Om Värmdöfestivalen


Värmdöfestivalen - en folkfest för alla i Värmdö

 

Årets Värmdöfestival kommer att genomföras av Waldenstedt & Dittlau AB i samarbete med Föreningen Fyrhuset och på uppdrag av Värmdö Kommun. Arrangörerna planerar att samla många olika slags föreningar och verksamheter för att tilltala så stor del av Värmdös invånare som möjligt. Tanken är att blanda nya aktörer med tidigare samarbeten. Förhoppningen är en festival med fokus på ungt lokalt entreprenörskap.

Tidigare festivaler

2023 Festivalen hölls i Gustavsbergs hamnområde, som under två dagar fylldes med underhållning, aktiviteter och kultur för alla åldrar. Här kunde besökaren avnjuta scenframträdanden, vattenaktiviteter och marknadsplatser. Det fanns omkring 100 platser för medverkande företag och föreningar. Värmdöfestivalen anordnades av Nautilus Boat Club och Kattholmen på uppdrag av Värmdö kommun.

2022 Värmdöfestivalen anordnades av Kulturföreningen i Gustavsberg med vision skapa en festival i ett gränsland mellan gammalt och nytt, mellan olika kulturella och konstnärliga uttryck och mellan det som är traditionellt och det som är innovativt. Helt enkelt en folklig fest, men med konstnärlig spets.

2020-2021 Festivalen ställdes in på grund av coronapandemin.

2019 festivalen utökades till 3 dagar och det tillkom ett lekområde för mindre barn. Innehållet på scenen varierade något varje dag för att kunna erbjuda någonting för alla.
5 juni: vuxna, 6 Juni: familjer, 7 Juni: ungdomar. Resultatet blev 7000 besökare, ca 50 lokala utställare, 10 foodtrucks, 40-tal uppträdande och sol.

2018 stod Värmdö som värd för den turnerande ungdomsfestivalen.

Livet är en fest, som initieras av Fritidsforum. Därför arrangerades en festival specifikt till målgruppen unga 13-17 år den 1-2 juni på Grisslinge Havsbad. Vi på Värmdö-festival blev då en familjefestival i två dagar, där första kvällen vigdes helt åt musik och andra dagen med utställare och uppträdanden firades i svenska nationaldagens tecken.

2017 slogs festivalen ihop med kommunens nationaldagsfirande och blev en tvådagarsfestival den 5 och 6 juni. Kvällen den 5 juni för de unga, och den 6 juni en familjefest i Gustavsbergs hamn.

2016 startade arbetet med en ungdomsfestival som fick namnet Vi på Värmdö. Festivalen producerades tillsammans med en grupp ungdomar från Värmdö och hölls i Ekvallens uterink i Maj 2016.