Smartare Värmdö-podden

Nyfiken på Vårt Smartare Värmdö? I vår egen podcast får du lyssna på några av de främsta utvecklingsambassadörerna i kommunen och höra dem berätta mer med egna ord om vad som är på gång.

Alla nya avsnitt laddas upp till denna sida på varmdo.se. Du kan även hitta och prenumerera på podden via Spotify under namnet Smartare Värmdö-podden.

Omslagsbild för Smartare Värmdö-podden

Säsong 2

5. Academy: En byggsten för att realisera Smartare Värmdö

Välkommen till säsongens femte avsnitt där vi gästas av Patrik Möllerström, huvudtränare för Academy. Patrik berättar om det långsiktiga syftet med Academy - att skapa ledarskap som kan realisera Smartare Värmdö. Genom att våga göra annorlunda och våga släppa taget om det gamla skapas en organisation som är inriktad på att ständigt bli bättre och utvecklas. Lyssna för att förstå hur den nya organisationen växer fram…

Gäster: Patrik Möllerström, huvudtränare för Academy

4. En elevorienterad och datadriven skola

Välkommen till fjärde avsnittet av säsong två! Vi gästas av Ulrika Mjørud, rektor på Ösbyskolan. Ösbyskolan är med i ett större forskningsprojekt Datadriven skolförbättring som syftar till att skolan ska kunna driva utvecklingsarbete utifrån fakta och data - för att utvecklingsarbetet ska bygga på det skolan vet i stället för vad den tror. I detta avsnitt inspireras vi av engagemanget medarbetarna har till projektet och de insikter som Ösbyskolan redan fått för att skapa en bättre skola för alla elever!

Gäster: Ulrika Mjørud, rektor på Ösbyskolan

3. För en pappersfri socialtjänst

Är det möjligt med en pappersfri socialtjänst? I detta avsnitt får vi följa hur Värmdö kommun lyckats förflytta sig från manuella processer till att arbeta digitalt. Vi gästas av Mona Nordqvist, enhetschef för biståndsenheten, och Anna-Carin Berglind, avdelningschef, som drivit igenom förändringsprojektet trots motstånd från flera håll. Lyssna för en inblick kring projektets utmaningar och de faktorer som varit helt avgörande under projekts genomförande.

Gäster: Mona Nordqvist, Enhetschef för biståndsenheten och Anna-Carin Berglind, Avdelningschef

2. Öka antalet digitala ansökningar

I detta avsnitt diskuteras betydelsen av personligt ägarskap för att säkerställa utveckling och uppföljning av förändringsprojekt. Vi gästas av Marcus Sundmalm, utvecklingsledare på Bygg och miljöavdelningen och tillförordnad enhetschef för Miljö och hälsoskydd, som förklarar hur kommunen på olika sätt lyckats öka användningsgraden på sina e-tjänster med mycket goda resultat. Frågan är – hur påverkar detta medarbetare och medborgare?

1. Inga fakturor i inkorgen

Välkommen till andra säsongen av Smartare Värmdö-podden!

Lyssna för att inspireras av Värmdö kommun som påbörjat en utvecklingsresa ”Ett smartare Värmdö” med ambition att säkerställa och leverera välfärd idag, imorgon och speciellt framåt. På vilket sätt kan kommunen göra detta? Och hur kan smartare och automatiserad administration spara tid? I det första avsnittet får vi träffa kommundirektör Cecilia Lejon och Micaela Jenssen, ekonom på Redovisningsenheten, som bland annat ger svar på detta.

Säsong 1

10. Det smartare året 2021

I årets sista avsnitt blickar vi bakåt och spanar framåt. Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon ger oss en överblick av de insatser som podden tagit upp under året. Vad har hänt sedan sist, vad händer just nu och vad planerar kommunen för smarta saker under 2022?

9. Extraordinärt resultat i praktiken

Hur arbetar man fokuserat mot de riktigt stora målen? I detta avsnitt gästas podden av två kollegor som gärna svarar på den frågan - Jenny Fagerlund och Maria Axgaard, båda samordnare för nyanlända elever i Värmdö. En av grunderna till Jenny och Marias fortsatta framgångar är kommunens centrala utvecklingsmodell, den så kallade EOR-modellen.

8. Digital kommunikation först

Kommunposten direkt i digital brevlåda? Javisst! I poddens åttonde avsnitt berättar strategen Anna Pegelow och den tillförordnade fastighetschefen Annette Hörstedt om Digital kommunikation först - ett projekt som ska spara kommunen både tid, papper och skattepengar.

7. Academy för Smartare Värmdö

I detta höstavsnitt är det "back to school" som gäller, närmare bestämt i utvecklingsprogrammet Academy för Smartare Värmdö. Hur ska Värmdös utvecklingsledare och chefer få rätt verktyg och kunskaper för att driva på kommunens transformation? Och vad är det egentligen för likheter mellan en kommunanställd och en elitidrottare? Dessa frågor och många fler besvarar Maximilian Tropé, designern av Academy. I podden samtalar vi även med två av deltagarna i programmet - Åsa Änggård, utvecklingsledare på Samhällsbyggnadskontoret, samt Jenny Sparby, chef för HR strategi och utveckling.

6. Automatiseringsfabriken

Robotarna är här! I detta avsnitt får vi höra produktägaren Lisa Rosenholm och samordnaren Dennis Forsgren berätta mer om Alex Alexandra, den digitala medarbetaren som aldrig tar sommarledigt, samt om framtiden för automatiserade processer i Värmdö kommun.

5. Smartare vård och omsorg

Hur kan digitalisering bidra till en tryggare, mer effektiv vård och omsorg? Podden samtalar med Ann Öman, arbetsterapeut på Djuröhemmet, där man testat flera olika smarta lösningar.

4. En smartare skola

I detta avsnitt kikar vi mer på framtidens skola i Värmdö. Hur ska vi göra vardagen lättare för våra elever, våra vårdnadshavare och vår skolpersonal? Erik Sanner, chef för Avdelningen för styrning och kvalitet, tillsammans med Peter Bergström, chef för Utbildningskontoret, reder ut bakgrunden och syftet med En smartare skola - projektet som utvecklades till ett program och som ständigt fortsätter att utvecklas.

3. Värmdö lyfter blicken!

I detta avsnitt skaffar vi nya perspektiv! Gäster i podden är Malin Sträng, chef för Kart- och GIS-avdelningen i Värmdö kommun och Mikael Johansson, kundansvarig på företaget VA-utveckling. De berättar mer om hur drönare och AI-teknik kan användas för att ta ut mer rättvisande fastighetsgränser och om varför man inte alltid kan lita blint på Lantmäteriets kartor.

2. Hur ska vi bli ett Smartare Värmdö?

Hur går man från ord till handling i arbetet med Vårt Smartare Värmdö? Vad är egentligen en HUB och vad händer där? Svaren på dessa frågor söker vi i detta avsnitt hos kommundirektör Cecilia Lejon och hos Mona Ekesryd, chef för HUB för Vårt Smartare Värmdö.

1. Varför behöver vi bli ett Smartare Värmdö?

Vad är egentligen Vårt Smartare Värmdö? Vad syftar det till? Hur kommer arbetet att märkas av för våra kommuninvånare och kommunmedarbetare? I detta avsnitt får vi träffa kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör och kommundirektören Cecilia Lejon, som ska försöka ge oss ett svar på dessa frågor och några till.