Fotoparken presenterar: Love Enqvist

Publicerad

Mall för nyhetsbild

Mellan den 1 oktober 2021 och den 28 januari 2022 flyttar The Earthly Paradise – Moments of Innocence in i Fotoparken i Gustavsberg. I en kombination där delar av tre forskningsprojekt visas tillsammans undersöker konstnären Love Enqvist idén om en idealisk samexistens på jorden, bland annat i spåren av den svenska kooperativa rörelsens historia.

Love Enqvist arbetar brett över områdena essäfilm, fotografi, skulptur och performance i sin konst, där han bland annat utforskar utopiska idéer kring hur vi skulle kunna leva och förhålla oss till varandra. Och i fotoserienThe Earthly Paradise – Moments of Innocence som från och med fredagen den 1 oktober går att beskåda i Fotoparken serveras just möjligheten att tänka kring hur intimt förknippade individen, kollektivet och samhället egentligen är.

- Konceptet kring Love Enqvists arbete känns både högaktuellt och intressant att hjälpas åt att utforska, säger Lena Hellström, kultur- och fritidschef Värmdö kommun. Vi är väldigt glada över att få möjlighet att presentera hans konst i Fotoparken.

I mycket av Love Enqvists arbete läggs stor vikt vid människors relationer och hur både sociala strukturer och samhället i stort är i ständig förändring. The Earthly Paradise – Moments of Innocence kombinerar tre forskningsprojekt som alla - ur olika aspekter förhåller sig till idén om en idealisk samexistens på jorden: The Cooperative Human, Magellania och Imaginary Gardens. Resultatet blir en utställning inspirerad av den svenska kooperativa rörelsens historia och inverkan på folkhemmet, en utgrävning av arkiven och ideologierna bakom den design och arkitektur som genomsyrar livet i Sverige idag.

- I Sverige hade Kooperativa Förbundet ett enormt inflytande på sociala och rumsliga förändringar under lång tid. Det dåtida samhälle som byggde på behov har idag förändrats till ett samhälle av begär och extrem individualism, menar Love Enqvist. Vad är det för samhälle som en kooperativ människa vill leva i idag? Hur styr konsumtionen våra drömmar? Vilka ideologier ligger bakom den design vi konsumerar? Det är bland annat den typen av frågeställningar The Earthly Paradise – Moments of Innocence utforskar.

Love Enqvists The Earthly Paradise – Moments of Innocence kan ses i Fotoparken 1/10 2021 – 28/1 2022.

Hjärtligt välkomna.Läs mer om utställningen via

www.fotoparken.se Länk till annan webbplats.


Följ Fotoparken på Instagram via

@fotoparken

Fotoparken är en permanent utomhusutställning för samtida fotografi i Gustavsberg, Värmdö kommun. Avsikten är att skapa en dynamisk plats där de fotografiska uttrycken varieras genom cirka tre nya utställningar per år. Allmänheten kan ta del av utställningarna gratis, när som helst på dygnet och året om.

Värmdö kommun, kultur- och fritidskontoret, ansvarar för utställningarna och samarbetar med curators och fotografer i Sverige och internationellt.