Fotoparken välkomnar Viktiga väsen

Publicerad

Närbild på insekter

Foto: John Hallmen Harkrank

Passa på att ta del av en värld fylld av egendomliga figurer, som egentligen är mycket mer bekanta än ögat kanske först uppfattar. John Hallmén och hans Viktiga väsen tar plats i fotoparken den 4 juni.

De lever här, mitt ibland oss. Med regnbågsglänsande skal, utsökt sirliga antenner, daggvåt päls och välvda fasettögon för de tankarna till en civilisation från yttre rymden. Genom makrofotografiets möjligheter tar John Hallmén med oss på en upptäcktsfärd i våra närområden. I de kraftigt uppförstorade porträtten John skapar framträder sällan skådade detaljer, färger och uttryck hos några av våra vanligaste insekter.

Värmdö är en kommun som sätter stor vikt vid sitt miljöarbete och däribland också arbetet med biologisk mångfald"berättar Lena Hellström, kontorschef Kultur- och fritidskontoret Värmdö kommun. "Sättet utställningen Viktiga väsen belyser detta viktiga ämne genom fotokonst är oerhört fascinerande och lämnar ett starkt intryck hos betraktaren. Vi är väldigt hedrade att ha Johns verk på plats i Fotoparken"

John Hallmén kombinerar sina intressen för teknik och natur i just makrofotografiet, som är den teknik som används för att fota insekterna. Bilderna vibrerar, och påminner oss om att även en till synes trist liten markplätt i skogen sjuder av fascinerande liv. Känslan som dröjer sig kvar är en ödmjukhet inför livets kretslopp och naturens gång.

De mest spännande upptäckterna görs ofta i pausen, när vi stannar upp och lyssnar.

Insekterna är så små att vi knappt lägger märke till dem, men samtidigt är de på alla sätt så viktiga för helheten, avslutar John.

Viktiga väsen av John Hallmén syns i Fotoparken mellan den 4 juni och 6 oktober 2022.
Hjärtligt välkomna.


Läs mer om utställningen via

www.fotoparken.se Länk till annan webbplats.

Följ Fotoparken på Instagram via
@fotoparken

Fotoparken är en permanent utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg, Värmdö kommun. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom cirka tre nya utställningar per år. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet och året om. Värmdö kommun, kultur- och fritidskontoret, ansvarar för utställningarna och samarbetar med curators och fotografer i Sverige och internationellt.