Tävlingen om Hemmestas nya vattentorn är avgjord

Publicerad

Kristina Lång, de två vinnarna och Carl Kangas.

Under måndagen, den 22 januari, offentliggjordes vinnare och pristagare vid en prisceremoni på Värmdö kommunhus.

I oktober fick kommunen in 151 godkända förslag på det nya vattentornet och under hösten har en jury arbetat med att bedöma alla förslag. Under måndagen, den 22 januari, presenterades vinnare och pristagare vid en prisceremoni på Värmdö kommunhus. Till sin hjälp har juryn haft referensgrupper som bestått av elever från Hemmesta skola, politiker, tjänstemän och experter inom olika teknikområden.

Med det vinnande förslaget "Samothrake" får Hemmesta ett vackert och originellt vattentorn vars bågformade valv reser sig över Storskogens tallar. Juryn framhåller att tornet är en inspirerande utveckling av ett traditionellt vattentorn, med beprövad vattenteknik och effektiva lösningar som göms i en skulptural form.

- Vattentornet är viktigt för kommunens fortsatta utveckling och jag är glad över att det vinnande bidraget tar vara på platsens förutsättningar, elevernas lekfulla inspel och relaterar till vår porslinstradition. Det här kan bli en portal till de fina naturmiljöer som finns i området. Rörelse bidrar också till ökad trygghet vilket också varit viktigt för politiken, säger kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S).

- Det här vattentornet kan bli en attraktion i hela Stockholmsregionen, som lockar hit den arkitekturintresserade turisten och kan bli ett nytt kännetecken för Hemmesta. Det konstnärligt och skickligt utformade tornet har anknytning till Värmdös historiska porslinstillverkning. Nu följer bearbetning av förslaget i samarbete mellan kommunen och vinnande arkitekt, berättar juryns ordförande Raad Alwajid.

Bakom det vinnande bidraget står arkitekterna Fabian Reppen och Samuel Vilson från Reppen Vilson Arkitekter, som var på plats under måndagens prisceremoni.

- Det känns fantastiskt roligt och ärofyllt att juryn valt ut vårt förslag som vinnare i tävlingen för Hemmestas nya vattentorn! Att utforma den här typen av funktionsbyggnad är en spännande utmaning som kan ta sig uttryck på otaliga sätt, något som inte minst framgår av de många inkomna tävlingsförslagen. Vi är hoppfulla om att vattentornet kommer innebära ett positivt inslag i området nu och för en lång tid framöver, säger Fabian och Samuel.

Läs juryns utlåtande

I juryutlåtandet kan du läsa om:

  • arkitekttävlingen och vinnande förslag
  • juryns utlåtande och bedömning
  • pristagare och hedersomnämnande
  • alla godkända bidrag

Juryutlåtande - Hemmesta vattentorn , 26.4 MB.

Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar kring tävlingen och om vad som händer framåt.

Arkitekttävling Hemmesta vattentorn - Värmdö kommun (varmdo.se) Länk till annan webbplats.


Illustration över det vinnande bidraget

Det vinnande bidraget Samothrake.