Talande webbLyssna

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 1 2019

Kullvält träd

Alfrida tog Värmdö med storm

Natten till onsdagen den 2 januari dånar stormen Alfrida in över östra Svealand och Värmdö. I skärgården når vindbyarna orkanstyrka – över 30 meter per sekund. Träd faller över vägar och elledningar och gör 10 000 abonnenter i Värmdö strömlösa, 4 000 förblir strömlösa i flera dygn. Hur upplevde Värmdöborna de dramatiska dygnen?

Onsdag 2 januari, Gustavsberg

Erik Mangen, som är säkerhetssamordnare i Värmdö kommun, vaknar 05.30 i ett mörkt hus i Mörtnäs. – Jag ser på hemlarmet att strömmen varit borta i tre timmar, jag kollar Vattenfalls hemsida och förstår av nyhetsflashar att skadorna är omfattande. Det kommer att bli en intensiv dag. Erik lagar frukost på stormköket och tar bilen till kommunhuset i Skogsbo. Längs vägarna ligger nerfallna träd, men inga problem att ta sig fram, kringboende har redan varit ute och röjt med motorsågen. I kommunhuset i Skogsbo är det strömlöst klockan åtta. Elen kommer och går, men från 11-tiden är den fast. I Gustavsberg har vissa delar som Mariaberget och Hästhagen ström hela tiden. Mot kvällen saknar 9 200 hushåll på Värmdö fortfarande el.

I ett stabsrum samlar Erik och olika nyckelpersoner in information från berörda områden och ser till att den läggs ut på sociala medier och hemsidan: Kommunala VA-nätet fungerar felfritt. Driften jobbar hårt med att röja kommunens vägnät. Hemtjänsten undsätter alla äldre.

Fantastisk personal

Gabriella Rodling var tillförordnad socialchef de här dagarna. Hon kontaktas tidigt av hemtjänstpersonal som rapporterar om nerfallna träd över vägarna och om att vissa brukare saknar el. Extrapersonal rings in. Personalen pulsar genom snön i skogen för att ta sig fram till brukarna, skottar snö och tar med kaffe och te i termosar från hemtjänstlokalerna, extra filtar och ficklampor, hämtar vatten på tappställen och samlar in mobiler för laddning. – Vilket engagemang! Tack vare vår fantastiska hemtjänstpersonal klarade vi allt så bra.

Alla med stort behov av omvårdnad erbjuds att bli evakuerade till Djuröhemmet eller Gustavsgården som båda har reservkraft om de blir strömlösa. Av de sju som evakueras dit, kan de flesta åka hem redan efter en natt medan 25 personer bor hos grannar eller närstående. Redan på eftermiddagen den första dagen vet vi att kommunen klarat sitt huvuduppdrag att se till att alla vårdmottagare är i säkerhet, kommenterar Erik Mangen.

Nämndö

På Östanviks gård på Nämdö väcks Stina Molander mitt i natten av att det 100-åriga huset rister i stormen. Men Stina är van. Kvällen innan, när SMHIs prognos visar storm, har Stina Molander och hennes sambo Per Fjärdhäll som arrenderar gården, gjort vad alla bör göra – förberett sig: Tagit fram tändstickor, fyllt på vatten i dunkar, laddat ficklamporna med nya batterier, burit fram ved till huset, eldat i pannan för att ha till ackumulatortanken. – 80- och 90-talets alla elavbrott har lärt oss, säger Stina.

Eftersom de har djur på gården har de skaffat ett 3-fas elverk till vattenpumpen och till frysarna ett portabelt elverk som fylls på med diesel. Även grannarna klarar sig bra, vissa på ön har kvar handpump och utedass, många har vedspis och kaminer. De som saknar kaminer flyttar in hos grannar. Öbor är också uppfinningsrika. Ett par av dem ”turar” – tar Waxholmsbåten fram och tillbaka till grannön Mörtö för att ladda sina mobiler. Problemet är mobiltäckningen. Batteribackupen till GSM-masten klarar bara 4 – 5 timmar och Stina önskar hjälp av kommunen att sätta press på mobilleverantörerna att förbättra systemet. – Kommunen har också en tappkran på ön som skulle kunna användas i nödlägen om vi fick ett litet elverk. Någon av oss öbor skulle då kunna ansvara för att fylla på diesel och sköta den, säger hon.

Stavsnäs

Vid tretiden under stormnatten vaknar Birgitta Eriksson i Stavsnäs By av ett fruktansvärt brak. Hon lyckas inte få upp ytterdörren, så stark är vinden. Lugnad av sin man Göran, ”säkert bara ett träd som dunkade i marken”, lägger hon sig och somnar om. Halv åtta när stormen bedarrat, går Göran ut med hunden Emma och får en chock. Två väldiga träd har fallit rakt över garaget som är sammanbyggt med huset. Han går en sväng i byn och ser spåren av Alfrida. Grenar har fallit över bilar. Hos en granne har en tall gått rakt igenom sovrumstaket. – Vi hade tur som bara behövde byta 18 takpannor och laga en plåtlist, berättar Göran vid vårt besök tre veckor senare. Veden efter de fallna träden ligger redan kapad och travad på vedbacken. De planerar att ta ner ett par träd som lutar oroväckande. Sen en markägare kalhögg granntomten är de utsatta för hårda vindar. På kalhygget ligger en väldig rotvälta efter en asp. – Länsstyrelsen förbjöd markägaren att ta ner det gamla vårdträdet. Nu fälldes den av Alfrida när den inte hade skydd av de andra träden, säger Göran.

Torsdag 4 januari, klockan 10.32

Vattenfall rapporterar att 4 861 hushåll fortfarande saknar ström. Många av Telias abonnenter på Runmarö, Nämdö och delar av fastlandet har ingen telefonkontakt sen onsdag förmiddag.

Erik Mangen tar initiativ till att öppna så kallade trygghetspunkter. Alla som saknar el är välkomna till biblioteket, kommunhuset, räddningstjänsten i Mölnvik och Djurö brandstation för att värma sig, ladda sina mobiler eller ta en dusch.

Fredag 5 januari

Fredag morgon är drygt 1200 hushåll i Värmdö fortsatt strömlösa, främst på Runmarö och Nämdö och öarna omkring. En av brandinspektörerna från Räddningstjänsten ringer runt till alla ansvariga för brandvärnen på öarna och får försäkringar om att öborna klarar sig bra med reservkraft. – Öborna är våra hjältar, de är vana att klara sig själva, säger Erik Mangen. Nu finns också GSM-täckning så att de kan kommunicera. Sjöräddningssällskapet och Försvarsmakten erbjuder hjälp med evakuering från öarna om elavbrottet varar länge.

Lördag 6 januari

Lördag kväll, efter 90 timmars elavbrott, får Runmarö och norra Nämdö tillbaka strömmen medan södra delarna får vänta ytterligare ett par dygn. högt betyg till värmdöborna Erik Mangen tror att Värmdöborna är bättre förberedda på ett elavbrott idag än för några år sen. – Att ingen kom till någon av våra trygghetspunkter tyder på det. Mönstret såg likadant ut i alla skärgårdskommuner. En enda dök upp på en brandstation i Roslagen – för att duscha!

Text: Ussie Hjelm | Bild: Magnus Jonsson Szatek

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar