Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 3 2022
Värmdö kulturskola myllrar av aktiviteter, kreativitet och elever. Kulturskolans vision framåt handlar om att fortsatt erbjuda en plats där barn och unga får utveckla sina kreativa intressen, men förhoppningen är även att främja hälsa bland barn och unga genom att erbjuda en meningsfull fritid.
På Värmdö kulturskola i Gustavsberg går omkring 800 elever varje vecka och ägnar sig åt dans, musik, teater, keramik, bild och form och mycket annat. Under hösten finns även för första gången undervisning i film, en kurs som blev fullbokad direkt. Förhoppningen framåt är att kunna fortsätta att utveckla utbudet av kurser, bland annat med musikproduktion som inte funnits tidigare. Nytt på Kulturskolan för i höst är även satsningen Dansa utan krav, som riktar sig till unga tjejer.
Jag tycker att det är väldigt spännande att titta på hur Kulturskolan kan vara med och stötta upp kring barn och ungas hälsa. Dansa utan krav är en satsning som vänder sig till unga tjejer som inte mår bra på olika sätt. Oavsett om det handlar om att man är stressad eller har ont i huvudet så finns det forskning som visar att den här metoden har väldigt goda effekter för unga personer, säger Klas Jättner, kulturskolechef på Värmdö kulturskola sedan maj.
Klas har en bakgrund som jazzmusiker, som verksamhetschef för Saltsjöbaden musikskola och som kulturskolechef i Trosa kommun. Utöver det egna intresset för musik och kultur känner Klas ett stort engagemang för hur kulturen kan främja hälsa bland barn och unga.
Jag tror att det är viktigt att Kulturskolan både kan vara en plats där man kan ägna sig åt och bli riktigt bra på sina intressen. Men att det också ska kunna vara en plats där man mår bättre av att ha en meningsfull fritid.
På frågan om varför Klas har valt att arbeta för Värmdö kulturskola förklarar han att den utveckling som Värmdö kommun går igenom var motiverande.
Jag går i gång väldigt mycket på att utveckla och bygga nytt och jag tycker att det är en spännande resa som Värmdö gör som kommun. Det finns en vilja att utveckla och ett stort förtroende för verksamheterna att själva få vara initiativtagare till utvecklingen på något sätt, vilket kändes väldigt kul.
Kulturskolan satsar även mycket på verksamhet för personer med funktionsvariationer, som nu kan delta i både kör och musikallektioner i satsningen ”Varma Värmdö”. Värmdös deltävling i den populära Funkisfestivalen arrangeras också av Värmdö kulturskola, ett arrangemang där så många personer som möjligt ska få möjlighet att stå på scenen och sjunga.
Att jobba med personer med funktionsvariationer som målgrupp är något vi verkligen ska fortsätta med och bygga vidare på, säger Klas.
Värmdö kulturskola har även ett samarbete med grundskolan, och undervisar årskurs 1 och 2 i konstnärliga ämnen på deras skolor. Ett annat nytt samarbete är ett med Ung i Värmdö som handlar om att möta ungdomar digitalt, där undervisningen sker på plattformen Discord. Förhoppningen framåt är att stärka och hitta fler möjligheter till samarbeten, men fokus kommer även vara på att hitta sätt att involvera barn och unga mer i Kulturskolans utveckling.
Vi vill få mer kontakt med barn och unga, lära oss mer om vad de egentligen vill ha och hitta fler sätt att prata med vår målgrupp. Just inflytandefrågor kommer att vara väldigt viktigt för oss framåt, säger Klas.
Kulturskolan är en självklar mötesplats för barn och unga där glädjen i kreativa intressen kan delas och där det finns möjlighet att både utvecklas och koppla av. För många är det också början på något större, en fortsatt väg inom kultur och konstnärlighet, vilket det var i Klas fall.
Jag har gått i kulturskola själv, så det känns väldigt fint att också få vara med och försöka ge vidare till nya generationer allt det som jag själv upplevde att jag fick. Jag tror verkligen inte att jag hade varit här nu och jobbat med det här, eller pluggat musik om det inte hade varit för åren på kulturskolan.