Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Hårfrisörskan Annika Alvberg i salongen på Ingarö

Annika Alvberg med en kund i salongen på Ingarö.

När pandemin bröt ut skaffade Annika och hennes kollega ett visir som de använder vid behov eller när kunden önskar det.

Hur har coronapandemin på verkat dig?

På jobbet har vi märkt en minskning av kunder, framför allt under första perioden, runt påsk när restriktionerna kom. Nu sedan två veckor har vi märkt att det kommer fler bokningar även om det fortfarande är mindre än vanligt.

Jag är inte så orolig för viruset för egen del och nu verkar folk också vara mindre rädda för att komma till salongen, men det kanske beror på att vi bara är två som jobbar här.

I början kändes det jobbigt, det går ju inte att klippa någon på en och en halv meters avstånd. Vi diskuterade hur vi skulle göra och om vi skulle använda visir och så vidare. Vi har ett visir som vi använder om kunderna önskar det, och vi använder handskar när vi gör något i ansiktet, till exempel ögonfransfärgning. En del kunder har själva haft munskydd och vi har skrivit på vår hemsida att man inte ska komma om man har förkylningssymtom.

Det är framför allt äldre som är tveksamma till om de vågar komma och som frågar hur vi gör och om vi jobbar, det har vi gjort hela tiden. I början försökte vi överlappa så att vi inte jobbade samtidigt, både för vår och kundernas skull, och vi erbjuder kunderna att vara ensamma i salongen med en av oss.

Min kollega har även klippt utomhus om kunden har önskat det. Ergonomiskt är det inte det bästa, men man försöker förstås om det är enstaka kunder som önskar det.

Det känns som att kunderna har ett stort förtroende för mig och oss, men jag har några kunder som jag saknar, och som jag tror inte kommer för att de är i riskgrupper. Några kunder kommer bli väldigt långhåriga.

Det här har definitivt påverkat mig ekonomiskt, men jag är inte orolig för jobbet framåt.

Först i början var jag lite orolig för viruset men sedan gick det över, samtidigt kommer det ju hela tiden ny information om att det här inte är ett vanligt virus, så det är klart att det är otäckt. Eftersom jag har familj, vi är fem stycken, så känner jag mig inte ensam och vi har tomt så jag kan vara ute. Det är tråkigt att man inte kan kramas men jag träffar mitt kompisgäng utomhus så jag har kunnat underhålla mitt sociala liv. Jag går ut och promenerar mycket och ser till att jag träffar folk, annars blir det lite deppigt.

Nu har jag vant mig vid att jag inte kan gå ut och äta och sånt och jag tänker att det hade varit mycket värre om det här hade skett vintertid.

Min förhoppning är att det blir en förändring miljömässigt, efter pandemin. Det har ju blivit det av tvång nu, och det kanske gör att man tänker om. Kanske minskar flygande och annan trafik om folk fortsätter sitta hemma och jobba. Det kan även vara positivt att ha lektioner hemifrån för elever som har svårt att koncentrera sig. I min familj har vi börjat fundera i andra banor och pratar om att vi kanske ska åka tåg i Europa när vi börjar resa igen.

Jag tror att pandemin kommer att gå över och jag tror på vår modell, och att vi nog inte kommer få bakslag, som man kanske får i andra länder. Jag försöker hela tiden tänka i steg, det blir lättare då tycker jag. Först tänkte jag att det skulle bli bättre till sommaren, nu tänker jag till hösten. Men det är lite läskigt att tänka på vad som kommer nästa gång. Jag lyssnade på en smittskyddsläkare, som hade förutspått det här redan för tio år sedan, som säger att det här nog bara är som ett genrep och att nästa virus kommer vara med dödligt. Det vågar man inte tänka på.

Tillbaka till porträttkatalogen