Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

Förskolläraren Ulf Larsson, som jobbar på Runmarö och Sandhamn, upplever inte att pandemin påverkar hans yrkesliv, nämnvärt.

Ulf Larssons arbete på förskolan på Runmarö fortsätter som vanligt under pandemin; lek, vila och allt annat som hör förskollärarjobbet till.

Genom att visa sitt Ö-kort får fastboende i Skärgården förtur på Vaxholmsbåtarna under pandemin, så att de inte ska bli strandsatta.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

Pandemin har inte alls påverkat mitt yrkesliv, vi kör vidare som vanligt på både skolan och förskolan, men med betydligt bättre handhygien. Snoriga barn skickas hem och vi följer rekommendationerna. Barnen pratar om corona och frågar varför vi inte ska kramas så mycket och varför vi inte ska stoppa fingrarna i munnen och sånt, men de är inte oroliga. Idag när jag åkte till Djurö i med barnen då kom det på folk med munskydd på bussen, men barnen tittade lite bara, de är väl också vana vid det här laget.

På det personliga planet är det ett avbräck att jag inte får träffa mina barnbarn, ett av dem, en pojke som är fyra månader, har jag bara har träffat en gång. Det blir väldigt mycket facetime med barn och barnbarn nu. I vanliga fall kommer de till Sandhamn varannan helg men nu vill de inte komma ut, så vi träffas inte. Det är det jag märker mest av pandemin. Istället för att träffa dem åker jag till fastlandet och spelar golf. Det är svårt att få tag i golftider nu, folk är ute och spelar hela tiden.

Nu låter det som att barnen kommer till oss i Sandhamn till sommaren, att de kommer och stannar länge – äntligen! Jag har sett fram emot att de ska komma, det är härligt med lite liv och rörelse i huset.

Sedan det blev restriktioner har jag inte heller kunnat åka hem till Gävle för att träffa mina släktingar. Det känns inte bra, jag har inte varit där på hela våren och jag vill hemskt gärna åka dit.

Jag är inte orolig för att bli sjuk själv, jag tror att jag har haft corona. Jag låg hemma i tolv dagar med feber, ont i kroppen hela tiden och ont i huvudet, men nu är jag frisk sedan två veckor.

På värdshuset i Sandhamn har de jättemycket kunder nu, är det soligt så kommer kunderna. Många flyttade också ut till Sandhamn i början av pandemin, och satte sig själva i karantän där, så affären fick till och med nyanställa.

Det är bra att Vaxholmsbolaget har tagit tag i det här och håller koll på att folk håller avstånd på båtarna. För två veckor sedan började de kolla om vi som pendlar ska åka med hem så att det kan hålla platser till oss. I vanliga fall får inte vi med Ö-kort förtur, de har sagt att man inte kan särskilja sommargäster och fastbor. Nu har de ändrat det och vi med Ö-kort går före i kön. Det är bra annars skulle det kunna bli så att vi som bor på öarna inte kan komma hem.

Jag tror att det här kommer att lösa sig, jag är optimist. Så länge folk respekterar rekommendationerna så tror jag att det kommer att gå bra.

Tillbaka till porträttkatalogen