Nationaldagen 2021

Flaggor på en line

I år uppmärksammar vi nationaldagen digitalt här på varmdo.se. Genom flagghissning, musik av Värmdö kulturskola och sommarhälsning från Lars-Erik Alversjö, kommunfullmäktiges ordförande. Glad nationaldag från Värmdö kommun!

Talare: Lars-Erik Alversjö, kommunfullmäktiges ordförande.
Musik: Kulturskolan Värmdö. Barnkör och blåsinstrument.

Vad är väl en picknik på nationaldagen?

Här hittar du fantastiska ställen i vår kommun att hålla en picknick på. En bra utomhus aktivitet där du kan hålla avstånd till nära och kära.

Spontanidrott och lekparker

Vi uppmärksammar nya svenska medbogare!

 

På nationaldagen den 6 juni brukar vi uppmärksamma Värmdös nya svenska medborgare. Tidigare år har vi gjort det genom en cermoni på Vi på Värmdö-festivalen med välkomsttal av kommunfullmäktiges ordförande och en gåva som delas ut på scen.

I år har vi istället valt att skicka ut ett välkomstbrev med en inbjudan till kommunhuset där en gåva väntar, boken Värmdö: Kulturhistoria i skärgårdsbygd.

Breven skickats ut den 4 juni och kommer delas ut under juni månad 2021.


Två personer står i receptionen i kommunhuset. De har en bok mellan sig som de håller i.

Inget att göra på nationaldagen?

Då kommer här några tips till dig. Du kan ta en fin promenad i Värmdös fina natur. Samtliga leder och stigar hittar du nedan.

Leder och spår

Jordgubbar med små Sverigeflaggor i

Nationaldräkten

Visste du att Sveriges nationaldräkt, även kallad Sverigedräkten heter egentligen ”Svenska kvinnliga nationaldräktsföreningens festdräkt”?

Denna dräkt, eller mera klänning, skapades 1903 i Falun av Märta Jörgensen. Den har länge används som nationaldräkt men blev först 1983 offciellt Sveriges nationaldräkt.

Sverigedräkten bärs ofta av kvinnorna i kungahuset, till exempel på just på Nationaldagen.