Kulturmiljö och byggnadsvård
En kulturmiljö bär sammanhängande spår av människors liv och arbete. Det handlar inte bara om enstaka hus eller objekt, utan om hela miljöer med landskap, vägar, fornlämningar och byggnader.
Kulturmiljövård inbegriper flera ämnesområden, till exempel bebyggelsehistoria och arkeologi. Att värna om kulturmiljöer är precis som naturvård, det vill säga ett samhälleligt intresse som ska vägas in i framtida beslut om mark- och vattenanvändning.
Vad menas med K-märkt?
K-märkt är ett allmänt använt samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd avsedda att skydda bebyggelse och miljöer med kulturhistoriskt värde. Begreppet K-märkt har dock ingen juridisk innebörd i sig självt.
En byggnad kan skyddas genom att området är ett lokalt utpekat kulturmiljöområde, byggnadsminnesmärkning, skydd i detaljplan, riksintresse för kulturmiljövården, objekt som enligt antikvarie pekats ut som kulturhistoriskt värdefull.
Värmdö kommun har en kommunantikvarie som jobbar med dessa frågor.
Fornlämningar
Inom Värmdö kommun finns mängder av intressanta fornlämningar. Kommunen upprättar skötselplaner för ett urval av fornlämningarna, i samarbete med länsstyrelsen och länsmuseet. Ett exempel på skötsel av fornlämning är den kontinuerliga slyröjningen på gravfältet vid Farsta i Gustavsberg. Samma sak görs på södra sidan av Ösbyträsk, på Ösby gårds forna marker.
För den fornlämningsintresserade är gravfältet vid Säby på Ingarö sevärt. Med sina 150 gravar, flera med bautastenar, räknas det till skärgårdens största gravfält.