Beredskapsveckan 2023: Öva!

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Foto: MSB/Michael Fredman

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats med syfte att öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Årets tema är Öva! I Värmdö kommun kommer flera olika övningar att genomföras under veckan, bland annat på förskolor och skolor.

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling. Att ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap för klara en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Övning är också en viktig del i kommunens krisberedskapsarbete och trygghetsskapande arbete.

Beredskapsveckan i Värmdö kommun

Under veckan kommer flera av Värmdös skolor och förskolor öva på att laga mat utan el och vatten.

Måndagen den 25 september

I samverkan med Gustavsberg Ingarö församling inleds Beredskapsveckan med att Värmdö kommun öppnar en trygghetspunkt på Gustavsbergs församlingsgård, Värmdögatan 1. Länsstyrelsen Stockholm och Värmdö kommuns säkerhetssamordnare finns på plats mellan klockan 10.00 och 18.00 för att svara på frågor om arbete med krisberedskap och civilt försvar.

Klockan 12.00 föreläser Miguel Guerrero. Det erbjuds kaffe och smörgås kostnadsfritt.

Miguel Guerrero är journalist, specialistofficer, föreläsare och författare till bland annat boken "Krisberedskap för alla - en handbok för dig som inte är prepper". Guerrero fokuserar sina föreläsningar till stor del på de mentala aspekterna av att vara förberedd för en kris. Guerrero varvar tankeväckande historier med praktiska tips förvärvade under många tuffa situationer. Få lämnar hans föreläsningar utan att ha fått åtminstone en aha-upplevelse och ett par goda skratt.

Anmäl dig till kommunberedskap@varmdo.se senast söndagen den 24 september. Uppge antal personer och eventuella allergier. Välkomna!

Tisdagen den 26 september

Värmdö kommun, Länsstyrelsen och frivilliga försvarsorganisationer övar kriskommunikation till allmänheten.

Övningen sker under fiktiva, så kallade störda förhållanden. Det kan handla om ett långvarigt elavbrott som innebär att det är svårt eller omöjligt att kommunicera via mobiltelefon eller mejl.

Lördagen den 30 september

Värmdö kommun övar alternativ kommunikation tillsammans med FRO, Frivilliga Radioorganisationen och AMPRNet.

Fakta Beredskapsveckan och tema Öva!

  • Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan) infaller i år vecka 39, mellan den 25 september och den 1 oktober, och arrangeras årligen av MSB.
  • I år genomförs den för sjunde året i rad.
  • Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott.

Hemberedskap - Sju dagar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad är en trygghetspunkt?

En trygghetspunkt kan upprättas för att ge stöd till drabbade invånare vid större olyckor eller under en samhällsstörning, exempelvis ett omfattande el- eller värmeavbrott. Vid en trygghetspunkt kan du till exempel värma dig, äta, ladda mobiler och övernatta samt få information om den inträffade händelsen. Där kan också finnas stöd från kommunens socialtjänst eller en frivilligorganisation. Trygghetspunkten kan även ha en viktig funktion vid höjd beredskap genom storskalig utrymning, inkvartering och andra delar i skyddet av civilbefolkningen.

Bra information


Frivilliga försvarsorganisationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länssyrelsens arbete med civilt försvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Råd till privatpersoner - MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.