Till kommunens startsida
Gustavsbergs gymnasium
Talande webbLyssna

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2020

Vatten och texten Ditt, mitt och allas vatten, så hjälps vi åt! Om vi alla gör en liten insats så gör det en stor skillnad i slutändan!

Ditt, mitt och allas vatten! Så hjälps vi åt!

Vatten är en av våra viktigaste naturtillgångar och vårt viktigaste livsmedel. Under värmebölja och torra perioder behöver vi hjälpas åt att spara på vattnet. Då kan Värmdös kommunala vattenförbrukning mer än fördubblas under vissa dygn, vilket kan påverka vår möjlighet till leverans. De som har enskilda brunnar kan få problem med vattenbrist och saltvatten i brunnen.

Det är ditt, mitt och allas vatten – vi behöver alla vara rädda om det.

Låga grundvattennivåer

Grundvatten är sötvatten som finns i hålrum i berg och i jordlager. Det fylls på under hösten, vintern och våren när det regnar eller snöar mycket. Men under perioder med låg nederbörd fylls inte depåerna på och grundvattennivån blir låg. Låga grundvattennivåer kan även förekomma vid en regnig sommar eftersom mycket av regnvattnet förångas i luften samt att en stor del sugs upp av växter. I maj månad 2020 låg grundvattennivåerna under de normala, vilket kan innebära en stor risk för fortsatt låga nivåer under sommaren. På SGU:s hemsida kan man se de aktuella nivåerna

sgu.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

De som har enskild brunn behöver vara extra uppmärksamma på låga grundvattennivåer då sänkningen kan gå snabbt i mindre grundvattenmagasin. När grundvattennivån blir för låg kan det finnas risk för att saltvatten tränger in i enskilda brunnar och gör vattnet odrickbart. Skulle du ha problem med ditt dricksvatten, finns tappställen där du kan fylla dunkar eller flaskor med dricksvatten.

En person använder cirka 140 liter vatten varje dag, och under sommar- halvåret använder vi mer vatten än vanligt.

Bli vattensmart

En person använder cirka 140 liter vatten varje dag, och under sommarhalvåret använder vi mer vatten än vanligt. Det finns många knep som var och en av oss kan göra i vår vardag för att spara på vattnet. Om vi alla gör en liten insats så gör det en stor skillnad i slutänden. Bli vattensmart!

Sandhamn

Grundvattnet på Sandhamn är känsligt. Det ligger ömtåligt inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, kan saltvatten tränga in och kan förstöra grundvattnet för en lång tid framöver.

Det finns också restriktioner som reglerar hur vattnet får användas. De ska bidra till att få en långsiktigt hållbar grundvattenbalans på ön. Restriktionerna innebär att det är förbjudet att bevattna med slang, fylla pooler och badtunnor, spola av båtar och fylla båtvattentankar med det kommunala dricksvattnet. Restriktionerna gäller från den 15 maj till den 15 september.

Nödvattenplan

Värmdö kommun har en nödvattenplan som visar hur dricksvatten kan distribueras och vilka grupper som behöver få hjälp tidigt. Detta gäller vid en krissituation där Värmdö är utan vatten eller har vatten som inte går att dricka oavsett kokning.

Vid avbrott upp till tre dygn prioriteras främst verksamheter som har betydelse för liv och hälsa, till exempel äldreboenden. Så snart vi kan kör vi även ut vatten till våra medborgare. Vattentankar placeras ut på några ställen i kommunen där dricksvatten kan hämtas i dunkar eller flaskor.

För att vattnet ska räcka så är volymen till invånare beräknad till tre liter vatten per person och dygn. Tre liter per person är en liten mängd, som beräknas gå åt till det viktigaste, ex. dryck och tandborstning. Därför är det bra om du själv är förberedd för en eventuell kris.

Se gärna till att du har flaskor eller dunkar att hämta vatten i. Ett annat smart sätt att förbereda sig för ett dricksvattenavbrott är att frysa vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då som reservdricksvatten, men kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Undersök om du känner någon med enskild brunn som du kan hämta vatten hos, vid en kris.

Håll dig uppdaterad!

Mycket kan hända i Värmdö kommun. På vår hemsida varmdo.se/driftinformation, finner du alltid den senaste driftinformationen. Vid akuta situationer finns informationen på hemsidan, sociala medier och i vissa fall skickas sms ut till alla påverkade invånare på Värmdö. Får du inte sms? Försäkra dig om att få viktig information genom att ansluta ditt nummer på varmdo.se/sms

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på Facebook: @varmdokommun

Det du kan göra är:

  • Spara regnvatten som du kan vattna med. Vattna gärna på kvällen då vattnet förångas snabbare på dagen.
  • Inte diska eller borsta tänderna under rinnande vatten.
  • Ställ en kanna med vatten i kylen istället för att spola vattnet länge i kranen.
  • Diska och tvätta fulla maskiner.
  • Laga läckande kranar och toaletter.
  • Duscha istället för att bada.
  • Om du har pool eller badtunna tänk på att fylla den innan värmebölja, helst på en vardag då förbrukningen normalt är högre på helger.

Vill du veta mer om vårt vatten gå in på varmdo.se/kommunaltvatten

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar