Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2021

Porträtt på Deshira Flankör, kommunstyrelsensordförande och Cecilia Lejon, kommundirektör

2021; Allt annat än ett vanligt år.

Tiden går fort när man har roligt, lyder klyschan. Och visst är det
väl också så att år 2021 verkligen har sprungit förbi? När höstmånaderna rinner iväg och december sakta gör sitt intåg är det också dags att summera Värmdö kommuns 2021, en uppgift som känns lika lätt som svår.

För det gånga året har varit något utöver det vanliga för kommunen och alla oss som arbetar för värmdöbornas bästa varje dag. Vi har påbörjat en resa mot Ett smartare Värmdö, en resa som helt ärligt bjudit på det mesta i känsloregistret; nyfikenhet, rädsla, förtjusning, beslutsamhet, fundersamhet, glädje, frustration och mycket mer. Men framför allt har den väckt en stark stolthet kring alla de positiva förflyttningar vi mäktat med att göra det här året, i vår iver att underlätta vardagen för alla er som vi i grunden finns till för.

Några av alla de fina och smarta initiativ som våra medarbetare lett och drivit igenom kan ni läsa om i detta nummer av tidningen. Vår Kart- och GIS chef Malin Sträng, som vunnit pris som årets förnyare för sitt arbete med drönarprojektet vi skrivit om tidigare, berättar om hur hennes team ser på innovation, utveckling och ett uppmuntrande arbetsklimat som hjälper medarbetare att växa (s. 6).

Dennis Forsgren, Samordnare och systemförvaltare på kommunens servicecenter fastslår att automatisering inte är något självändamål i sig, men att roboten Alex Alexandra, som han själv varit med och utvecklat, möjliggör för honom och hans kollegor att frigöra tid till det som är deras kärnuppgift; att ge service.

På sidan 5 kan vi läsa om hur samarbete mellan Värmdö kommun och KTH för en hållbar skärgårdsmiljö har möjliggjort testandet av några av de mer spektakulära och tekniskt mest avancerade vattenfarkosterna i världen vid Djurö marina fältstation.

Det finns också många fina insatser där du som enskild Värmdöbo kan märka av det
positiva förflyttningar som gjorts mer direkt och konkret; du kan numera får arbetsmarknadsstöd direkt när du söker ekonomiskt bistånd. För dig som är näringsidkare finns ett mer utvecklat samverkansforum tänkt att bidra till lösning av kompetensbristen. För dig som har förmånen att köra elbil finns över 40 nya elstolpar för laddning runt omkring i kommunen. Flera av våra fysiska pappersutskick till dig har blivit digitala och kan samlas i digitala brevlådor. På Djuröhemmet ökar nya fallsensorer möjligheten att arbeta fallpreventivt, vilket leder till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och en högre upplevd trygghet hos våra brukare. Vi skulle kunna fortsätta i en evighet.

Ett smartare värmdö har börjat hitta sin form. Det gemensamma språket växer fram och tillsammans lär vi oss hur vi gemensamt hanterar den transformation vi är mitt i, så vi kan frigöra mer av den fantastiska potential som finns i våra verksamheter. Det är en spännande, nödvändig och viktig resa, som framöver kommer ge fantastiska resultat för Värmdö, värmdöborna och Värmdös näringsliv.

Mål och budget är det viktigaste verktyget för planering och styrning av kommunen och
2022s version fastställdes under november.

Förutom en fortsatt satsning på utvecklingsresan Ett smartare Värmdö, ses bland annat även stora satsningar inom miljö och klimat, skola och förskola, ungas trygghet samt jobb och äldreomsorgen. Vi ser fram emot att förvalta och möjliggöra detta, samt att fortsätta utforska vilka extraordinära steg och resultat vi kan och ska uppnå när vi går in i det nya året.

Mot ett ännu smartare 2022.
God jul och gott nytt år!

Deshira Flankör
KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE

Cecilia Lejon
KOMMUNDIREKTÖR