Talande webbLyssna

Konstverk med kopplingar till historien

Ylva Wilhelmina Franzén och Rikard Fåhraeus är konstnärerna som har skapat varsitt konstverk i Fajansparken i Porslinskvarteren.

Illustration parken i Porslinskvarteren

Astertorget smyckas av skulpturen Vagnen

Vagnen är skapad av den lokala konstnären Ylva Wilhelmina Franzén. Skulpturen består av gjutna aluminiumreliefer med anknytning till fabrikshistorien, modellerade former, tegel och föremål som använts i produktionen på Gustavsbergsfabriken. Vagnen är placerad på en yta av marktegel. Markteglet har mönster av ett spår som vagnen står på, likt de spår ugnsvagnarna kördes på in i tunnelugnarna i den gamla fabriken.


Blå Blom Parken pryds av Trädet

Rikard Fåhraeus har valt att använda sig av material från Gustavsbergs porslinsfabrik. Den 7,5 meter höga skulpturen Trädet består av rostfria stålrör, rörkopplingar och ventiler som ursprungligen har använts till att pumpa runt flytande lera. Leran användes för att gjuta Gustavsbergs porslin.

Lekplatsens rörleksaker i form av talrör och lekdusch har samma utformning som trädet. I toppen av Trädet sitter åtta stycken blåa belysta och gnistrande blommor. På några ställen i dammen finns liggande rör som delvis kommer upp ur marken för att skapa intryck av att rotsystemet fortsätter under mark.

Namnkunnig jury har valt ut konstverken

En sakkunnig konstkommitté bestående av representanter från såväl byggherrar som kommun har valt ut konstnärerna efter att fyra konstnärer presenterat sina skisser. De fyra konstnärerna var Per Sundberg, Inger Andersson, Ylva Wilhelmina Franzén och Rikard Fåhraeus. Konstkommittén har arbetat fram riktlinjer för konstverken, varit jury vid urvalet av konstnärerna samt har fastställt de ekonomiska ramarna för konsten.


Senast publicerad:

Kontakt

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9–11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
gustavsbergsprojektet@varmdo.seMer kontaktinformation