Talande webbLyssna

Fiske

Två män i liten båt

Värmdö kommuns fiskevatten sträcker sig från havet i Stockholms skärgård till vattnet i Mälaren. Här kan vem som helst fiska med handredskap.

Läs mer om fisket i kommunen nedan. Vad gäller jakt finns restriktiva regler, som du kan ta del av i ett särskilt avsnitt.

Jakt i Värmdö kommun

Fiske i Värmdö kommun

I Stockholms skärgård och i Mälaren är handredskapsfisket fritt. Till handredskapsfiske räknas mete, spinn, fluga och pimpel med högst tio krokar. För trollingfiske, dragrodd och angelfiske/ismete krävs däremot ett TDA-kort.

Sportfiskekort (dagkort) för Put-and-Take-fiske i Mellansjön och Kvarnsjön på Malmahalvön (Fågelbrolandet) kan köpas hos OKQ8 i Gustavsbergs centrum. Här finns också båtuthyrning i dessa sjöar.

På länsstyrelsens sida om fiske finns information om fiskeregler och fritidsfiske i Stockholms län. Frågor om fiske i Stockholms län kan också besvaras av länsstyrelsens fiskekonsulenter.

Länsstyrelsen Stockholmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om Put-and-Take-fiske och Sportfiskekortet hittar du hos Sportfiskarna, se högerspalten. Och kan köpas på www.fiskekort.se/sportfiskekortetlänk till annan webbplats

TDA-kort

TDA står för trolling, dragrodd och angel. Dessa fiskemetoder är inte fria på enskilda vatten utan kräver tillstånd från fiskerättsägaren. För vissa vatten kan ett TDA-kort köpas. Det säljs i Stockholms fiskeredskapsbutiker. Läs mer i högerspalten.

Fisketips Värmdö

Havsöring

Havsöringen är en stridbar fisk i sin silverblanka skrud och hittas längs med värmdökusten på många platser. Öringen luras med hjälp utav mindre skeddrag eller med hjälp utav flugspö med fiskimitationer så kallade streamers. Även mete med död strömming eller räka kan ge goda resultat.

Period: Höst, vinter och vår framförallt

Platstips: Björkviks brygga. Grunda områden med närhet till djupare vatten, strömsatta uddar och sund. Fiskas med fördel från land.

Minimått: Öringar under 45 cm skall släppas tillbaka

Abborre

Abborren är en utav våra mest populära fiskar för sportfiske. De går utmärkt att fånga på alla metoder men de vanligaste är mete med mask och spinnfiske med spinnare eller jigg (gummifisk). Jigg är att föredra vid kallt vatten och spinnare vid varmare temperaturer. Pimpelfiske från isen är väldigt populärt.

Ett tips: Fiske med jigg på hösten (Jiggfiske efter abborre)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Period: Året runt

Platstips: Båthamnar, innerfjärdar 2-6 m djupt

Minimått: Finns inget minimått för abborre men storlekar mellan 2-5 hekto är bra matfiskar, ta inte fler än du äter upp.

Gädda

Liksom abborren delar gäddan plats nr 1 som populär sportfisk, gäddan blir betydligt större och det svenska rekordet ligger på 21.07kg. Trots det kan de stora exemplaren vara svåra att överlista. Alla fiskemetoder går utmärkt att utöva efter jakten på gäddan.

Period: Året runt

Platstips: Grunda vikar nära vassen står ofta gäddorna och lurar.

Minimått: 40-75 cm är uttagsfönstret för gädda, det betyder att du endast får ta upp gäddor mellan 40-75 cm och max tre gäddor per dygn.

Senast publicerad: 2019-05-23