Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Emma Niklasson är skolsköterska på Ösbyskolan och jobbar som vanligt under pandemin. Hon har också anmält sig för att göra en insats i landstinget om det behövs.

Emma Niklasson är skolsköterska på Ösbyskolan och jobbar som vanligt under pandemin. Hennes första uppgift under pandemin blev att gå igenom basal handhygien med de äldre årskurserna.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Mitt liv har inte påverkats jättemycket. I och med att jag är sjuksköterska har jag inga problem med jobb, snarare tvärtom, och eftersom jag jobbar i en grundskola håller vi fortfarande öppet. Det första jag fick göra var att gå ut och lära eleverna i de äldre årskurserna att använda tvålen på rätt sätt, de hade haft en period när tvålen användes till lek, så nu hade jag en genomgång med dem och lärde dem basal handhygien. Ingen ifrågasatte detta och sedan dess har de skött sig bra.

Vi får ständigt påminna eleverna om att hålla säkerhetsavstånd och hur de ska stå i kö. Att de inte ska hänga på varandra, kramas eller brottas på golvet. Sånt som man annars tycker är mysigt att de gör.

Jag har ju hand om de äldre eleverna och jag märker att det finns en oro bland dem för att föräldrar ska bli arbetslösa och kanske måste sälja sina hus. Sådana samtal har jag nu med elever som jag vanligtvis inte har sådan kontakt med. Däremot har jag inte märkt någon direkt oro för smitta.

Jag har också anmält mig för att kunna göra en insats på andra ställen om det behövs i vård eller omsorg. Det känns viktigt att bidra med det jag kan under en sådan här svår kris.

Jag tror att vi är på väg ut ur krisen nu och jag vill inte tro på olyckskorparna som säger att det kommer bli värre till hösten. Men jag kan ha fel. Frågan är väl hur sommargästerna kommer göra i sommar, vad händer med Värmdö om de inte kommer hit, ekonomiskt och så vidare?

Världen kommer inte gå under av det här, vi kommer ta oss igenom det här också. Värre farsoter har funnits men det här är nytt och drabbar också välfärdsländer. Samtidigt pågår ju andra sjukdomar som kolera, malaria och skördar fler dödsoffer varje dag. Det är när det kommer nära oss själva som det blir det läskigt.

Tillbaka till porträttkatalogen