Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Undersköterskan Sirpa Kuusela på väg till en brukare för att hjälpa till med morgonbestyren.

I hemtjänstbilarna finns numera ett färdigt, förseglar coronakit som persinalen fått utbildning i att använda, om någon brukare misstänks ha eller har en konstaterad covid-19-infektion.

Undersköterskan Sirpa Kuusela arbetar sedan ett år på Djurö hemtjänst- Coronapandemin har påverkat henne både i jobbet och privat, men hon känner sig inte orolig för att bli sjuk själv och hon jobbar på som vanligt.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Varje morgonmöte på jobbet pratar vi om hur viktigt det är att hålla avstånd, tvätta händerna och sprita dem. Jag vet hur rädda alla våra gamla är så det påverkar mig både i jobbet och privat när jag handlar åt min mamma som är 92 år. Både jag och min sambo är i riskgrupper men jag känner mig inte orolig för egen del. Man får blicka framåt, det här kommer ge med sig, men det här blev ju väldigt stor, fort. Stor. Man kan bara gilla läget och följa restriktionerna.

Vi får mejl från våra chefer med all ny information och från chefen för omsorgen på kommunen. De mejlen måste vi signera att i läst. Vi fick också göra en webbutbildning om covid-19, som vi också behövde signera när vi gjort.

Det som är nytt är att vi, om vi får en brukare som har eller där man misstänker corona, ska använda ett coronakit, som vi har med oss i våra bilar nu, med handskar förkläde och munskydd. Än så länge vet vi inte om att någon brukare har haft corona.

Kitet kollar vi varje dag och signera att det är kollat. Om kitet används så ska den tillbaka direkt och fyllas på och förseglas. Om handspriten tar slut hos kunden så tar vi direkt tillbaka flaskorna till kontoret och fyller på och htar tillbaka. Det finns alltid handskar hos kunden och i bilen.

Det som är läskigt är att smittan har eskalerat så fort och att den finns i hela världen. Jag hoppas att den försvinner, för allas skull i hela världen. Någonstans ska det väl ta stopp, men jag vet inte vad jag ska tro, den har eskalerat så fort.


Tillbaka till porträttkatalogen