Vårt Värmdö start

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 2 2021

Gör julen i Värmdö varmare

Årets Sociala utmärkelse gick i år till Liza Lövén och Petra Lindwall från Gustavsberg. Genom Julklappshjälpen Värmdö bidrar de till att fler än deras egna barn får uppleva en god jul.

Många föräldrar känner ångest inför julen. Hur ska de kunna ge sina barn julklappar och allt som hör till, om pengarna knappt räcker en vanlig månad?

Inför julen 2017 kom Liza Lövén att tänka på hur lätt vem som helst kan hamna där: En skilsmässa. Arbetslöshet. Sjukdom.

Hon skissade på en idé om en Facebookgrupp och kontaktade sin vän Petra Lindwall, som sa ja direkt.

– Jag tvivlade aldrig på att vi skulle klara det. Liza är administratören med ordning och reda och koll på logistiken, jag är en ”doer” som får saker gjorda.

Första året kunde de hjälpa 17 familjer, förra året 36, i år troligen ännu fler. Önskelistor från familjerna som vill ha julklappar läggs ut anonymt i Facebookgruppen där givare sedan kan välja att skänka något som står på listorna eller swisha.

– Jag blir rörd över hur generösa alla är, säger Liza. En kvinna åtog sig att köpa alla paket till en stor familj, hela släkten hade engagerat sig och ville bidra.

Värmdös företagare ställer också upp med extra julklappar: ett kilo köttfärs per familj, matkassar med julmat och godis, deodoranter, böcker etc.

När julklapparna samlats in bjuds alla som vill komma till en kväll med paketinslagning i Kvarnbergsskolan. Den har blivit en jultradition i sig, ett lokalt bageri bjuder på fikabröd och julmusiken strömmar medan barn och vuxna slår in paket tillsammans.

Förra året när pandemin satte stopp för traditionen, fick Lizas och Petras vänner och familj rycka in och hjälpa till att slå in 270 paket.

– Visst tar all logistik mycket tid och energi. Ibland hinner vi inte laga mat till barnen, så det blir en del hämtpizza, skrattar Petra. Men barnen hjälper också till, de är väldigt stolta över vad vi gör.

– Oss ger det också så oerhört mycket tillbaka när vi ser hur glada alla blir. Det får
oss att orka.

Som när de kom hem till en stor, trångbodd familj och såg hur lycklig en av sönerna blev. Han slet av papperet och rusade ut för att testa sin efterlängtade julklapp – en pulka.

Den familjen har Petra och Liza återkommit till varje jul under de fyra år de hållit på.

Prisade för social insats

I år fick Petra och Liza socialnämndens årliga utmärkelse för Social insats i Värmdö
kommun med motiveringen ”för att de förebygger utanförskap för barn och barn familjer och engagerar Värmdöbor”.

En utmärkelse för en social insats är extra fin att få, tycker de, och blev lite rörda när de fick ta emot blommor, diplom och prissumman på 20 000 kronor i kommun­fullmäktige i oktober.

Vad de ska göra med stipendiepengarna? Det har de inte hunnit fundera över.

– Vi kanske skulle göra något bara du och jag, kommer Petra på. I flygande fläng enas de om en spadag på Djurönäset – bara de två.

Men först väntar årets insamling. 

  • Utmärkelsen ”Social insats för Värmdö kommun” delas ut varje år av socialnämnden i Värmdö och syftar till att uppmärksamma goda insatser eller förebilder inom det sociala området.
  • Julklappshjälpen Värmdö finns på Facebook.