Uppskattat besök från Österrikes kommunförbund

Publicerad

Alla besökare från Österrike samt Värmdös representanter framför Ösbyskolan efter besöket som tog plats 27 april 2023.

Under torsdagen fick Värmdö kommun ett ärofyllt besök.

Det var Österrikes kommunförbund som var på besök på Ösbyskolan i Värmdö. Cirka 25 representanter från kommunförbundet var här för att få inspiration i arbetet med digitalisering och skolfrågor. Anledningen till att det var just Värmdö som de besökte var på grund av vitsord från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

När besökarna kom vid lunchtid till Ösbyskolan fick de tillresta besökarna ett varmt välkomnande av kommunstyrelsens ordförande, Carl Kangas och Värmdös kommundirektör, Cecilia Lejon.

– Det är roligt att Värmdö uppmärksammas. Vårt mål är att Värmdö ska vara en ledande skolkommun. Där är digitalisering en viktig del för att frigöra resurser för ökat lärande. Vi hade intressanta diskussioner med våra österrikiska kollegor om hur vi utvecklar en skola som ger alla barn rätt förutsättningar, säger Carl Kangas, kommunstyrelsens ordförande.

Givande diskussioner

Sedan följde en föreläsning av Ösbyskolans rektor, Ulrika Mjörud och kontorschef för utbildningskontoret, Carmen Blom. De föreläste om hur vi i Värmdö kommun strävar efter att vara i framkant och driva utvecklingen framåt i skolfrågor.

– För att få alla att se vinsten med ett utvecklingsarbete är det viktigt att visa värdet av de förändringar vi vill genomföra samt att lyfta fram och dela framgångar med varandra, säger Ulrika Mjörud, rektor på Ösbyskolan.

Besökarna fick också hälsa på några av skolans elever som studerar tyska. Sedan följde en frågestund vilket var väldigt uppskattat hos besökarna. Det blev ett nyttigt kunskapsutbyte och både Värmdö och besökarna fick inspiration till att fortsätta arbeta för att ligga i framkant.

– Jag är helt säker på att jag delar upplevelsen av ett både roligt och innehållsrikt besök i Ösbyskolan med gästerna från Österrike. Vi är olika nationer med liknande utmaningar och det gläder mig att Värmdö kommun lyfts fram i dessa sammanhang. I våra skolor ska alla barn ges förutsättning att lyckas. Ösbyskolans arbete som pilotskola inom Smartare Skola är ett bra exempel på det, säger Värmdös kommundirektör, Cecilia Lejon.