You are me

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Hollywoodstjärnor, legendarer och Gustavsbergare i Fotoparkens första porträttutställning. I utställningen You are me får vi ta del av rock´n roll-fotografen Johan Bergmarks gedigna karriär som porträttfotograf. Han är inte bara en av Sveriges främsta fotografer, utan är även internationellt berömd för sina ikoniska porträtt. Utställningen pågår 13 oktober 2023 till 8 februari 2024.

I Johans porträtt är hans närvaro tydlig, när han med respektfull blick bjuder in till sin unika bildvärld. Med nyfikenhet, humor och otrolig närhet lyfter han med ömsint finess fram den porträtterade utan förskönade retuschering. 

Johan Bergmark arbetar både digitalt och analogt, med en mellanformatskamera. Han föredrar svartvitt framför färg eftersom han anser att det är mindre som stör och han snabbare når bildens kärna. 

Hans formstarka och välkomponerade porträtt framstår väl förberedda och planerade, men Johan förespråkar slumpen som en god arbetskamrat. Han menar på att när man jobbar analogt så har slumpen en betydligt större närvaro, det är när det går fel som det händer något extra.

– Vi är förväntansfulla över att kunna visa Johan Bergmarks porträtt i Fotoparken, en klassisk genre som vi inte visat tidigare. Johans sanningsenliga och genuina sätt att porträttera människor lyfter även frågor om dagens skönhetsideal i en tid med filter och åldersfixering, säger Lena Hellström, chef kultur- och fritidskontoret.

Svartvita porträttbilder på en man och en kvinna.

Om Johan Bergmark 

Johan Bergmark är född 1969 i Kärrtorp i Stockholm och är delvis uppvuxen i Norrland. Han har vunnit priset för Nordens bästa rockfotograf två år i rad och han är en av två fotografer som blivit antagna som ledamöter av Konstnärsklubben. Han har haft flertalet separatutställningar både i Sverige och ute i Europa och hans bilder finns publicerade i bland annat: MOJO, UnCut, Variety, EMPIRE, Washington Post, Herald Tribune, Rolling Stone och Napp & Nytt.