Smartare Värmdö-podden

Nyfiken på Vårt Smartare Värmdö? I vår egen podcast får du lyssna på några av de främsta utvecklingsambassadörerna i kommunen och höra dem berätta mer med egna ord om vad som är på gång.

Värd för podcasten är Andreas Nyberg, onlineansvarig kommunikatör och webbutvecklare i Värmdö kommun.

Alla nya avsnitt laddas upp till denna sida på varmdo.se. Du kan även hitta och prenumerera på podden via Spotify under namnet Smartare Värmdö-podden.

Omslagsbild för Smartare Värmdö-podden

Inspelade avsnitt

10. Det smartare året 2021

I årets sista avsnitt blickar vi bakåt och spanar framåt. Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon ger oss en överblick av de insatser som podden tagit upp under året. Vad har hänt sedan sist, vad händer just nu och vad planerar kommunen för smarta saker under 2022?

9. Extraordinärt resultat i praktiken

Hur arbetar man fokuserat mot de riktigt stora målen? I detta avsnitt gästas podden av två kollegor som gärna svarar på den frågan - Jenny Fagerlund och Maria Axgaard, båda samordnare för nyanlända elever i Värmdö. En av grunderna till Jenny och Marias fortsatta framgångar är kommunens centrala utvecklingsmodell, den så kallade EOR-modellen.

8. Digital kommunikation först

Kommunposten direkt i digital brevlåda? Javisst! I poddens åttonde avsnitt berättar strategen Anna Pegelow och den tillförordnade fastighetschefen Annette Hörstedt om Digital kommunikation först - ett projekt som ska spara kommunen både tid, papper och skattepengar.

7. Academy för Smartare Värmdö

I detta höstavsnitt är det "back to school" som gäller, närmare bestämt i utvecklingsprogrammet Academy för Smartare Värmdö. Hur ska Värmdös utvecklingsledare och chefer få rätt verktyg och kunskaper för att driva på kommunens transformation? Och vad är det egentligen för likheter mellan en kommunanställd och en elitidrottare? Dessa frågor och många fler besvarar Maximilian Tropé, designern av Academy. I podden samtalar vi även med två av deltagarna i programmet - Åsa Änggård, utvecklingsledare på Samhällsbyggnadskontoret, samt Jenny Sparby, chef för HR strategi och utveckling.

6. Automatiseringsfabriken

Robotarna är här! I detta avsnitt får vi höra produktägaren Lisa Rosenholm och samordnaren Dennis Forsgren berätta mer om Alex Alexandra, den digitala medarbetaren som aldrig tar sommarledigt, samt om framtiden för automatiserade processer i Värmdö kommun.

5. Smartare vård och omsorg

Hur kan digitalisering bidra till en tryggare, mer effektiv vård och omsorg? Podden samtalar med Ann Öman, arbetsterapeut på Djuröhemmet, där man testat flera olika smarta lösningar.

4. En smartare skola

I detta avsnitt kikar vi mer på framtidens skola i Värmdö. Hur ska vi göra vardagen lättare för våra elever, våra vårdnadshavare och vår skolpersonal? Erik Sanner, chef för Avdelningen för styrning och kvalitet, tillsammans med Peter Bergström, chef för Utbildningskontoret, reder ut bakgrunden och syftet med En smartare skola - projektet som utvecklades till ett program och som ständigt fortsätter att utvecklas.

3. Värmdö lyfter blicken!

I detta avsnitt skaffar vi nya perspektiv! Gäster i podden är Malin Sträng, chef för Kart- och GIS-avdelningen i Värmdö kommun och Mikael Johansson, kundansvarig på företaget VA-utveckling. De berättar mer om hur drönare och AI-teknik kan användas för att ta ut mer rättvisande fastighetsgränser och om varför man inte alltid kan lita blint på Lantmäteriets kartor.

2. Hur ska vi bli ett Smartare Värmdö?

Hur går man från ord till handling i arbetet med Vårt Smartare Värmdö? Vad är egentligen en HUB och vad händer där? Svaren på dessa frågor söker vi i detta avsnitt hos kommundirektör Cecilia Lejon och hos Mona Ekesryd, chef för HUB för Vårt Smartare Värmdö.

1. Varför behöver vi bli ett Smartare Värmdö?

Vad är egentligen Vårt Smartare Värmdö? Vad syftar det till? Hur kommer arbetet att märkas av för våra kommuninvånare och kommunmedarbetare? I detta avsnitt får vi träffa kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör och kommundirektören Cecilia Lejon, som ska försöka ge oss ett svar på dessa frågor och några till.