10 nya hjärtstartare på Värmdö

Publicerad

Skylt med texten Hjärtstartare omges av ett hjärta. 

Antalet hjärtstartare ökar i kommunen när ytterligare tio placeras ut vid idrottshallar och idrottsplatser.

Hjärtstartare är små EKG-apparater som kan läsa av hjärtrytm och ge en strömstöt till ett hjärta som behöver startas om vid ett plötsligt hjärtstopp. Som en del i kommunens trygghetsarbete har vi köpt in ytterligare 10 av dessa apparater, som placerats på våra idrottshallar och idrottsplatser.

- Vid hjärtstopp är tiden dyrbar, för varje minut som går försvinner 10 % chans att överleva, men man ska ändå inte ge upp. En snabb insats med hjärt- och lungräddning är avgörande för överlevnad. Finns det dessutom en hjärtstartare i närheten så är det en rejäl möjliggörare i att få i gång ett hjärta som stannat. Detta trots den komplexa situation som det här innebär, säger Thomas Wolmar (gruppchef idrott) på Värmdös tekniska driftavdelning.

Tillgången till de nya hjärtstartarna ska bland annat bidra till en ökad känsla av trygghet för de som arbetar på platserna och flera av kommunens medarbetare har redan hunnit gå en utbildning. Apparaterna kan också bidra till en ökad trygghetskänsla för idrottsföreningar, utövare och åskådare i och med att det nu finns hjälpmedel nära tillhands.

- Sedan 90-talet har chansen att överleva ett bevittnat hjärtstopp utanför sjukhus fördubblats. Tillgång till hjärtstartare och kunskaper om hjärt- och lungräddning har haft påverkan på den siffran. Vill du som kan hjärt- och lungräddning göra en insats så kan du ladda ner appen SMS-livräddare som larmar dig när ett bevittnat hjärtstopp ringts in via 112. Är du i närheten kan du ha möjlighet att börja med HLR innan räddningspersonal har hunnit fram till platsen. Det kan göra stor skillnad, berättar kommunens säkerhetssamordnare Johan Berglind.

Hjärtstartaren kan däremot vem som helst använda när det krävs. När du sätter i gång den spelas det upp en röst som förklarar för dig hur du ska göra. Sedan tidigare finns det även hjärtstartare hos flera andra kommunala verksamheter. Exempelvis på bibliotek, Gustavsbergsbadet, kommunhuset och Värmdö hamnar. På Hjärtstartarregistrets hemsida kan du hitta alla registrerade hjärtstartare på Värmdö och se vilken som finns närmast dig.

Hjärtstartarregistret (hjartstartarregistret.se) Länk till annan webbplats.