Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2024

Människor, ballonger och festligheter vid Kulturhuset.

Festlig stämning och Värmdögemenskap i dagarna fyra

I och runt den gamla hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg sprudlade det av liv när både nationaldag och invigning av Värmdö kulturhus firades den 6 juni. Samtidigt pågick Värmdös demokratidagar och till helgen den 8-9 juni gick Värmdöfestivalen 2024 av stapeln i hamnen.

Vilken start på sommaren det blev i Värmdö! Nationaldagens högtidliga ceremonier, tal och prisutdelningar följdes åt av att Värmdö kulturhus äntligen öppnade dörrarna för allmänheten. Värmen som en gång spreds från ugnarna i hushållsporslinsfabriken ersattes av en ny värme från människorna, som nyfiket utforskade kulturhusets och bibliotekets nya lokaler.

Besökarna kunde exempelvis se dansande porslinsdockor och elever från Kulturskolan, höra sång med Francett duo, fanfar för huset och Evelina Dovstens glaskonstverk med ensemble från Orphei Drängar. Det var en dag fylld av sagor, poesi, pyssel, musik, konst och historia med ett hejdundrande disco som avslutning.

Vid EU-valet hölls även Värmdös demokratidagar, den 6-9 juni. Programmet innehöll allt från konserterna Jazz på jiddisch och Livet enligt Bach till politikerutfrågning med VK Ung, filosoficafé om frihet och bokcirkel om Fri: en uppväxt vid historiens slut.

Till helgen tog sen Värmdöfestivalen åter plats i Gustavsbergs hamn. Värmdöbor, näringsliv, föreningsliv, arrangörer, kommunen och mer långväga besökare skapade en härlig stämning till takterna av uppträdanden från scenen. Förutom trevliga möten med utställare var området späckat av aktiviteter och bjöd exempelvis på tivoli, mat, tävlingar, sporter och spel.

Vi vill tacka alla som kom förbi och skapade festen med oss dessa dagar! Och varmt välkommen till Värmdö kulturhus som fortsatt bjuder på gemenskap och upplevelser även efter invigningen. Tillsammans fyller vi huset och skapar ny historia. Du hittar Värmdö kulturhus på Tyra Lundgrens väg 19 eller på www.varmdo.se/kulturhus.