Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Festus Efoghor använder tiden som permitterad till att studera svenska och fortsätta sin körkortsutbildning.

En tur till tvättstugan står på dagens program.

I väskan finns numera alltid handsprit.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Jag jobbar på hotell och i början på mars blev jag permitterad. Eftersom jag inte gillar att vara sysslolös har jag tagit tillfället i akt att ta upp mina SFI-studier. Det går ganska bra, men det är egentligen bättre att studera svenska i ett klassrum och med klasskamrater än, som nu, på distans. Jag har också fortsatt med min körkortsutbildning, så man kan säga att pandemin har gjort att jag fått möjlighet att göra sånt jag inte hinner annars.

Jag är inte rädd för viruset eller orolig för att bli sjuk själv. Min familj är i Nigeria så jag är ensam här och eftersom de är så många som kan hjälpas åt om någon skulle bli sjuk, är jag inte orolig för dem heller. Tack vare sociala medier kan jag ha mycket kontakt med min familj, jag pratar med min fru jättemycket varje dag.

Allt har ju både för och nackdelar, det negativa med corona är att många har förlorat sina jobb och kanske blir passiva och mår dåligt. Det som är positivt är att det görs många nya upptäckter. En annan bra sak med corona är att man har börjat ha mer möten på distans, det tror jag kan vara bra i fortsättningen också.

Om corona bara hade påverkat Afrika tror jag det hade tagit längre tid att hitta en lösning men eftersom det här viruset drabbar alla jobbar man hårdare för att lösa problemet. Jag har ingen aning om hur lång tid det kommer ta men det känns som att vi människor gör allt för att använda våra briljanta hjärnor till att lösa problemet, så jag tror att det kommer gå.

Själv är jag i grunden en positiv människa, det har jag alltid varit och jag tror att allt kommer lösa sig och att jag får tillbaka mitt jobb. Jag tänker att den svenska strategin har varit bra eftersom många har kunnat fortsätta med sina aktiviteter, som att jag har kunnat gå på SFI och ta körlektioner, när samhället inte varit helt nedstängt.

Tillbaka till porträttkatalogen