Sommarvandring -Kulturhistorisk vandring till berget Blåsut

Mall för nyhetsbild

En kulturvandring utmed Farstavikens norra strand till berget Blåsut som i äldre tider var en välkänd utsiktspunkt över Farstaviken och inloppet till Gustavsberg.

På berget finns intressanta, men inte så kända, kulturlämningar från 1800-talet med koppling till ortens brukshistoria. På återvägen besöks betydligt äldre fornlämningar i skogen intill gården Östra Ekedal och vi passerar även Höjdhagens funkisbebyggelse. Vandringen inleds på den nya strandpromenaden nedanför Strandvik varifrån man kan se och uppleva Gustavsbergs äldre brukshistoria. Turen är ca 6 km lång och tåliga skor rekommenderas. Medtag fika för pausen på bergets topp.

Guide: Johan Aspfors
Samlingsplats:
Runda husets entré
Tillgänglighet: Bitvis svår terräng. Promenaden kan stundtals vara fysiskt krävande. Ej rullstol.
Kommunikationer. Buss till Gustavsbergs Centrum. Parkeringsplatser finns vid Runda huset och i Gustavsbergs Centrum.
Gratis men boka plats på: bokagrupp.se/varmdo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I många år har Värmdö kommuns kultur- och fritidskontor arrangerat de populära sommarvandringarna, där sakkunniga ciceroner berättar om olika kulturhistoriska platser och företeelser runt om i kommunen.

Vi har rätt att neka ej bokade att delta. Se till att infinna dig i tid på angiven
samlingsplats och ta på dig promenad skorna. Vandringarna brukar vara i 1 – 1,5 timme. Våra ciceroner svarar gärna på frågor, så passa på att få ut så mycket som möjligt av vandringen. Varmt välkommen!


-
Runda huset entré

Är det här evenemanget något som passar dig? Vad roligt! Vi vill bara kort påminna om att det är viktigt att du följer samtliga Covid-relaterade restriktioner och rekommendationer som är aktuella. Är du osäker på hur just detta evenemang jobbar med att minska risken för smittspridning? Hör av dig till arrangören så berättar de mer. Låt oss hjälpas åt - sprid kärlek, inte virus!