Det månghövdade jaget, en DIT – Do-It-Together-utställning

Mall för nyhetsbild

I ett individualistiskt kulturklimat skapar vi Det månghövdade jaget som är en DIT, Do-It-Together-utställning med över femtio konstnärer

Vi ser det som en manifestation för konsten och en kollektiv insats. Kärntruppen av konstnärer har bjudit in kollegor och nu är vi en stor skara av unga, gamla, levande och döda bildskapare. Alla medverkar med egna originalverk i en mängd tekniker såsom måleri, teckning, installation, skulptur, performance, foto, video och textverk. Vi vill visa på konstens nödvändighet, dess bredd och eviga karaktär av att vara ett livsviktigt uttryck. Vi gör utställningen Det månghövdade jaget tillsammans, ideellt och i ett samarbete med varandra. Vi vill skapa ett forum där alla kan mötas, inspireras, bygga gemenskaper och få tillfälle att reflektera. Vår utställning är större än summan av alla namn och verk. Vi vill betona att konsten är ett levande, ständigt föränderligt väsen som finns kvar även när enskilda konstnärer går ur tiden.
Till utställningen hör också en kollektiv text, det är en dikt i jag-form som blir vårt invigningstal. Alla medverkande konstnärer har bidragit med en mening var där jaget står i centrum. Begreppet själsdualism gör sig påmint, föreställningen om en person med flera själar, som därför kan ses som ett månghövdat jag. ”Jag har många ansikten, jag är en skara och kan se åt flera håll samtidigt.” Så börjar texten, för att sedan fortsätta: ” Jag har tusen röster men bara en mun, tusen tankar men bara en stund.” Men vilka är vi egentligen, alla som talar till er nu? Det kan kanske besvaras av en gammal dikt som lyder: ”Och om någon frågar vem jag är, ska jag svara helt sanningsenligt, jag är inte jag, jag är inte jag, jag är inte jag.”
Panncentralen är en unik plats i Gustavsbergs gamla centrum. Det är en Q-märkt
industribyggnad i rött tegel med ett stort och stramt innanmäte som lånar sig till
konstutställningar. Panncentralen drivs av den åttioåttaårige Göran Olsén, före detta chefselektriker som verkat i den gamla porslinsfabriken i sjuttiotre år.

Medverkande konstnärer:
Hans Arnold, John Bauer, Silja Beck, Senay Berhe, Elina Birkehag, Maria Boij, Mattias Bäcklin, Linnea Carlsson-Bay, Christer Chytraéus, Eleonora Holmström Cohen, Hanna Zelleke Collin, Erland Cullberg, Leila El Harfaoui, Henrik Ekesiöö, Leif Elggren, Joakim Forsgren, Mark Frygell, Mikael Goralski, Ingrid Benke Gustafsson, Thomas Hansson, Sonia Hedstrand, Hållams Linnea Henriksson, Karin Häll, Maria Maria Johansson, Luusi Katame, Rami Khoury, Frida Krohn, Beth Laurin, Magdalena Ljung, Joanna Lombard, Ari Luostarinen, Maria Luostarinen, Eva Marklund, Helena Mutanen, Jennifer Myerscough, Katarina Norling, Stina Persson, Christian Rieloff, Marja-Leena Sillanpää, Simon Sjöström, Pär-Arne Sträng, Peter Svedberg, Emilia Sundqvist, Astrid Sylwan, Tilpo, Hanna Tingsgård, Maria Toll, Hans Viksten, Lisa Vipola, Anders Widoff, Aldo Zetterman och Zimhall.

Vernissage fre 6 sep kl 16.00-21.00.
Öppettider:
Lör 7 sep kl 12.00-17.00
Sön 8 sep kl 12.00-18.00, varav finissage 16.00-18.00


-
Galleri Panncentralen, Chamottevägen 5, Gustavsberg