Fotoparken är en permanent utomhusutställning
för samtida fotografi i Gustavsberg

Entartete ­– En utställning om hatet mot konsten

Utställningen invigs 27 januari kl 13.00 – 13.30 och pågår 27 januari till och med 24 maj.

Det här är en utställning om en lögn. Den 19 juli 1937 öppnade en av världshistoriens mest ökända utställningar, Entartete Kunst, i München. I utställningen visades över 600 konstverk som nazisterna samma år hade rensat ut från tyska museer.

Entartete är det tyska ordet för degeneration, ett medicinskt begrepp som beskriver hur något gradvis försämras. I rasbiologins Nazityskland användes begreppet för att stämpla och svartlista konst, musik, litteratur och annan kultur som sjuk och missbildad. Det är också en utställning om hur denna idé påverkar debatten om konst och kultur i dagens Sverige.

Anders Rydell är prisbelönt journalist och författare. Hans böcker om nazismens plundring av kultur, ”Plundrarna” och ”Boktjuvarna”, har översatts till över 20 språk – bland annat engelska, ryska, spanska, kinesiska och japanska.

 


Anders Rydell

Han har tidigare varit chefredaktör på tidskriften Konstnären samt kulturchef på Hall media. Idag är han verksam som chefredaktör på Författarförbundets tidskrift Författaren och som konstskribent för Svenska Dagbladet. 2018 erhöll han Värmdö kommuns konstnärsstipendium.


Peter Johansson

Johansson är en av Sveriges mest uppmärksammade och hyllade konstnärer. I över tre decennier har han utforskat den svenska identiteten med utgångspunkt från Dalarna. Utställningen Entartete har skapats av Anders Rydell genom ett särskilt samarbete med konstnären Peter Johansson.