Lisa Larsson Gustavsbergs porslinsmuseum

Mall för nyhetsbild

En utställning om en av Sveriges mest kända keramiker och om hennes tid på Gustavsberg.

Lisa Larson är kanske Sveriges mest kända keramiker och hennes figuriner är säkert de mest folkkära. Hennes adventsbarn och katter pryder många hem. Utställningen Lisa Larson, den första tillfälliga utställningen efter återöppningen av det nyrenoverade museet, omfattar cirka 200 föremål varav merparten är från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980.

När Lisa Larson började på Gustavsberg 1954 var tanken att hon skulle stanna i ett år. Uppdraget var att skapa ”bästsäljare”. Det blev 26 år med stora försäljningsframgångar. Hon lämnar fabriken 1980 och grundar Keramikstudion 1992 tillsammans med sina medarbetare Franco Nicolosi och Siv Solin. Här, i Gustavsbergs hamn, produceras de älskade figurerna än idag, på platsen där allt började för nära 70 år sedan.

Utställningens fokus ligger på tiden vid Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980 och omfattar omkring 200 föremål. Det är nära till omöjligt att redovisa hela Lisas karriär i föremål. Inte ens Lisa Larson själv vet nog hur många hon gjort. Istället ger utställningen genom nedslag i kända och kanske mindre kända verk inblick i arbetet bakom figurinerna – från unikat till serier, från inspiration till produktion, hantverk och industri. Förhoppningsvis kan utställningen därigenom bidra till att belysa mindre kända sidor av Lisa Larsons omfattande konstnärskap.

Utställningen pågår till den 12 september 2021.

Mer info och öppettider här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

-
-
Gustavsbergs porslinsmuseum

Är det här evenemanget något som passar dig? Vad roligt! Vi vill bara kort påminna om att det är viktigt att du följer samtliga Covid-relaterade restriktioner och rekommendationer som är aktuella. Är du osäker på hur just detta evenemang jobbar med att minska risken för smittspridning? Hör av dig till arrangören så berättar de mer. Låt oss hjälpas åt - sprid kärlek, inte virus!