Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Kjell Thorpman är musiker och brukar försörja sig på att spela på kryssningsbåtar. Han hade spelningar i början av mars, sedan avbokades allt.

Kjell Thorpman har anmält sig till Arbersförmedlingen men ännu inte fått napp på något av alla jobb han sökt. Här i sin hemmastudio.

Hur har coronapandemin på verkat dig?

Det är en katastrof. Alla jobb försvann. Sista spelningarna hade jag i början på mars sedan bokade alla av. Jag brukar göra mycket båtjobb, spela på kryssningsbåtar, och de flesta ligger helt stilla vid kaj nu. En del kör fortfarande last men ingen underhållning och inga kryssningsgäster.

Jag är totalt arbetslös, även alla spelningar i kyrkan, allt försvann. Jag försökte gå med i A-kassan innan sista mars men jag höll på hela dagen och gick mellan två datorer och olika webbläsare utan att lyckas. Det var väl för många som sökte samtidigt. Det gick inte.

Jag har ingen buffert så efter månadsskiftet är det tomt men jag tänker att allting löser sig på något sätt. Det måste komma igång snart. Jag har ju kontrakt fram till sista december med spelningar så bara det kommer igång så löser det sig. Men det blir svårt att komma igen om jag måste låna upp massa nu, eftersom jag inte tjänar så mycket pengar normalt. Jag har alltid klarat mig under hela livet som frilans men nu hamnar jag utanför på så många olika sätt. Vi kulturarbetare räknas inte, så har det alltid varit, det går lätt att ta bort oss, men sedan märker man att vi behövs.

Jag har anmält mig till arbetsförmedlingen men om man är svensk och medelålders är det svårt, arbetsgivarna tycker det blir för dyrt. När jag försökte få jobb att köra ut tidningar, jag har egen bil och körkort sedan länge, fick jag nej. Jag ringde arbetsgivaren som sa att det blir för dyrt att anställa mig, de vill hellre ha studenter eller nyanlända. Jag försökte också få jobb med att köra ut mat till folk från butikerna men de sa också att det blir för dyrt att anställa mig.

Följderna kommer bli värre än viruset tror jag, många kommer få ekonomiska problem och det kan bli en massa självmord.

Jag är inte det minsta orolig för sjukdomen, antingen blir jag sjuk eller inte, men jag utsätter mig inte för onödiga risker. En av mina kompisar dog i corona häromdagen, han låg hemma i två veckor. Två gånger åkte han in med ambulans men blev hemskickad. Han sa på telefon ”jag orkar inte leva längre” till slut körde hans son in honom till SÖS och sedan dog han.

Mycket är konstigt nu, att man ska skydda folk samtidigt som massa andra sjukdomar skördar mycket fler liv i världen hela tiden.

Tillbaka till porträttkatalogen