I skuggan av katastrofen
Utställningen pågår 7 september tom 10 januari 2020. Invigning tar plats lördag den 7 september klockan 13:00 vid Fotoparken.
Tidningen Expressen bad oss att belysa klimatfrågan i en serie reportage. Men inte från skrivbordet utan på plats, närmast de mest berörda. De heter Gilda, Mikke, Nyadim, Juan eller Baba Yo
De är i alla åldrar och bor på flera skilda kontinenter. Det är människor med liv och drömmar som har kastats omkull av en klimatförändring som i deras värld inte är någonting annat än en klimatkatastrof. I vår värld.
De har bara oturen att leva i samhällen som står på den sköra, yttersta kanten av en djup ravin. En föddes lite för nära en allt glödhetare ekvator, en annan lite för nära inpå den Indiska Oceanens cyklonbälte som spårar ur. En tredje bor på en ö som är lite för platt för att stå emot det Stilla Havets nyckfulla beteende och någon bor alldeles för nära den tinande Nordpolen.
De är människorna som tar den första smällen, de som lever i frontlinjen till vad som håller på att bli allas vår framtid.
Det är en värld av kaos och konfrontation, men också av solidaritet och uppfinningsrikedom. När vi fick uppdraget att nå fram till dem, hur otillgängligt på jorden de än må leva, så visste vi sällan vad vi skulle mötas av.
De människor vi träffade och de naturkrafter vi såg rulla fram inbjöd alla till samma sak. Ödmjukhet.
Niclas Hammarström
är en av Sveriges mest prisbelönta bildjournalister, både här hemma och internationellt. I år vann han bland annat det finaste svenska fotopriset, Årets bild.
Under många år har han också varit Värmdöbo.
Magnus Falkehed
är reporter och bor i Paris, men har liksom Niclas världen som arbetsfält. Ofta i skärningspunkten av konflikter och förtryck. Han har också skrivit flera böcker varav den senaste med Niclas: ”Idag ska vi inte dö - fångar i krigets Syrien” utgiven på Norstedts.