Tårta och bubbel när Djuröhemmet firar 70 år

Publicerad

Karin Apell, Vineta Birova och Karolina Wennström.

Karin Apell, Vineta Birova och Karolina Wennström.

Den 19 december fyllde Djuröhemmets äldreboende 70 år. Boenden, anhöriga, anställda och andra medarbetare firade högtidligt med bubbel, tårta och underhållning.

Karin Apell, enhetschef på Djuröhemmet, berättar om vikten av att uppmärksamma en sådan här dag och om den speciella känslan som finns på äldreboendet.

– Djuröhemmet är gammalt och anrikt. Det är ett ställe som man trivs på! Här finns den speciella ”Djuröhemmetkänslan”. En samhörighet som gör det roligt att gå till jobbet. En av nycklarna är kanske att vi tar oss tid att fira och ha fest tillsammans, som i dag. Men även att vi skapar livskvalitet i vardagen.

Lokalhistorien uppmärksammas

Karolina Wennström började arbeta på äldreboendet 2007 och är sedan tre år tillbaka Djuröhemmets gruppchef.

– Det är jättefint att vi firar och uppmärksammar lokalhistorien. Ganska många av oss, både boenden och anställda, kommer från öarna här ute. Och min svärfar var med och byggde Djuröhemmet.

Vineta Birova har arbetat på Djuröhemmet sedan 2011 och är sedan tre år tillbaka samordnare. Hon har mött boenden som var med när allt startade i december 1953.

– Det har varit fint att möta de som var med från början. Människor som var delaktiga på olika sätt när Djuröhemmet slog upp dörrarna i dag för 70 år sedan.

Hylla personal och boende

På plats att gratulera var också Julia Ekedahl, vård- och omsorgsnämndens ordförande. Hon menar att den här dagen framför allt handlar om att hylla personalen och de boende.

– Nu ser vi framemot lika många år till med hög kvalité på vården och omsorgen, och en hälsosam och inspirerande arbetsmiljö.

Familjeanda

Till tonerna av pianomusik avslutar Karolina Wennström och Vineta Birova med att lovorda sin arbetsplats.

– Jag älskar Djuröhemmet. Här finns själ och hjärta. Visst är det tungt och stressigt ibland, men jag känner alltid en glädje att få vara här, säger Karolina Wennström.

– Vi brukar säga att varje avdelning är som en egen liten familj. Det är just den familjeandan som knyter oss samman, avslutar Vineta Birova.

DJURÖHEMMET DÅ:

Den 19 december 1953 invigdes det nya och då moderna ålderdomshemmet på Djurö.

Här skulle 25 skärgårdsbor bo när krafterna började ta slut. Många bodde bara över vintern och flyttade hem till öarna på sommaren.

Det fanns fyra dubbelrum och sjutton enkelrum, alla med garderob och handfat.

För personalen fanns det bostäder ovanpå köket. En tvåa för föreståndaren med kök och badrum. Tre enkelrum för biträden med gemensamt badrum och kök.

De första åren var det bara två fast anställda biträden, en kokerska och en föreståndare. Senare blev det fyra biträden, som var lediga varannan helg och en dag i veckan.