Avsnitt 1 - Transkription

Nedan hittar du det första avsnittet av Smartare Värmdö-podden i transkriberat format.

Andreas: Hallå där! Varmt välkommen till första avsnittet av Smartare Värmdö-podden. Jag som är värd för den här podden heter Andreas Nyberg och jag är onlineansvarig kommunikatör och webbutvecklare på Värmdö kommun. I den här podcasten ska du få en större inblick i det spännande utvecklingsarbete som just nu pågår i Värmdö kommun. Målsättningen med arbetet är att skapa stolta och nöjda medborgare genom motiverade och sunda medarbetare. Vi kallar det för Vårt Smartare Värmdö. Men vad innebär det egentligen? Ja, det ska vi försöka få svar på idag. I det här avsnittet har jag den stora äran att få samtala med två kvinnor i frontlinjen för det här arbetet - den ena är ordföranden för Värmdös kommunstyrelse, Deshira Flankör, den andra är Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon.

Varmt välkomna ska ni vara till podden!

Deshira: Stort tack!

Cecilia: Tack!

Andreas: Om jag får börja med dig då, Cecilia, det här Smartare Värmdö, det låter ju väldigt intressant och spännande, men vad är det för någonting egentligen, kan du ge mig en liten genomgång tror du?

Cecilia: Vad är det egentligen, ja det där kan man ju naturligtvis resonera om. På någon form utav ett riktigt varför-nivå så är det en fråga om trovärdighet, en fråga om existens och det är en fråga om att klara välfärden framöver. Konkret så kan man säga att det innebär att vi har valt att samla de resurser vi har för innovation och utveckling av välfärdsteknik för att de ska klara av att verka tillsammans, att vi långsiktigt klarar av de utmaningar som vi alla vet att vi står inför. Vi är helt övertygade om att vi behöver göra annorlunda, sedan är vi ju då inte där att vi vet vad annorlunda innebär och det är vi ju inte ensamma om - det är ju ingen som exakt vet var annorlunda innebär. Smartare Värmdö är en resa ut på lite utforskning utav okänd mark som är helt nödvändig för att vi ska klara av att göra bästa möjliga för varje skattekrona även framöver.

Andreas: Okej, ja, men då tycker att jag fått en ganska bra bakgrund, faktiskt. Deshira, varför gör kommunen den här satsningen?

Deshira: Ja, sedan en tid tillbaka så har ju hela Sverige varit medveten om att det kommer att ske en befolkningsförändring där egentligen fler kommer att vara yngre, alltså inte i arbetsför ålder och fler kommer också vara äldre där man har slutat arbeta. Då är det dags, eller det är på tiden, att vi förbereder oss för den utvecklingen, att vi faktiskt också har möjlighet att behålla och utveckla den välfärd vi har. Då är det viktigt att vi gör jobbet nu, förbreder det. Hur gör man det då? Det handlar om, alltså, skattepengar som ska ge oss möjlighet att utveckla välfärden och bibehålla kvalitén och standarden på den. Då måste man egentligen göra så att just vårt arbete kostar mindre och det är egentligen krasst det som det går ut på. Vårt arbete ska kosta mindre för att det ska räcka till, egentligen, den befolkningsutveckling som kommer bli, där fler kommer vara yngre och fler kommer vara äldre och färre kommer att jobba. Så det är egentligen hela meningen med vår resa.

Andreas: Och vad är då själva målet med det här arbetet, Deshira, om du skulle kunna beskriva det?

Deshira: Jag var inne på det litegrann. Det är att kommunens arbete ska kosta mindre. Det betyder inte att insatserna ska dras in, men arbete som idag kräver handpåläggning men som inte nödvändigtvis behöver ha, egentligen, att en människa stansar in siffror eller överför, ja administrativt arbete, det är viktigt att det ska kunna ersättas av tekniken, för vi har den tekniken idag. På så sätt kan vi använda våra resurser till mänskliga möten med våra kommuninvånare, exempelvis att äldrepersonal är de ska vara hos de äldre eller förskollärare är hos barnen och så vidare och så vidare - och det är tänkt att det ska räcka. Våra resurser ska räcka till det.

Andreas: Om vi går över till dig då, Cecilia - om vi utgår från kommuninvånaren, jag som bor i Värmdö kommun, hur kommer jag att märka av det här arbetet?

Cecilia: Initialt kommer du nog inte märka någonting och det kan låta lite tråkigt, men det är lite med det här arbetet som med att bygga hus - det tar ganska lång tid innan väggarna kommer upp och gardinerna är på plats och man kan liksom börja möblera och flytta in. Det första vi behöver göra i Värmdö handlar om att säkerställa den grundläggande infrastrukturen, som faktiskt möjliggör att allt det här arbetet sedan kan ske. Det du sannolikt kommer märka och kanske märker redan idag inom vissa delar där vi redan är igång är att det kommer finnas och kommer bli fler möjligheter för dig att möta oss på andra sätt än via telefon, om man uttrycker det som så - du kommer att kunna nå oss digitalt, vilket relativt snart kommer kunna innebära att du kan nå oss när det passar dig och inte när vi har valt att ha öppettider. Det är ju en sådan här första, ganska tydlig skillnad för dig som Värmdöbo. Du kommer troligen allteftersom tiden går också se, att vi gör inte saker på exakt samma sätt som vi har gjort dem tidigare, för när det gäller Smartare Värmdö så handlar det ju dels om den tekniska utvecklingen och att använda välfärdsteknik som jag var inne på innan, men det handlar också om vårt sätt att angripa de behov som finns hos dig som Värmdöbo. Vi måste alltid utgå från de behoven man har som Värmdöbo för att säkerställa att vi levererar i dem. Jag skulle säga att ungefär 80 procent utav det som du kommer märka kommer handla om att vi hanterar lösningarna på de behoven på ett annat sätt än vad vi gör idag. 20 procent av det du kommer märka handlar om att den teknik vi väljer att använda oss av, den fungerar och ger effekt på dig. Så att, ja, både lite på kort sikt och framför allt på lång sikt så kommer du veta att du kan känna dig trygg i välfärdsleveransen från Värmdö kommun, både i år och nästa år, om 10 år, om 20 år.

Andreas: Och om du kunde fortsätta att berätta, Cecilia - alla de som arbetar i kommunen, hur kommer de att märka av Vårt Smartare Värmdö?

Cecilia: Det märker en hel del utav dem redan av - andra kommer det ta lite längre tid innan de märker av det. I början så kommer en hel del utav våra medarbetare kanske tycka att det här är lite besvärligt, för att när man ska göra nytt så kan man ju inte göra gammalt och det innebär att lämna sitt gamla, beprövade, trogna arbetssätt som man kan och är trygg i och ge sig ut på en utforskande resa som man inte riktigt vet var den slutar. Som medarbetare hos mig så kommer man få möjligheten att utforska jättemycket möjligheter, men man kommer också utmanas i sina invanda tankesätt och arbetssätt och kommer ofta få frågan: "Varför gör du som du gör?" Inte "varför gör du som du gör" ur ett ifrågasättande perspektiv utan ur ett utforskande och lärande perspektiv för att vi ska hitta: hur skulle vi annars kunna göra det här? Om vi nu inte gör det på det här viset, vilka andra möjliga vägar finns det? En del utav oss har har ju fått möjligheten - några utav våra medarbetare kommer att ingå det som vi kallar för Academy för ett Smartare Värmdö, som ju då blir våra experter på det här inom förvaltningen och som kommer ha i uppdrag att säkerställa att hjälpa alla andra sina kollegor i det dagliga arbetet. Jag tror att du som medarbetare i Värmdö - har du inte märkt det än så kommer du troligen ganska snart att märka av det ganska ordentligt att nu, nu händer det saker här!

Andreas: Mmh, det låter väldigt spännande måste jag säga! Deshira och Cecilia - väldigt intressant att få veta mer om Vårt Smartare Värmdö. Stort tack till er båda för att ni kunde vara med idag!

Deshira: Tack själv, det var roligt att vara med!

Cecilia: Tack så jättemycket! Det är nu det börjar!

Andreas: Ja det var all tid vi hade för den här gången, men håll utkik efter nästa avsnitt av Smartare Värmdö-podden! Då kommer vi att berätta mer om hur Vårt Smartare Värmdö ska skapa nytta för dig som kommuninvånare, företagare och medarbetare - och den här podcasten, ja den hittar du på www.smartarevarmdo.se. Där kan du också läsa mer om vad vi gör och hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna. Stort tack för att du lyssnade!