Fotoparken är en permanent utomhusutställning
för samtida fotografi i Gustavsberg

Mythic Humanoids

1 feb – 3 juni 2021

Fotoparken presenterar Arvida Byström, en av vår samtids stora och framgångsrika konstnärer på internet. Hon är en influencer med en kvarts miljon följare. Det är hennes studiofotografier, selfies och stilleben, som lockar en hel generation av följare på sociala medier, som t ex Instagram och Tik Tok. Arvida Byström är född och uppvuxen på Värmdö.

Arvida Byström


Arvida Byström började tidigt att leva sitt eget sociala liv på internet. Hon fick djupa kunskaper om hur mekanismerna fungerar och om varför vissa plattformar ökar sin aktivitet explosionsartat och varför andra tappar sina följare rekordsnabbt. Idag är Arvida Byström en influencer som figurerar på internet med konstnärliga medel. Hennes konstbilder är utmanande och de tänjer på gränser. Konstnären använder internet som arena och är samtidigt kritiskt utforskande. Hon påvisar konsekvenser av de sociala mediernas censurregler, av dess arbetsförhållanden, klimatpåverkan, politik och ekonomi. Arvida Byström är själv ofta censurerad på internet. Hon utforskar censuren och även den självcensur som följer därpå.

I utställningen Mythic Humanoids visas såväl helt nya som äldre bilder. Cherry Picking är en serie med stilleben av persikor och körsbär som har en direkt koppling till emojis och dess underbetydelser i vår digitala kommunikation. Bilderna ur serien Cherry Picking har bl.a. visats tidigare på Fotografiska i Stockholm.  

#cottagecore är en ny genre bland internetkonstnärer som just nu bryter mark. Det finns tydliga kopplingar till äldre Arts- and Crafts-rörelser och man kan säga att #cottagecore är en livsstil likaväl som en estetisk inriktning. Arvida Byströms sagolika bilder sammanför en längtan efter en naturnära och enkel livsstil där teknikutvecklingen också tar plats.

Här ser vi sagor och myter som vi är vana att känna igen dem. Konstnären strävar efter att även väcka de myter som skapas på internet, som vi har svårare att känna igen, och att accentuera den mytiska nivån även i våra sociala medier. Sagor och myter sprids även online. Utställningen förenar folktro och internet.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden