Talande webbLyssna

Denna artikel publicerades ursprungligen i Vårt värmdö nummer 1 2018

Välkommen till Värmdö

Det är ingen stor lokal vi träffas i, jag, Mohamad Mustafa och Ebba Hagander Mir. Den är dessutom proppfull. Här blandas stolar, bord, soffor, vaser och sängar med stora drömmar om inkludering och en härlig tro på medmänsklighet. Möt Välkommen till Värmdö.

– Vi har precis fått 70 sängar från Blå Blom, Hotell Birger Jarl, Hotell Tegnérlunden och massa privatpersoner, berättar Ebba när vi sätter oss. Det kunde vi inte säga nej till. Men det var tungt att bära. 

Lokalen utgör idag basen för organisationen som kallar sig för Välkommen till Värmdö. Ett initiativ som statsvetaren, mångfalds- och inkluderingsentreprenören Ebba Hagander Mir egentligen startade av en slump med en väninna, i januari 2017. Det var när hon hjälpte till att samla ihop saker till ett flyktingboende i Flemingsberg, som hon insåg att det fanns en stor vilja från lokalbefolkning på Värmdö att hjälpa nyanlända att få chansen att etablera sig.

Samtidigt var Värmdö kommun i behov av någon som kunde tänka sig att hjälpa till att sortera kläder och ställa ordning i mottagningsbostäder. Ebba nappade direkt och började administrera arbetet ensam på hemmaplan. Men snart hörde andra nyfikna av sig och ville hjälpa till, och på den vägen växte verksamheten fram. Idag har organisationen en styrelse, en lokal, en skåpbil och en Facebook-grupp med cirka 2316 medlemmar där mycket av arbetet samordnas.

Får saker att hända

Välkommen till Värmdö har sedan en tid tillbaka ett IOP med kommunen och ingår i ett fortlöpande samarbetsprojekt inom integration. Men organisationen själv, dess utveckling och dess arbete är helt och hållet baserat på gruppmedlemmarnas egna initiativ, intressen och färdigheter. I Välkommen till Värmdö gör man saker. Ser till att saker händer. Man möblerar bostäder för nyanlända, samlar ihop klädpaket, delar ut cyklar, erbjuder övningskörningshjälp, fixar julklappar, ger jobbtips, hjälper till med översättningar av krångliga byråkratiska dokument och anordnar sociala event. Struktur och ramar är organisationens svaghet, men också på samma gång organisationens styrka. Det ska vara lätt att engagera sig och samtliga ska kunna engagera sig på sina egna villkor.
      – Vi vill ha en öppenhet och enkelhet, så att individen kan få engagera sig inom det just den personen brinner för. Oavsett om det är att plantera blommor eller samla in cyklar, berättar Ebba. Vi försöker se hur varje person på bästa sätt kan vara en resurs utifrån sina egna förutsättningar.
     Välkommen till Värmdö jobbar med inkludering och integration genom att låta det sociala ta en stor och viktig plats inom organisationen. Man försöker möta upp nyanlända i ett tidigt skede, för att tillsammans skapa ett sammanhang och en tillhörighet och på så sätt hjälpa till att skapa en mjukare landning i det nya samhället. Oftast med hjälp av praktiska aktiviteter där alla kan känna sig behövda.
     – Jag är inte sorten som bjuder hem folk på middag, eller fikar med någon, säger Ebba och skrattar. Jag vill göra saker. Att sätta ihop en säng, eller fixa en tavla, det kan vara otroligt kul, utan att kunna ett ord på samma språk. På så sätt blir man också mer än bara en mottagare av hjälp, man får känna att man behövs.

Kulturella broar

Mohamad Mustafa lämnade hela sin tillvaro och familj i Syrien när kriget kom. Han anlände till Sverige 2015 och flyttade till Värmdö 2016. Han kom i kontakt med Välkommen till Värmdö när gruppen hjälpte till i området där han fått bostad. Idag sitter han i organisationens styrelse och är en viktig pusselbit i samordningen. Många gånger fungerar Mohamad och andra, mer etablerade nyanlända, som en viktig bro mellan de olika kulturer som möts.
     När vi träffas är Mohamad precis klar med sina prov på SFI och har blivit slutgodkänd. Sedan ett halvår tillbaka jobbar han som personlig assistent. För honom personligen har Välkommen till Värmdö blivit som en familj.
    – Mina vänner, min familj och mitt liv fanns i Syrien. Välkommen till Värmdö är inte min familj på riktigt, men de ger mig samma känsla. Dom är mitt sammanhang. Dit vänder jag mig med frågor som man i vanliga fall ställer till sin familj, till personer som hjälper en att navigera i livet. Genom Välkommen till Värmdö har jag fått lära mig om läget i Sverige, hur saker funkar och det är väldigt viktigt inför framtiden.
     Välkommen till Värmdö har många medlemmar med liknande historier och bakgrunder som Mohamads. Och just blandningen av erfarenheter, kulturer och livshistorier tror organisationen är en av deras största styrkor. I den öppna, praktiska, frivilliga samvaron växer starka, sociala och otvingade relationer fram mellan människor som under andra omständigheter kanske aldrig någonsin skulle träffas.
     – När man kommer som nyanländ till ett nytt land, kanske man inte bara vill nätverka med dom i samma situation. Och vi måste sluta tänka på nyanlända som en homogen grupp, för alla människor är olika individer. Alla måste få en plats som funkar för just dom. Vi har lyckats skapa en mötesplats för olika människors olika behov. Behov av att hjälpa, vilja vara en del av ett sammanhang, av att göra skillnad, av att få hjälp. Vi har blivit en verksamhet där det är lätt att engagera sig, på ett lokalt plan och på sina egna villkor.

Drömmar vs. byråkrati

Välkommen till Värmdö är fortfarande under utveckling. Den största utmaningen framöver blir att lyckas växa och bli mer välorganiserade och samtidigt behålla den familjära känslan som blivit deras sigill. Att bli strukturerade utan att bli fyrkantiga. Framöver hoppas Ebba också att organisationen kan anställa människor och jobba än mer strukturerat med kontaktfrågor, för att lyckas nå ut till än fler individer. Och i ett byråkratiskt land som Sverige, med mycket lagar och regler, drömmer praktiska Välkommen till Värmdö om mer möjligheter och lättare vägar fram. Att vänta på byråkratiska processer, beslut och utredningar är exempelvis inte helt ultimat när man försöker hjälpa någon att komma igång med sitt liv och få en fungerande vardag.
    – Men det handlar ju om rättssäkerhet och juridik, och vi har full förståelse för detta. Vi och kommunen ser inte alltid på allt på samma sätt, men tillsammans är vi jättestarka och kommer verkligen kunna göra skillnad i framtiden.
     I framtiden hoppas Välkommen till Värmdö kunna samarbeta med fler likande initiativ inom andra kommuner. Men Ebba har också en annan dröm:
    – Vi vill bygga en modell, baserad på vårt arbete, som är skalbar och kan fungera i andra kommuner. En av framgångsingredienserna för Välkommen till Värmdö är att rörelsen är väldigt lokal. Det gör att många andra lätt kan arbeta i konceptet.
     Avslutningsvis får Ebba frågan om vad som egentligen är Välkommen till Värmdös övergripande mål, vad verksamhetens vision är. Hon lutar sig tillbaka i soffan, skrattar lite och tar en klunk kaffe.
    – Det fanns ju aldrig någon genomtänkt avsikt med att skapa Välkommen till Värmdö. Det bara blev så. Och jag har egentligen bara följt med på resan. Men jag brinner ju för sådana här frågor och jag blir så glad av att se att det verkligen fungerar. Vi vill att människor som kommer till Sverige ska få egen makt, ska få känna att de styr över sitt eget liv. Vi tror att det i längden kommer att leda till ett mer välmående samhälle, bestående av friska och glada människor. Oavsett om man är född på månen eller i Farstaviken.



Text och bild: Zandra Flyg

0 kommentarer har registrerats
Lämna en kommentar
Lämna en kommentar