhindra igenväxning, eftersom det är skadligt för många arter. Att kompensera gammal skog är dock inte möjligt på kort sikt varav reservatet behöver vara stort.
Har en ny inventering av naturvärden gjorts?
I december 2021 genomfördes en naturvärdesinventering (NVI) av Calluna. I januari gjordes en kompletterande NVI av Ekologigruppen. Utredningarna finns tillgängliga på projekthemsidan.
Bortskrämda arter "kompenseras" inte genom ett förminskat skyddat område. Hur menar ni?
Naturreservatet bildas som ett resultat av detaljplanen. I dag finns inget områdesskydd, vilket gör att skogsbruk kan bedrivas, vilket är negativt för många skogliga naturvårdsarter. Reservatet behövs för att säkerställa att skogen utanför planområdet inte bebyggs eller skadas genom kalhuggning eller annan negativ påverkan på den biologiska mångfalden. Det behövs också för att bevara den gröna kilen, som ekologisk kompensation och som skyddsåtgärd för fåglar. När naturreservatet bildas får stora naturområden med höga värden ett långsiktigt och starkt skydd. Reservatets naturvärden kommer att öka genom skötselåtgärder och engångsinsatser, samtidigt som vissa delar av naturreservatet får fri utveckling. Att höja naturvärdena inom reservatet kompenserar för förlusten av naturmark med höga värden inom detaljplanområdet. För mer information om skyddsåtgärder och ekologisk kompensation, hänvisas till planbeskrivningen.
När livsmiljöernas kvalitet för skyddade arter förbättras, till exempel genom att skapa bättre boendemöjligheter och mer föda, kan revirstorleken för de flesta arter minska. Spillkråkan har ofta revir på 400-1000 hektar, men med bra förutsättningar kan det vara så lite som 100 hektar. Det är därför viktigt att säkerställa god kvalitet på livsmiljöerna. På sikt hoppas kommunen att bättre skötsel leder till fler häckande par i området. Utan naturreservat kan kommunen inte skydda dessa arter på samma sätt. Även om området är värdefullt, saknas viktiga element som död ved, vilket begränsar många arter. Det är också viktigt att säkerställa god solinstrålning på hällmarker för arter som reliktbock och att myrar inte växer igen, vilket är ett växande problem på grund av varmare klimat.
Var kommer det nya naturreservatet att ligga?
Avgränsningen för naturreservatet är inte fastställd än. En utredning pågår i skogen söder om planområdet.
Hur påverkas den gröna kilen?
Nacka-Värmdökilen är utpekad i RUFS 2050 som ett svagt grönt samband. Planområdet är även utpekat som primärt bebyggelseläge i dessa dokument. Grönt svagt samband och primärt bebyggelseläge innebär motstridiga rekommendationer och det är en utmaning att försöka förena de olika intressena. I detaljplanen har bostadsmålet prioriterats och ansträngningar har gjorts för att värna det gröna sambandet, bevara kilens funktion och minimera påverkan. Skydds- och kompensationsåtgärder kommer att genomföras. Genom bildandet av naturreservatet säkerställs att området söder om planområdet kommer att bevaras och förstärkas.
Har ni tänkt på att en grön kil måste omges av en 150 meter buffertzon? Hur smal blir då den gröna kilen? Den måste vara minst 500 meter?
I den regionala utvecklingsplanen (RUFS) anges att en grön kil bör vara minst 500 meter bred. Om planområdet byggs ut enligt samrådsförslaget kommer den gröna kilen i området att vara mellan 500 och 1100 meter bred beroende på naturmark. Den gröna kilen kommer att skyddas genom naturreservatet.
Kommer det byggas i våtmarker?
Våtmarker har mätts in och dessa områden kommer inte att bebyggas. En noggrann utredning av placering av husen görs för att säkerställa att våtmarkerna inte påverkas negativt.
Vilka stigar kommer vara kvar? Kommer det vara möjligt att ta sig till naturreservatet?
Bebyggelseförslaget har anpassats för att bevara de befintliga stigarna som leder ut i naturområdet. Mellanrum mellan byggnader har utformats för att integrera naturen och ge tillgång till naturreservatet.
Vad kommer kommunen göra för att trafiken i Brunn inte ska påverkas?
Kommunen är medveten om de trafikrelaterade utmaningarna på Värmdö och för en kontinuerlig dialog med Trafikverket och Trafikförvaltningen om möjliga åtgärder för att förbättra framkomligheten. Kommunen arbetar strategiskt med att se över trafiksituationen på Ingarö och i andra delar av kommunen. Åtgärder behövs på flera platser, och ett långsiktigt mål är att bilanvändningen ska minska.
I detaljplanen för Brunn 1:286 (Vidsjötun) planeras ett mobilitetshus som erbjuder mobilitetstjänster för att minska behovet av privata bilar, vilket i sin tur minskar belastningen på vägnätet. Dessutom pågår trafikstrategiska åtgärder för att förbättra trafiksituationen på Ingarö och andra delar av kommunen.
Klarar Mörtnäsvägen och Eknäsvägen mer trafik? Hur påverkas cirkulationsplatsen Mötviksvägen/väg 646?
En trafikutredning genomfördes till samrådet för att utvärdera trafikförutsättningarna vid och utanför planområdet. Bedömningen i den är att detaljplanen inte kommer att medföra någon betydande trafikpåverkan i Brunn. Inför granskning kommer trafikförhållandena för Eknäsvägen och cirkulationsplatsen Mörtviksvägen/Eknäsvägen att analyseras ytterligare.
Varför avgränsas utredningen till Mörtviksvägen? Eknäsvägen genom Brunn är redan överbelastad och utgör en säkerhetsrisk för exempelvis utryckningsfordon.
Trafikutredningen har fokuserat på trafikförutsättningarna inom och utanför planområdet. Bedömningen i den är att detaljplanen inte kommer att medföra någon betydande trafikpåverkan i Brunn. Inför granskning kommer trafikförhållandena för Eknäsvägen och cirkulationsplatsen Mörtviksvägen/Eknäsvägen att analyseras ytterligare.
Vilka planer har Trafikverket för att lösa trafiksituationen på Eknäsvägen? När kan sådana lösningar vara på plats?
Trafikverket arbetar på förbättringsåtgärder för gångtrafikanter och cyklister. En gång- och cykelbana byggs just nu, och gångpassager planeras längs väg 646 under 2024.
Hur kommer utsikten och insynen att förändras för hus på Ringvägen?
Inför granskning justeras strukturplanen för att ta hänsyn till insynsproblematik. En barriär av vegetation planeras mellan den nya och befintliga bebyggelsen. De hus som ligger närmast Ringvägen kommer att byggas som radhus för att matcha den befintliga bebyggelsens skala.
Vem har uppdraget att genomföra MKB?
Ekologigruppen har fått uppdraget att genomföra en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), som beräknas bli klar i januari 2025.
För fyra år sedan fattades beslut om att avsluta detaljplaneringen och på goda grunder. Vad har förändrats sedan dess? Det har ju redan varit en samrådsprocess.
Det har inte fattats något beslut om att avsluta detaljplaneringen. Ett planprogram för Ingarö Brunn godkändes 2019, och samråd hölls i samband med det. Detaljplanearbetet har pausats en period men återupptogs i november 2023.
Fler än 1600 Ingaröbor har redan skrivit under på att vi inte vill se den här byggnationen på det här området. Hur tar ni hänsyn till det?
Alla synpunkter som lämnats in under samrådsprocessen tas med i bedömningen inför granskningsskedet.
I vems intresse drivs projektet?
Att påbörja en detaljplaneprocess är ett politiskt beslut. Planbesked för detaljplanen gavs den 24 januari 2019. Projektet bedöms bidra till fler bostäder, ökad service och en förskola, samt att ett naturreservat bildas för att säkerställa bevarandet av naturen och rekreation.
Kan man anmäla intresse för att köpa/hyra bostad i området?
Kontakta byggaktören för information om försäljning och kö till bostäderna.