Till kommunens startsida
Gustavsbergs gymnasium
Talande webbLyssna

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 3 2019

Körledaren sitter vid pianot och klappar händerna tillsammans med en grupp äldre och anhöriga.

Anhörigstöd - Familjestöd för äldre

Torsdagsträffarna på servicecentret Diamanten i Hemmesta har blivit
ett andningshål för många som vårdar en äldre anhörig i hemmet.
– Torsdagarna är heliga, säger Monica Weimers som tillsammans
med sin man Janne är trogna besökare sen han fick diagnosen blanddemens
för fem år sen.

Torsdagsträffarna är till för att anhöriga ska få möta andra anhöriga men också få tillfälle att umgås som par med andra under trevliga former.

Det sociala livet krymper ofta när den ene demenssjuk, men här gör det inget om man spiller, snubblar eller säger fel, förklarar Therese Östermann, arbetsterapeut, som tillsammans med
undersköterskan Maria Österman och demenssjuksköterskan Elin Stamnell leder träffarna.

Den här soliga septembermorgonen har tolv anhöriga kommit, de flesta är stammisar liksom Monica och hennes man Janne. Efter gemensam morgonfika är det gruppsamtal för de anhöriga medan personal sysselsätter deras närstående, spelar biljard eller andra spel. Gruppsamtalen är kärnan i verksamheten. Där kan de anhöriga få utlopp för motsägelsefulla känslor och förbjudna tankar.

Skratta, gråt, svär – alla känslor är tillåtna, brukar Elin Stamnell, som leder samtalen, uppmana
de anhöriga.

Här vet alla hur det är att leva och ta hand om en sjuk partner: Tålamodet som krävs, ensamheten och sorgen över att den man lever med inte längre är densamma, frustrationen över att det egna livet sätts på sparlåga när allt kretsar kring den sjuke.

Bara att få berätta och få ur sig allt, är så befriande. Jag mår mycket bättre efteråt, säger Monica. Andra förstår inte alltid problemen. ”Han verkar ju så pigg och glad och hänger med i allt”, tycker våra vänner. De förstår inte hur mycket Janne anstränger sig när han träffar dem.

Tystnadsplikten ger en trygg ram. Pratar man med andra kan det kännas som om man lämnar ut sin anhörige – men inte här, menar Ami Wahlberg Andersson, som har varit med sen 2014 då hennes
man Roland fick en stroke med afasi och minnesproblem som följd.

Vi engagerar oss i varandra, skrattar och gråter tillsammans. Även om situationen kan se olika ut, har alla i gruppen mycket gemensamt. När någon har ordet, kan andra falla in och ge råd och komma med synpunkter.

Givande att lyssna

Att lyssna till andra kan också ge perspektiv på de egna problemen.

Vissa kan bli väldigt aggressiva av sin sjukdom, så har ändå inte vi det. Våra män är snälla och gladlynta, det gör det lättare att orka när livet kretsar så mycket runt den sjuke, säger Ami och Monica håller med.

Efter gruppsamtalet följer alltid ett tema, det kan vara yoga, sittgympa, linedance, eller information av inbjudna föreläsare i frågor som rör äldre, som hjärt- och lungräddning, stress, hjälpmedel, demens.

Klockan ett susar körledaren Kerstin Alling in i matsalen och slår sig ner vid pianot. Dags för sångstund för alla med kognitiv svikt och deras anhöriga. Kerstin är kantor och dirigent i Värmdö församling och utstrålar så mycket energi och glädje att hon lyfter hela rummet. Alla sjunger med – mer eller mindre – i vackra, kända visor om kärlek och att leva sitt liv, som i det här sammanhanget får en djupare, mer gripande innebörd. Janne har spelat både piano och gitarr, det går inte längre, men sjunga kan han och humorn är intakt.

Janne tycker att det är väldigt roligt. Och då tycker jag också det, jag blir glad för hans skull,
säger Monica.

Personalen följer ofta upp träffarna med telefonsamtal. Om någon uteblivit flera gånger i rad ringer de upp, likaså om någon varit extra ledsen. De kan också föreslå lösningar och förmedla kontakt med biståndshandläggare eller ansvariga för dagverksamheter.

Fler är välkomna

De är övertygade om att fler anhöriga skulle ha glädje av torsdagsträffarna.

Stress gör ofta att man inte tycker sig ha tid. En del vågar kanske inte heller, det kan kännas skrämmande att prata inför en grupp, säger Maria.

Men man får sitta tyst och bara lyssna, eller kanske börja med enskilda samtal med någon ur personalen, om det känns lättare.

Både Monica och Ami berömmer personalens sätt att leda gruppsamtalen men också deras engagemang.

Om man är extra ledsen en dag, kommer någon genast och sätter sig intill och frågar hur det är. Det känns i hjärtat att de bryr sig, säger Ami.

Känner du till den där övningen i tillit där man ska våga falla bakåt? Så känns det att komma hit. Här kan man lita på att personalen tar emot en.

 

Fakta

  • Varje helgfri torsdag är anhöriga som ger stöd till en äldre närstående välkomna till Seniorcentret Diamanten i Hemmesta. Gäller även den som har sin närstående på ett boende. Andra vardagar är Seniorcentret en öppen träffpunkt för alla seniorer.
  • Program kl 10–12: Fikastund, samtalsgrupp, följt av tema – aktivitet eller föreläsning.
    En torsdag i månaden kl 13–14.30 – ”Kom och sjung” för alla med kognitiv svikt och deras anhöriga. Ett samarbete med Kerstin Alling, kyrkomusiker i Värmdö församling.
  • Som anhörig räknas partner men också vuxna barn, andra nära släktingar, vän eller granne. Den sjuke ska vara över 65 år och skriven i Värmdö kommun. Diagnos och hjälpbehov har ingen betydelse.
  • Övrigt: Kommunens anhörigstöd: varmdo.se/anhorigstod 08 – 570 470 00
0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar