I Follow the Sun - Solrosor i konsten 1889-2024

Mall för nyhetsbild

Den 29 juni öppnar Artipelag utställningen I Follow the Sun – Solrosor i konsten 1889–2024, som gör ett hundratal nedslag i solrosens rika konsthistoria.

I konsthistoriens flora är det få växter som kan mäta sig med solrosen, som är ett av de främsta blomstermotiven. Men över tid har dess mångbottnade symbolik också gett den en stark närvaro utanför blomstermåleriets domäner. Solrosen har sedan 1600-talet tagit en mängd olika skepnader och betydelser.

För många är solrosen främst förknippad med Vincent van Goghs ikoniska stilleben från 1888–1889. Van Gogh är dock bara en av många som har arbetat med motivet sedan växten anlände till Europa år 1569. Utställningen I Follow the Sun är ett försök att utreda solrosens olika skepnader i konsten genom måleri, skulptur och fotografi, från 1889 till idag. Välkända nordiska konstnärer som Carl Larsson, Lena Cronqvist och Michael Ancher visas vid sidan av internationellt erkända namn som Emil Nolde, Elina Brotherus, Ai Weiwei och Anselm Kiefer, som alla närmar sig solrosen från vitt skilda konstnärliga och konceptuella vinklar.

I Follow the Sun visas på Artipelag från den 29 juni 2024 till den 5 januari 2025. Läs mer och boka biljetter på artipelag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

-
-
Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg