Ängssådd i Ösbyträsk gynnar pollinatörer

Publicerad

Kommunekologen tillsammans med praktikant och medarbetare från tekniska driften.

Kommunekologen tillsammans med praktikant och medarbetare från tekniska driften.

Vilda pollinatörer har det allt kämpigare. Deras livsmiljöer försvinner, sjukdomar florerar och de utsätts för bekämpningsmedel. Därför anlägger kommunen ängar. Allt för att hjälpa de livsviktiga pollinatörerna att överleva bättre.

Tidigt en höstmorgon samlas kommunekolog Marianne Haage och gruppchef Tove Äng tillsammans med kollegor från Tekniska driftavdelningen i Ösbyträsk naturreservat. Deras uppgift för dagen: Att så ängsfröer.

- Det här gör vi för att gynna våra vilda pollinatörer. De har de kämpigt just nu av många olika anledningar, bland annat på grund av att livsmiljöerna med ängar försvinner, det florerar sjukdomar och tambin konkurrerar med dem om den mat som finns. Därför återställer vi nu ängsmiljöer med mycket blommor för att på så sätt få pollinatörerna att överleva bättre, förklarar Marianne Haage.

Ängsfröblandningarna som gänget sår består endast av inhemska arter. Till exempel ängsvädd, en viktig växt för många pollinatörer.

- Andra växter som ingår i de här blandningarna är rölleka, blåklocka, johannesört, prästkrage och smörblomma. Vi har också lagt till kråkvicker och kärringtand, för att ge extra värden till pollinatörerna, säger Marianne Haage.

Ängssådd på gång.

Ängssådd på gång.

FAKTA:

  • Ängssådden i Ösbyträsk är ett så kallat LONA-projekt. Det betyder att det delvis är statligt finansierat.

ANDRA PLATSER i Värmdö där kommunen anlagt ängar:

  • Stavsnäs
  • Älvsby ängar, på en av vallarna
  • Brunn
  • Hemmesta torp
  • Även på mindre ytor runtom på kommunens marker