Min bild

Hur förändras livet och vardagen för Värmdöborna av coronakrisen? Fotograf Elisabeth Ubbe dokumenterar under våren ett stort antal Värmdöbor genom projektet Min bild. Syftet är att genom ett personporträtt samt kortintervjuer dokumentera och bevara människors bild av hur vårt lokalsamhälle svarade på krisen. Projektet kommer att bli en fotoutställning som kommer att sammanställas av initiativtagen Elisabeth Ubbe i samarbete med fotografen Niclas Hammarström.

För Coop i Hemmesta har pandemin inneburit ökad försäljning berättar butikschef Tobias Elgström.

Tobias Elgström fyller på varor i grönsaksavdelningen.

Under pandemin har man på Coop i Hemmesta ökat på sina städrutiner och innan för entrén finns handskar, handsprit och en uppmaning om att hålla avstånd.

Hur har coronapandemin påverkat dig?

För vår del har försäljningen ökat, vi har många kollegor inne i stan där det har stendött, men här blev det full rulle veckan efter sportlovet. I ett par veckor var det jättemycket, nu är det mindre, men vi ser fortfarande en ökning jämfört med tidigare år.

Det gick väldigt fort, jag kan inte säga att jag var förberedd, informationen i början av pandemin var väldigt diffus. Som egen företagare med personalansvar tänkte jag ”hur ska det här gå, vad gör jag om personalen blir sjuk, vad gör jag om jag blir sjuk”? Jag behövde ha en plan.

Vår butik är väldigt säsongsberoende, vi har mycket mer försäljning när sommargästerna är här och normalt ökar vi ju bemanningen inför sommaren. Det var inte så lätt att hitta folk i början av mars, så det blev några svettiga veckor i början. Vi fick kämpa på.

Efter de första veckorna kände jag att vi fick kontroll på det, vi hade gjort en plan för hur vi skulle göra vid sjukdomar, det har fungerat bra. Det har varit mer VAB än vanligt, men vi har inte haft mycket sjukfrånvaro, det har rullat på trots att man träffar väldigt mycket folk när man jobbar i butik. Nu har vi fått igång våra sommarjobbare, det är precis som vanligt.

Vi har utökade städrutiner, handskar och handsprit till personal och kunder och skyltar om att hålla avstånd. Det är inte alltid så lätt att få folk att hålla avstånd, fast vi försöker, vissa är jätteduktiga, andra är precis som vanligt.

Jag är inte själv rädd för viruset, jag tycker fortfarande att jag är relativt ung, men jag har respekt för det, absolut.

Som det är nu har folk ätit mycket mindre på restaurang, man är hemma och lagar mat mer, vilket vi tycker är bra. Jag tror att det kommer bli så att man kommer gå ut och äta mer på restaurang när coronapandemin väl är över och det kommer ett vaccin. Då kan det bli ett tapp för oss, men jag tror att det är tillfälligt och att man nu har börjat upptäcka att det är trevligt att laga mat hemma.

 

Tillbaka till porträttkatalogen