Fotoparken presenterar: Charlotta Hammar och Unbroken Signal

2023-02-23

Bild på ett barn som blundar och är invirat i folieliknande material.

Konstnären Charlotta Hammar utforskar människans förhållande till världen och de faror som finns i den. I utställningen Unbroken Signal bearbetar hon sin oro för att allt inte kommer att ordna sig, frågor kring existentiella hot och krisberedskap.

Titeln på utställningen kommer från broschyren Om krisen eller kriget kommer, som delades ut till alla hushåll 2018 på uppmaning av svenska staten. Där beskrivs de larmsignaler som ljuder vid en nödsituation och varierar med hjälp av korta och långa signaler och med tysta intervall emellan. Signalen för “faran över” beskrivs som “oavbruten signal 30 sekunder”.

Det finns något trösterikt i dessa beskrivningar och jag föreställer mig den smärtsamma längtan efter att få höra de där 30 sekunderna av oavbruten signal, för att kunna andas ut, tillfälligt, säger Charlotta Hammar.

Inspirationen till utställningen kommer från de metoder vi tar till för att förbereda oss för en eventuell katastrof. Med sin snart hundra år gamla Rolleiflexkamera fotograferar Charlotta på Styrsö där hon bor. Från de analoga fotografiernas färger har hon skapat en främmande nyans och en alternativ bildvärld, för att visualisera det osäkra i den förväntade vardagen. De manipulerade bilderna alterneras med mer vardagsnära bilder och illustrerar känslan av att pendla mellan förnuft och oro.

Det är en mycket aktuell utställning med tanke på pågående klimatkris och ett förhöjt säkerhetsläge i världen. Vi ser otroligt mycket fram emot att få ta del av Charlottas konst här i Gustavsberg, säger Lena Hellström, chef för kultur- och fritidskontoret.

Utställningen gästar Fotoparken i Gustavsberg från den 24 februari till den 8 juni 2023.

Charlotta Hammar är född och uppvuxen i Värmland men bor och verkar på ön Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Ön har fått vara skådeplats och projektionsyta för hennes verk och fungerar som symbol för både skydd och utsatthet. 2020 tog Charlotta sin konstnärliga masterexamen i fotografi från HDK-Valand och har medverkat i flertalet utställningar.

www.fotoparken.se Länk till annan webbplats.